De fleste har sett små babyer som har fått hull i ørene allerede før de har sagt sitt første ord. Noen får også hull i ørene til dåpen. Enkelte synes det er søtt, andre synes det blir feil. Seniorrådgiver Rose Lyngra i Norges astma og allergiforbund synes dårlig om at man tar hull i ørene på veldig små barn.

- Hvorfor skal man gjøre det på små barn som ikke selv har bedt om det? Da handler det jo mest om foreldrene, noe som ikke er greit, mener hun.

Vent heller til barnet selv kan bestemme om de ønsker det, oppfordrer hun.

- Det er helt unødvendig å utsette spedbarna for de smertene, når det i tillegg kan oppstå infeksjoner, sier Lyngra.

Pass på dette!

 • Rens såret to ganger daglig de første 5 til 8 ukene.
 • Det er foreldrenes ansvar å passe på at såret renses etter at barnet har fått hull i ørene.
 • Ikke ta på øredobben. Da kommer det bakterier fra fingeren i såret.
 • Vent minst seks uker før du bytter øredobb.
 • For å unngå allergi bruk kun øredobber av titan, stål eller gull.
 • Hull til barn frarådes dersom det er andre i familien som har nikkelallergi, eller kontaktallergi.

Kilde: Hilde Vermedal på Majorstuen Osteopati og Kiropraktikk, Rose Lyngra i Norges astma og allergiforbund og Christiane Løfblad ved Pinpoint piercing

Ikke gjør det hjemme

Hvor mye tåler babyen lurer mange foreldre på?

Har du imidlertid bestemt deg for at den lille hjerteknuseren skal få hull i ørene til dåpen bør du ihvertfall unngå å gjøre det selv hjemme.

- Vær veldig nøye med hvor barn går for å ta hullene, og ikke minst hva de putter i ørene. Og for all del ikke gjør det hjemme, da det er mye vanskeligere å få det til på en optimalt steril måte, påpeker Lyngra.

Hun mener også at når barn får hull i ørene er det foreldrenes ansvar å passe på at hullene gror raskt og at det ikke blir infeksjon.

Hull i ørene til babyer er et hett diskusjonstema i Barn i magen-forumet:

- Min datter fikk for et par mnd. siden, da hun var to og ett halvt. Rett og slett fordi hun er ei skikkelig jåledukke som er vill etter å sminke seg, putter mine øredobber rundt og inni ørene sine, stabber rundt på mine skyhøye stiletthæler og later som om hun glatter ut håret sitt med kald glattetang, skriver en av mødrene i forumet.

- Barnemishandling spør du meg. At folk er så forfengelig at de må pynte ungene sine med øredobber er over min forstand. Heldigvis er ungene mine pene nok sånn som de er, skriver en annen debattant.

Hull i ørene

 • Risikoen for infeksjon oppstår særlig dersom utstyret ikke er skikkelig rengjort, om ørepynten er skitten, eller den sitter for stramt på øret.
 • Infeksjon vises ved at øret blir rødt, begynner å verke eller at barnet får feber uten noen åpenbar årsak. Ta barnet med til legen, hvis det skjer.
 • Ha smykke i piercingen hele tiden første året, ellers kan hullet krympe og i noen tilfeller gro igjen.
 • Når barnet har tatt hull i ørene bør det ikke bade i verken fersk-, salt- eller klorvann de første 3-4 ukene, så sommeren er ikke den beste tiden.
 • Bading i offentlige basseng kan gi økt risiko for infeksjon på grunn av bakteriefloraen. Bruk badehette eller hold øreflippen unna bassenget

Ingen aldersgrense

Flere frisører som Foreldre & Barn har vært i kontakt med har sluttet å tilby hull i ørene etter en for stor pågang av det de mener er alt for små barn. Hos de som tilbyr hull i ørene er det sjelden aldersgrenser, så lenge foreldrene samtykker.

- Ved piercing av øreflipp har vi ingen aldersgrense her på Pinpoint. Men det forutsetter at barnet selv ønsker å pierces, og har en viss forståelse for det ansvaret man har for å stelle og ta hensyn til piercingene mens de gror, sier daglig leder ved Pinpoint piercing Christiane Løfblad, som forventer at foreldrene står for rensing, men at barnet må forstå at han eller hun ikke kan ta på smykket eller såret.

- Når mener dere at barn er gamle nok til å få hull i ørene?

- Vi synes at fra 5-6 års alder er veldig passe, sier Løfblad.

- Får dere forespørsler om andre type piercinger til barn?

- Det kommer an på hva man regner som "barn". Det hende vi får forespørsler om navle-, nese-, leppe-, bruskpiercinger på ungdom rundt 12-14 år. Men yngre enn det er ikke vanlig, påpeker Løfblad.

Les også:

Er en ettåring gammel nok til å spise is?

Sjekk hvordan babyen ble seende ut med babyparykk!

Dette hjør du når barnet nekter å klippe håret

Her er de nye sossenavnene

=

PANG: Den vanligste måten å ta hull i ørene til barn på er med en slags pistol som skyter dobben inn på en enkel og steril måte. © Istockphoto.com

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!