KREFT I EGGSTOKKENE:

- Derfor fjernet jeg eggstokkene mine

Skuespiller Angelina Jolie-Pitt operert forrige uke.

MODIG: Angelina Jolie-Pitt forteller om operasjonen for å fjerne eggstokkene og egglederne i en ny kommentar i New York Times.
MODIG: Angelina Jolie-Pitt forteller om operasjonen for å fjerne eggstokkene og egglederne i en ny kommentar i New York Times. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

- Jeg vil ikke være i stand til å få flere barn, skriver en åpen og ærlig Angelina Jolie-Pitt i en kommentarartikkel publisert i dagens utgave av New York Times. Skuespilleren har seks barn sammen med ektemannen Brad Pitt. Angelina fortviler likevel ikke over operasjonen som har gjort at hun nå er kommet i overgangsalderen.

- Jeg føler meg feminin og trygg på de valgene jeg har gjort for meg og familien min. Jeg vet at barna mine aldri vil bli nødt til å si: "Mamma døde av kreft i eggstokkene".

Mistet moren, tanten og bestemoren

Dette er ikke første gang Maleficient-skuespilleren åpner opp om vanskelige helsespørsmål. For to år siden skrev hun en liknende kommentar i samme avis om at hun hadde fjernet begge brystene, en såkalt preventiv dobbel masektomi. Bakgrunnen, fortalte skuespilleren, er at hun er bærer av et mutert BRCA1 gen, som gir henne en 87 prosents risiko for å få brystkreft og en 50 prosents risiko for å få eggstokk-kreft. Både moren, bestemoren og tanten til  Jolie-Pitt døde av kreft. Jolies mor, Marcheline Bertranad, døde da hun var 56 år gammel i 2007. Den enkleste måten å unngå brystkreft på er å sjekke brystene jevnlig. Etter at Angelina fjernet brystene sank sjansene hennes for å få brystkreft til 5 prosent.

To år etter at brystene ble fjernet, har Angelina nå altså fjernet både eggstokker og eggledere, etter at legene på en rutinekontroll fant tegn på det som kunne være kreft på et tidelig stadium.

- Jeg gikk gjennom det jeg antar tusenvis av andre kvinner har følt. Jeg fortalte meg selv at jeg måtte beholde roen, være sterk og at det ikke var noen grunn til at jeg ikke skulle leve lenge nok til å se barna mine vokse opp og å møte barnebarna mine. Jeg ringte mannen min i Frankrike, som var på flyet i løpet av få timer, forteller Jolie i New York Times kommentaren.

Vil hjelpe andre

Etter nøye medisinske undersøkelser viste det seg at hun mest sannsynlig ikke hadde kreft, men Jolie-Pitt valgte likevel å fjerne eggstokker og eggledere for å være på den sikre siden. Hun skriver at hun valgte å beholde livmoren, siden det ikke er noen økt risiko for livmorkreft i familien hennes. Legene anslo på forhånd at hun burde få utført en slik preventiv kirurgi rundt ett tiår før den første kvinnen i familien hennes hadde fått kreft. Moren fikk diagnosen da hun var 49 år. Jolie-Pitt er 39.

Jolie sier hun vil andre kvinner skal vite at det kan være mulig å fjerne bare egglederne, og ikke eggstokkene, slik at det fortsatt er mulig å få barn, for de som ennå ikke har fått barn når de får denne diagnosen. Om grunnen til at hun skriver kommentaren er skuespilleren tydelig:

- Kunnskap er makt. 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning