En hyllest til Osloferien!

Turistene strømmer til Norge og Oslo, men nordmenn drar vekk så fort de får muligheten. Hvorfor ikke planlegge en ferie i vår egen storby? Vi priser Oslosommeren, her får du tipsene!

OSLO:
Rapperen Jason Michael Robinson Diakité på Øyafestival i Middelalderparken i Oslo lørdag.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
OSLO: Rapperen Jason Michael Robinson Diakité på Øyafestival i Middelalderparken i Oslo lørdag. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Foto: Lien, Kyrre
Publisert Oppdatert
Enten du er singel, småbarnsmor eller pensjonist; det er nok å finne på i Oslo, og det er nok av hemmeligheter du aldri trodde fantes i vår egen hovedstad.

Kultur

For de fleste betyr juli ferie og late dager, og til tross for at solen står høyt på himmelen og gradestokken snart sprenger har man nødvendigvis ikke lyst til å være ute hele tiden. Kinoteket er en tjeneste som tilbyr filmvisning i små digitale kinoer i biblioteket. Temaet for denne månedens filmer er "Norsk sommer". Alle filmene foregår i den norske sommeren og byr på typiske sommeraktiviteter som bading, hyttetur og forelskelse. Filmvisingen er helt gratis.

I 2006 markeres Ibsen 2006 i Oslo (og i resten av landet). Massevis av forestillinger er satt opp, og de skal passe noen og enhver. «Peer Gynt - en familieforestilling» blir spilt i Frognerparken (ved Monolitten), og med 2 klasse ved Teaterhøgskolen som produsenter og Knut Nærum som manusforfatter er det vel ingen tvil om at det må være bra. Billetter kjøpes ved inngangen, ved bestilling på telefon 45 45 70 59 eller på [email protected] Billettene koster kr. 75,- for barn og kr. 95,- for voksne. Forestillingene går kl. 14.00 og kl. 18.00. I uke 25 spilles også forestillinger kl. 11.00.

Øyafestivalen foregår i Middelalderparken 9-12 august, og er for mange Osloborgere et absolutt must. I fjor tok 36 000 mennesker turen innom festivalen, og siden det i år ble satt ny salgsrekord blir det nok ikke færre publikummere denne gangen. På grunn av den store pågangen er det bare dagspass til torsdag + billetter til Øyanatt igjen, skynd deg før de har forsvunnet også!

Botanisk hage er en oase midt i byen. Kafeen i Tøyen hovedgård er dessverre stengt på grunn av oppussing, men det er åpnet en uteservering mellom geologisk og zoologisk museum. Et perfekt sted for et par avslappende timer med en bok i hånda!

Bad og sol

Oslo har et førtitalls antall badeplasser, og kan tilby både sjø, strand, klipper og tjern. Oslo kommune måler badevannstemperaturene på 23 badeplasser hver mandag, onsdag og fredag hele sommeren. Dagens varmeste badevann finner du i Trollvann, Ulsrudvann eller Vesletjern, som alle kan skilte med 22 deilige grader.

Oslo har flere øyer som er lett tilgjengelige med båt. Det går ferger til Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Lindøya og Nakholmen, samt til Langøyene og Håøya. En tur koster ikke mer enn en sporveisbillett. For mer informasjon og rutetider, sjekk http://www.trafikanten.no.

På Huk badeplass har Friluftsetaten satt opp to moderne fastgriller som publikum fritt kan benytte seg av. Grillene er står nært stranden og Hukodden kiosk. Ved grillene er det tre sett med bord og benker. Perfekt avslutning etter en dag med bading! I Alnaparken, ved amfibiedammen er det også laget en ny grillplass. Her står en fastgrill med et sett med bord og benker.

Etter at Hovedøya nylig ble vernet, er det blitt strengere regler for grilling der. Man skal benytte seg av faste grillplasser eller sette grillen på sand/småstein i fjæra. Utover dette er grilling ikke tillatt. Foreløpig er tre grillplasser satt opp, men du må ta med grillen selv.

Hvis du heller vil bade i basseng er både Frognerbadet og Tøyenbadet oppe hele sommeren. For åpningstider og priser, se hjemmesiden .

Alternative aktiviteter

Friluftsetaten har maisåker med muligheter for selvplukk, og i løpet av september har de tilbud om maisplukking i helgene for ca. 25 kroner kg. Tilbudet gjelder også privatpersoner, og man trenger ikke avtale tid på forhånd. Maisåkeren ligger inne på Bogstad besøksgård-området. Bogstad Gård har også åpent fjøs hele året fra tirsdag-fredag kl 12.00-16.00. Her kan man se nyfødte lam, kalver og grisunger.

Barn kan gå på gratis skattejakt på Akershus festning denne sommeren. Skissekart over indre festning fås utdelt på Informasjonssenteret, Akershus slott eller ved et av museene. For mer informasjon, se hjemmesiden .

Oslo reptilpark er Norges eneste reptilpark, og har over 100 dyr utstilt, blant annet kvelerslanger, gekkoer, kameleoner, varaner, taranteller, piraya og saltvannsfisker. Parken holder til midt i byen, og er åpen fra tirsdag til søndag, 10.00-18.00 alle dager. Hver tirsdag klokken 17.00 mates dyrene.

Utepils og sommermat

Byens mest spektakulære uteservering heter Skaugum, og du trenger ikke kongelig audiens for å delta. Stedet er bittelite, men bygger i høyden. Kikker du opp langs veggene ser du både tivolilys og platåer med sitteplasser. Alt i alt et sted med fantastisk atmosfære. Åpent alle dager fra 17.00 - 23.30, men blir fort smekkfullt.

Dattera til Hagen er kjent for å ha Grønlands fineste uteservering. Portrommet er utsmykket med bilder og grafitti. "Byrom i et portrom" kalles dette prosjektet og er verdt å få med seg. Hvis du blir igjen utover kvelden bør du teste ut drinkene i baren i 2 etasje..

YaYa's thai beach bungalow er en sikker vinner om været ikke er spesielt sommerlig, siden restauranten ligger i en kjeller. YaYa's er som navnet tilsier en thairestaurant, og det sies at det er den mest autentiske i hele landet. Her ser det nemlig ut som det gjør i smilets land. Metervis med bambus, blinkende lys og gøyale drinker. På toppen av det hele er prisene uslåelige. Pågangen har vært så stor at eierne nå har valgt å åpne en ny filial, men fram til åpningen i august bør du bestille bord, på grunn av stor pågang.

Madserud gård er totalt kufri, men har desto finere uteservering og god stemning. Gården ligger et steinkast fra Frognerparken, og er i dag fredet. Ikke spesielt billig, men akk så glamorøst..

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning