FAKTA OM MENSEN

Det du lurer på om mensen

Når får jenter første mensen? Kan man ha samleie under mensen? Og hvordan ser mensen ut?

FAKTA OM MENSEN: Vet du hor mye du faktisk blør når du har mensen, eller hvordan menstruasjonssyklusen fungerer? Foto: Gettyimages.com.
FAKTA OM MENSEN: Vet du hor mye du faktisk blør når du har mensen, eller hvordan menstruasjonssyklusen fungerer? Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

- Kroppen er programmert slik at i puberteten skjer det endringer i kroppen som gjør at vi har mulighet til å lage barn. Hjernen sender signaler til eggstokkene om at de umodne eggene som ligger der nå kan modnes. Det er grunnen til at vi får mens, sier helsesøster i bydel Sagene, Helle Paulik.

Den første mensen

Menstruasjon er et tegn på at jentene er i fruktbar alder. Den første mensen kommer i 11-16 års alderen, og varer til kvinnen er rundt 50 år. Paulik forteller at det som regel er ett egg som modnes hver måned, og at når egget er modent, blir det sugd opp av egglederen. Samtidig med modning av egget, vokser slimhinnen i livmoren.

- Hvis det modne egget har blitt befruktet av en sædcelle, kan det feste seg i livmorveggen og få næring, og dermed utvikle seg til et barn. Når egget ikke blir befruktet i egglederen, blir blodtilførselen til slimhinnen etter hvert kuttet, og etter hvert vil den støtes ut gjennom livmorhalsen og så skjeden. Det er dette som kalles menstruasjon, sier helsesøsteren.

Hun forklarer videre at fordi det ikke oppsto noen befruktning er kroppen programmert til å gjenta hele denne prosessen. Det er dette som kalles syklus.

Les også: Hva er egentlig PMS?

Hvordan ser mensen ut?

- Kroppen støter fra seg en blanding av blod og rester av slimhinne. Ofte er det friskt rødt i begynnelsen, og så en mørkere farge etter hvert. Noen ganger er det klumper. Klumpene er rester av slimhinner, sier Paulik, og legger til at mensen ofte lukter noe søtlig.

Helsesøsteren forklarer at det er vanlig å miste cirka 50 milliliter væske - noen mister litt mindre, mens andre mister litt mer.

- Blødningen er som regel sterkest de første dagene, og så avtar det litt etter hvert. En bør skifte bind eller tampong hver 4. eller 5. time. Hvis du blør så mye at det "renner over" bør du ta det opp med en helsesøster slik at du kan få hjelp til å finne gode bind og/eller tamponger, sier hun.

Ifølge Paulik bør man vaske underlivet hver kveld. Hun poengterer imidlertid at det bare skal skylles med rent vann, og at såpe ikke skal brukes innvendig.

- Ved god hygiene slipper en også ubehagelig lukt, sier hun.

Les også: Derfor har du uregelmessig menstruasjon

Trene med mensen

Førsteamanuensis ved fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved universitetet i Agder (UiA), Monica Klungland Torstveit, forteller at menstruasjonssmerter for noen kvinner kan påvirke lysten til å trene og dermed effekten av økten.

- Men la ikke mensen være en hindring for trening. Noen opplever en liten nedstemthet under menstruasjonen. Treningen skaper lykkehormoner og kan få deg til å føle deg bedre. Man angrer sjelden på en treningsøkt, sier hun.

Torstveit forklarer at det er en gammel myte at man ikke skal ha gym når man har mensen, og at det ikke er noen grunn til å sitte på benken for de aller fleste. Hun poengterer at trening er gunstig mot menssmertene, også en rask gåtur i frisk luft.

Bade og samleie med mensen

Hvorvidt gjelder å ha samleie mens man har mensen, forklarer Paulik at dette er uproblematisk, men at mange synes det er ekkelt.

- Legg et håndkle under rumpa slik at sengetøyet ikke søles til. Man er også litt mer utsatt for infeksjoner under mensen, så det er lurt å bruke kondom hvis samleiet skal utføres med en ny partner, sier hun.

Hun legger til at det også er uproblematisk å bade mens man har mensen, men at man bør bruke tampong og bytte eller fjerne denne når badingen er over.

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2017, og sist oppdatert 30/10 2017.

Les også