Flyreiser

Få maksimalt utbytte av flyturen

Sjekk hvordan du kan få god beinplass på flyet.

TIDLIG: Få best mulig utbytte av flyturen. Sørg for å være tidlig ute med å reservere sete slik at du fåt favorittsetet ditt! Foto: Thinkstock
TIDLIG: Få best mulig utbytte av flyturen. Sørg for å være tidlig ute med å reservere sete slik at du fåt favorittsetet ditt! Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert
EKSPERT: Reiseekspert fra Jambo Tours, David Karlsson.
EKSPERT: Reiseekspert fra Jambo Tours, David Karlsson.

For at feriereisen skal bli komplett, er det vesentlig med en behagelig flytur. Hvem liker vel å sitte klemt mellom setene uten en eneste mulighet til å strekke på beina i løpet av reisetimene? Intimgrensene blir for mange brutt med det samme du entrer flyet.

Selvfølgelig kan du ikke regne med å kunne boltre og breie deg under flyturen. Den trange plassen er uunngåelig om bord på flyet.

Likevel finnes det noen tips og triks for å få så behagelig flyreise som mulig.

Sjekk også hvilke flyselskaper som gir deg best beinplass!

Seatguru.com har spesialisert seg på å informere reisende om hvor og hvordan du får best mulig plass om bord på flyet. På deres hjemmesider kan du søke opp hvilket som helst fly og finne ut hvor stor plass det er i hvert sete samt andre fasiliteter om bord som Wi-Fi, mat og underholdning.

"Pitch" og "width"

Romsligheten i flysetene er målt i pitch og width. Pitch måler avstanden mellom radene, og indikerer hvor god beinplass du har. Width er betegnelsen på avstanden mellom albuelenene i setet, og forteller hvor mye du kan breie deg til hver side. Jo mer pitch og width, jo bedre!

Standarden for plass i hvert flysete på økonomiklassen ligger på 30-34 tommer i pitch, og 17-18 tommer i width. Ønsker du større romslighet enn dette, er det flere tiltak du kan gjøre.

Reiseekspert i Jambo Tours, David Karlsson, anbefaler å prøve å få tak i de populære setene ved nødutgangen.

- Dette er en fin mulighet til å få god plass til å strekke på beina. Booking av nødutgang-setene gjøres etter at du har reservert en bestilling i økonomiklasse, sier han til Kvinneguiden.

Ettertraktede seter

TICKETS: Ellen Wolff Andresen ved Ticket Feriereiser AS.
TICKETS: Ellen Wolff Andresen ved Ticket Feriereiser AS.

Imidlertid har de fleste flyselskapene skjønt at nødutgang-setene er ettertraktet, og tar derfor betalt for å reservere disse.

Noen flyselskap reserverer de romsligste setene til sine bonuskort-kunder. Som oftest kan du bestille ditt favorittsete dagen etter at du har bestilt selve reisen og frem til fire dager før avreise.

Markeds- og administrasjonssjef hos Ticket feriereiser, Ellen Wolff Andresen, understreker et viktig poeng til deg som foretrekker å sitte ved nødutgangen.

- Husk at det er visse restriksjoner for hvem som kan sitte her. Oftest er det en øvre og nedre aldersgrense for hvem som får lov å reservere disse setene. Dessuten må du være frisk og mobil. Dette er fordi du må kunne hjelpe til om en nødsituasjon skulle oppstå, sier hun til Kvinneguiden.

Ekstra kostnad

I tillegg er det ofte litt kjøligere ved nødutgangen, samt at du ikke kan ha håndbagasjen tilgjengelig foran deg. Hvor mye det koster å reservere setene ved nødutgang varierer veldig mellom flyselskapene, og hvor lang flygningen er. Likevel gir Karlsson en veiledende sum:

BUSINESS: Ønsker du maks komfort er selvsagt det beste å velge businessklassen dersom lommeboka strekker til. Foto: Thinkstock.
BUSINESS: Ønsker du maks komfort er selvsagt det beste å velge businessklassen dersom lommeboka strekker til. Foto: Thinkstock.

- Jeg tar flyselskapet KLM som eksempel. For en langflygning koster det opp til 70 Euro én enkel vei for å sitte ved nødutgang, forteller han.

Et annet alternativ er å betale ekstra for en såkalt Economy Comfort. Dette er seter på økonomiklassen som ikke er fullt så luksuriøse som de på business-klassen, men er mer komfortable enn de billigste setene. Dette alternativet har blitt mer og mer vanlig blant flyselskapene.

- Disse flysetene kan brettes mer bak enn et alminnelig økonomiklasse-sete. I tillegg har de en større pitch som ligger på rundt 38 tommer. Economy Extra kan koste opptil 160 Euro én vei, sier Karlsson.

Reiseeksperten anbefaler imidlertid å reise på businessklasse dersom komfort om bord veier tungt hos deg og om lommeboka strekker til, selvsagt.

- På business-klassen er det vanligere med en pitch omkring 60. Men alt fra 45 til over 80 tommer beinplass forekommer, sier han.

Hvilket selskap har best plass?

Seatguru.com har en lang liste over romsligheten setene har på hvert enkelt fly. Blant verdens langdistanseflygninger på kommer American Airlines best ut på økonomiklassen med sine 36-37 tommer med beinplass. EL AL, Hawaii Airlines og KLM har også romslige seter med 36 i pitch. Sammenlignet har norske SAS 32 tommer i samme måling. Norwegian har her 31-32 tommer i pitch.

På de kortere flygningene på økonomiklasse har Virgin America hele 38 tommer i beinplass. American airlines, Air Canada og Spirit kommer også godt ut med 35 tommer i beinplass. Her ligger SAS og Norwegian på 29 til 32 i pitch, alt ettersom hvilken flymodell du havner på.

MOMONDO: Camilla Moe Bogen ved Momonndo AS.
MOMONDO: Camilla Moe Bogen ved Momonndo AS.

Husk at det ikke er tatt hensyn til pris i denne sammenligningen. For mange er det uvesentlig hvor stor beinplass du får, så lenge du slipper billig unna.

Ha alltid god tid

Om du ikke ønsker å betale ekstra for å få bedre plass til bena, kan det lønne seg å prøve å booke et sete på de fremste radene i flyet.

- Her har du god plass til å strekke på deg, og dette gjelder stort sett uansett hvilket flyselskap du reiser med. Om du ikke har valgt seteplass på forhånd, anbefaler jeg deg å møte opp på flyplassen for å sjekke inn i god tid, sier Camilla Moe Bogen ved Momondo AS til Kvinneguiden.

Setene blir oftest fordelt etter først-til-mølla-prinsippet, så derfor kan du være heldig å få et sete med mer benplass.

- Hvis du ønsker å strekke på deg under flyreisen er det lurt på velge en plass ved midtgangen hvor det er lettere å komme seg ut. Hvis du derimot helst vil sitte i setet under hele turen er det en god idé å velge vindusplass slik at du slipper å reise deg når andre skal ut, sier Bogen.

Få en så behagelig tur som mulig

Her er ekspertenes råd for å få best mulig utbytte av oppholdet i kabinen:

 • Ta med lite håndbagasje. Dersom det ikke er plass i bagasjehyllen må du ha det under setet foran deg, noe som kan bli trangt.
 • Velg et sete ved midtgang eller vindu, så slipper du å sitte inneklemt i midtsetet.
 • Sjekk inn online dersom det er mulighet for å sikre deg sete ved nødutgang.
 • Om du har råd, kjøp deg fremover i kabinen for å få bedre plass.
 • Velg det tidspunktet for flyavgangen som passer deg best.
 • Vær ute i god tid på flyplassen. Stress er aldri bra når man skal reise!
 • Ha med godt lesestoff og eventuelt andre aktiviteter du kan holde på med om bord, som for eksempel kryssord og sudoku. Slik unngår du å kjede deg.
 • Bruk gjerne flytiden til å lese deg opp om stedet du skal til.
 • Ha med ørepropper og gjerne bråkblokkerende hodetelefoner.
 • Hvis du flyr langt: Reis deg og beveg deg rundt i kabinen med jevne mellomrom.
 • Bruk gjerne støttestrømper, og husk å få i deg nok væske (minimer alkoholinntaket).
 • Og sist, men ikke minst: Nyt flyturen. Du er snart fremme på din destinasjon!

(Kilder: Ellen Wolff Andresen ved Ticket Feriereiser og David Karlsson ved Jambo Tours).

BEINPLASS: American airlines er det flyselskapet som gir deg best beinplass ifølge sammenligningen seatguru.com har gjort. Foto: Thinkstock
BEINPLASS: American airlines er det flyselskapet som gir deg best beinplass ifølge sammenligningen seatguru.com har gjort. Foto: Thinkstock

Les også:

Slik kommer du deg raskest fra flyplassene

Pass promillen på flyet

Én gal bokstav i bestillingen kan gjøre stor skade

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning