Fjerning av kroppskunst

Dette må du skjære opp og sy, for å bli kvitt

De minste merkene etter kroppskunsten kan være de verste å få vekk.

SNITTET OPP: Her er piercing-arret snittet opp og sydd igjen. Fordi piercing-arr er gjennomgående, er dette den eneste måten å fjerne arrene på. Se hele bildet lenger ned i saken.
SNITTET OPP: Her er piercing-arret snittet opp og sydd igjen. Fordi piercing-arr er gjennomgående, er dette den eneste måten å fjerne arrene på. Se hele bildet lenger ned i saken. Foto: NickMoore/tumblr.com
Publisert Oppdatert

Sjekk dette før du velger terapeut

  • Be om fastpris
  • Sjekk referanser
  • Kontroller at utstyret er godkjent
  • Kontroller at hygienen er god
  • En godkjent, ansvarlig lege skal være tilknyttet klinikken. Denne skal ha kunnskap om laser, og bruk av laser for å fjerne tatoveringer
  • Klinikken må forventes å eksistere de neste årene, da behandlingene kan ta flere år

Kilde: Drude E. Kilen

- Ja, det er vondere å fjerne dem enn å ta dem, sier Drude Elisabeth Kilen ved Drammen laserklinikk.

Hun snakker om tatoveringer. For både de og annen kroppskunst må du lide for å få fjernet, på lik linje som når du får dem. Men en tatovering kan være ferdig laget på et par timer.

- Skal du fjerne, kan det ta mer enn tre år, sier Kilen. Akkurat det fikk Cathrine (36) erfare - her ser du bildene fra fjerningen av hennes tatovering.

Verre enn å føde

- Det er verre å fjerne en tatovering, enn å føde uten epidural eller lokalbedøvelse!, sier journalist Marte Korsbrekke.

Hun har tre små tatoveringer hun skal fjerne.

- Jeg tatoverte meg rett etter jeg ble 18 år. Og det var vel egentlig grunnen til at jeg valgte å tatovere meg; nettopp fordi jeg kunne!, sier Marte, som tok tre tatoveringer i løpet av en uke.

Gleden var kortvarig.

- Jeg mener å erindre at jeg var fornøyd med tatoveringene et års tid, men begynte raskt å angre etter det. Jeg velger å fjerne dem fordi de ikke betyr noe for meg, og jeg synes absolutt ikke de ser bra ut.

Hun skal få behandling annenhver måned til tatoveringene er borte, noe som vil mellom 12 og 18 måneder.

- Heldigvis går hver behandling raskt, det er over på mellom 10 og 30 sekunder på hver tatovering.

Selv om behandlingene er vonde og det vil ta lang tid å bli ferdig, synes hun det viktigste er å få dem bort.

- Det er absolutt verd det!

GRUSOMT VONDT: Å fjerne tatovering med laser er verre enn å føde, sier Marte Korsbrekke, som nylig begynte på et langvarig behandlingsopplegg for å få fjernet kroppskunsten.
GRUSOMT VONDT: Å fjerne tatovering med laser er verre enn å føde, sier Marte Korsbrekke, som nylig begynte på et langvarig behandlingsopplegg for å få fjernet kroppskunsten. Foto: Foto: Marte Korsbrekke

Scarifications kan også fjernes

Vi er vant til å tenke at arr er permanente, noe vi må leve med til den dagen vi dør. Derfor har også kroppskunstutrykket scarification brukt tid på å få kommersiell suksess, mange vegrer seg mer for å få laget kroppsarr enn tatoveringer.

Men i dag er heller ikke arr permanente.

De fjernes på tilnærmet samme vis som tatoveringer.

- De kan vi også fjerne hos oss. Teknikken er noe annerledes, vi bruker fraksjonell laser eller CO2-laser, det samme som vi gjør når vi behandler acne-arr eller til generell hudforbedring, sier Kilen.

Om ikke laser får fjernet arrene, trengs det hudtransplantasjon, altså må du belage deg på et kirurgisk inngrep av større karakter. Men det er altså mulig å få det fjernet.

Bittesmå arr må skjæres opp

DYRT: Om personen som eier denne armen vil ha sin tatovering og scarification fjernet, blir det en dyr affære der laser brukes for å fjerne pigmenteringen i huden, og for å lege arrene som er skåret inn.
DYRT: Om personen som eier denne armen vil ha sin tatovering og scarification fjernet, blir det en dyr affære der laser brukes for å fjerne pigmenteringen i huden, og for å lege arrene som er skåret inn. Foto: Foto: redditt
ETT ARR FIKSET: Det høyre ""smilehull-arret"" er snittet og sydd, det andre er fortsatt intakt. Slike arr oppstår når du setter piercing gjennom kinnet.
ETT ARR FIKSET: Det høyre ""smilehull-arret"" er snittet og sydd, det andre er fortsatt intakt. Slike arr oppstår når du setter piercing gjennom kinnet. Foto: Foto: NickMoore/tumblr.com

Når er det greit å få sin første piercing? Enkelte mener det er ok å pierce babyer. Da skal vi huske på at de (som regel) små arrene du får fra piercinger, ofte bare noen millimeter i omkrets, må skjæres opp og sys sammen igjen for å fjernes.

TATOVERING DEKKER OVER: En permanent makeup-tatovering kan dekke over et arr fra piercing i øyebrynet. Til venstre ser du øyebrynet før tatoveringen, og til høyre det ferdige resultatet.
TATOVERING DEKKER OVER: En permanent makeup-tatovering kan dekke over et arr fra piercing i øyebrynet. Til venstre ser du øyebrynet før tatoveringen, og til høyre det ferdige resultatet. Foto: Foto: SOL PMU

Kroppskunst

Tatovering er en permanent tegning som lages ved å legge pigment inn under huden på mennesker eller dyr. Tatoveringer er en type kroppmodifikasjon som hos mennesker vanligvis brukes som kroppsutsmykning, mens det hos dyr vanligvis brukes som identifikasjonsmerker.

Scarification er en relativt ny form for kroppskunst, der man skjærer opp huden i ulike mønster, for så å holde sårene åpne ved å pakke dem inn i plastfolie eller liknende. Sårende vil etter en stund legge igjen et mønster. Hvorvidt arret stikker ut eller er flatt avhenger av skjæreteknikken, etterbehandlingen eller hvordan huden til personen er.

Piercing (fra engelsk: gjennomboring) er en type kroppssmykke, der smykket blir satt inn gjennom huller i huden. Det er blitt spesielt populært i I-land etter 1990 og til i dag, men har også blitt funnet på eksempelvis mumier fra flere tusen år tilbake i tid.De vanligste plassene å ta piercing er i øret, nese, øyenbryn, lepper og navle, men blir også tatt i tunge, brystvorte og kjønnsorganer, samt alle andre plasser på kroppen hvor det er hud.

Kilde: Wikipedia.no

- Vi må skjære bittelitt før vi syr igjen med bittesmå sting. Alle vi har hjulpet på denne måten har vært kjempefornøyde, sier Kilen.

Et unntak er hvis du har hatt piercing i øyebrynet. Da kan du velge å dekke over arrene i stedet for å snitte dem opp og sy.

- Arr etter piercing kan enkelt dekkes over med permanent makeup (PMU) om det ligger i øyebrynet, sier Solvår Hegge, permanent makeup-artist og gründer av Sol PMU.

- Vi pigmenterer inn tynne hårstrå ved permanent makeup, som gjør at arret ikke vises så godt, noe som gir en naturlig effekt, sier Hegge, som har jobbet med PMU siden 1999.

Smelter blekket

Det som skjer når du fjerner en tatovering med laser, er at laserlyset treffer med en slik kraft at det slår i stykker pigmentet i tatoveringen.

- Blekket transporteres deretter ut i kroppens avfallsdeponi via lymfesystemet og nyrene. Derfor skal fjerningen gjøres i intervaller, forklarer Kilen, som har jobbet med laser i 21 år.

For å fjerne arr, uansett om de er oppstått ved uhell eller med vilje, brukes en fraksjonert CO2-laser.

- Denne lager titusener av små sår og "bryter" huden på den måten. Behandlingen må gjentas og vi kan ikke garantere et godt resultat.

Kilen sier at om scarification-arret er for stort eller omfattende, kan kirurgi være eneste løsning.

Husk dette når du velger terapeut

De fleste som tatoverer seg eller får utført annen kroppskunst velger salong etter nøye overveiing. Du sjekker referanser, kontrollerer at de har det hygieniske på stell, og at de har tillatelse og ansvarsforsikringer i orden, og så videre.

Når du skal fjerne kroppskunsten er det minst like viktig å sjekke at de som utfører behandlingen har sitt på det rene.

- Du bør få en fastpris på forhånd. Det har vært tilfeller der behandlingene blir mer langvarige og kostbare enn kunden hadde forutsett, sier Kilen.

Hun sier det kan være vanskelig å anslå hvor mange behandlinger som skal til for å fjerne tatoveringen.

- Det kommer an på hvor dypt blekket sitter, noe som igjen varierer fra person til person, og fra tatovering til tatovering. En vanlig tatovering på 10 ganger 10 centimeter kan ta alt fra et år til tre år å fjerne, og vil koste mellom 12 000 og 15 000.

Det er ikke alle tatoveringer som kan fjernes like enkelt. Tatoverer du øyeeplet for eksempel, kan det være du må finne noen med annen ekspertise for å få det vekk.

Les også:

De mest populære tatoveringene i Hollywood

Slik blir tatoveringen vellykket

Sånn vet du om puppene er ekte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning