Gode påsketradisjoner

Mange innleder påsken med en solid handlerunde. Her er noen tips til gode og etiske kjøpsvalg.

Publisert Oppdatert
I påsken fylles påskeegget så det er vanskelig å få halvdelene til å møtes, tomgått skimage etterfylles med lammestek og fløtepoteter, og handleposen buler av egg og appelsiner.

Redaktør for Etiskforbruk.no, Eidi Ann Hansen, mener det er mye å hente på å tenke seg om to ganger før man griper første og beste kolibriegg.

- Ved å være bevisst når du gjør årets påskeinnkjøp, kan du gjøre valg som tar hensyn til både folk og miljø, sier hun.

Men selv om du har en del å hente på økt bevissthet, gjelder det å ikke anstrenge seg for mye.

- Hvis du må kjøre lange veier for å få tak i økologisk lam, blir CO2-utslippet like stort som om du kjøper en vanlig lammestek i nærbutikken. Bruk sunn fornuft, oppfordrer Hansen.

Her er hennes påsketips:

 • Appelsiner og appelsinjuice

  Appelsinjuice basert på konsentrat er mest miljøvennlig, fordi ferskpresset appelsinjuice fraktes med fly. Økologiske appelsiner er et godt miljøvalg, og med Fairtrade-merket appelsinjuice er du garantert at bøndene har fått skikkelig lønn.

  Mer om appelsiner kan du lese på www.etiskforbruk.no/mat/appelsiner.html.

 • Egg

  Spis eggene selv om de er gått litt over dato. Holdbarhetsdatoen på 28 dager skyldes strenge EU-regler, men ifølge Matforsk holder norske egg seg friske og gode i flere måneder. Skal du kjøpe nye, er det beste alternativet å velge økologiske egg.

  I tillegg til å være mer miljøvennlig, innebærer økologisk eggproduksjon bedre forhold for hønene. Et halvgodt alternativ er å kjøpe egg fra frittgående høner.

 • Kylling

  Nordmenn spiser mer enn dobbelt så mange kyllinger som for ti år siden. Cirka 45 millioner kyllinger slaktes årlig i Norge. Etterspør gjerne hønsekjøtt, i dag blir mye av hønsekjøttet kastet. Skal du ha kylling, får du den økologiske varianten på Mega, Obs, Meny og Ultra, og snart også ICA Supermarked og Maxi.

 • Lam

  Fårekjøtt sørger for store utslipp av CO2 per kilo fordi sauer spiser mye kraftfôr, spiser mer enn kylling og gris i forhold til egen kroppsvekt, og dessuten raper og promper mye metangass. Å spise mindre kjøtt og mer grønnsaker vil bidra til mindre utslipp. Vil du likevel ha lam, får du tak i økologisk lam i velassorterte butikker, eller du kan kjøpe lokalprodusert lam på vei til hytta.

 • Kaffe

  Økologisk og/eller Fairtrade-sertifisert kaffe finnes i en rekke varianter. Nylig lanserte kaffehuset Löfbergs Lila Fair Play som både er økologisk- og Fairtrade-merket. Den fås kjøpt på Meny, Centra, Ultra, ICA Supermarked og ICA Maxi.

 • Kakao og sjokolade

  Både Meny, Centra, Ultra, CoopMEGA, Eurospar-butikker og de fleste helsekostbutikker har sjokolade og kakao som er merket med Ø- eller Fairtrade-merket. Det samme gjelder rent sukker.

 • Påskeegget

  Fyll opp med Fairtrade-sertifisert og økologisk godteri. Det beste utvalget finner du i helsekostbutikker og i noen velassorterte dagligavarebutikker. Økologisk godteri inneholder færre betenkelige tilsetningsstoffer, og tilfredsstiller strenge krav til fargestoffer, konserveringsmidler og søtstoffer. Økologisk frukt og nøtter er et annet sunt alternativ, eller du kan lage dine egne søtsaker av økologiske råvarer.

 • Vin

  Vin er i utgangspunktet ikke spesielt ressurskrevende å produsere og transportere, men også her finnes det økologiske og Fairtrade-sertifiserte alternativer.

 • Øl

Økologisk øl finnes på Meny, Ultra, Mega, Obs og ICA, og i syv ulike sorter på Vinmonopolet.

 • Engangsprodukter

  Det beste er å unngå slike produkter. Alternativt kan du kjøpe miljøvennlig engangsservise. Chinet tallerkener er laget av trefiber og er hundre prosent nedbrytbart.

  Bioware bestikk og glass er laget av naturlig stivelse som potet, mais eller lignende, som er hundre prosent nedbrytbart. Produktene finnes i Smartclub- og Binders-butikker.

  Kjøp svanemerkede servietter, toalettpapir og tørkerull. Dette finnes i de fleste dagligvareforretninger. Coop selger også svanemerkede våtservietter.

 • Solkrem og kuldekrem

  Svanemerket solkrem er et miljø- og allergivennlig alternativ. Foreløpig har bare Babyline og Derma dette merket.

  Babyline finnes i helsekostbutikker, Vitus-kjeden og på apotek. Unanders allværskrem er også svanemerket, og finnes i de fleste helsekostforretninger.

 • Tulipaner

  Fra september til mai produseres det 52 millioner tulipaner i norske veksthus, noe som krever mye energi. Spør gjerne etter tulipaner fra veksthus med energisparing/miljøvennlig energi, som tilbys hos Mester Grønn og Primaflor. Et annet alternativ er å bytte ut tulipanene med Fairtrade-sertifiserte roser, som du finner på ICA og hos Mester Grønn.

 • Påskepynt

  Kjøp svanemerkede servietter, som finnes i de fleste dagligvarebutikker. Mal påskeegg med giftfri maling. Bruk pynt, bånd, tekstiler og duker som kan tas fram år etter år.

  Påskegildet

 • De to siste ukene før påske øker salget i godterikategorien med hele 36 prosent. Freias Kvikk Lunsj er den store vinneren, i løpet av påsken går det som regel med 4-500 tonn Kvikk Lunsj, en firedel av årsproduksjonen. Konkurrenten Nidar regner med å selge totalt 23 millioner påskefigurer i marsipan og sjokolade, for ikke å glemme 850 kilometer med marsipanpølser- og stenger.

 • I løpet av påsken går det med nesten 6000 tonn appelsin. Mer enn halvparten av appelsinene vi importerer, kommer i perioden februar til april.

  * I påskemåneden kjøper nordmenn nesten tre ganger så mye lammestek som i en normalmåned. Påsken er også pølsefest, med markant økning i pølsesalget.

  * 23 millioner egg spiser vi i løpet av høytiden - dobbelt så mange som ellers i året.

  (Kilder: SSB, Dagligvarehandelen, Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning