Giftering

Hvordan velge riktig?

De fleste foretrekker denne typen giftering.

RIKTIG RING: Ekspertene mener at det klassiske og enkle, gjerne enstens diamantring, er gifterringtypen som faller i smak hos de aller fleste.
RIKTIG RING: Ekspertene mener at det klassiske og enkle, gjerne enstens diamantring, er gifterringtypen som faller i smak hos de aller fleste. Foto: Colourbox.
Publisert Oppdatert
OVERRASKELSEN VIKTIG: - Mange har fått hint fra kjæresten, men de fleste velger nok ring på egenhånd, sier Terje Gaupseth,diplomgemmolog ved Tesori Diamanter.
OVERRASKELSEN VIKTIG: - Mange har fått hint fra kjæresten, men de fleste velger nok ring på egenhånd, sier Terje Gaupseth,diplomgemmolog ved Tesori Diamanter. Foto: Tesori
UNIKT OG ROMANTISK: Thomas Heyerdahl, diamantfagmann ved Heyerdahl Gullsmed, foreslår konseptet som flere gullsmeder tilbyr; å lage egne ringer på verkstedet under kyndig veiledning og hjelp fra gullsmeder.
UNIKT OG ROMANTISK: Thomas Heyerdahl, diamantfagmann ved Heyerdahl Gullsmed, foreslår konseptet som flere gullsmeder tilbyr; å lage egne ringer på verkstedet under kyndig veiledning og hjelp fra gullsmeder. Foto: Heyerdahl Gullsmed

Det er ikke bare høysesong for bryllup akkurat nå, det er også svært mange som velger å fri på sommerstid.

Ved siden av selve overraskelsesmomentet under et frieri, er det selvsagt ringen som er det absolutt viktigste i øyeblikket - den skal tross alt sitte på resten av livet også.

Men uansett om man velger å kjøpe en frierring til sin kjære og deretter velge ut giftering sammen, eller man ønsker å bruke forlovelsesringen som giftering, er det viktig å velge riktig type ring.

Så hvordan gjør man det?

Helt enkel ring

Yngvild Aas ved Gullsmed Aas forteller at de fleste kommer sammen og velger ringer de begge liker.

- Men hvis man vil overraske partneren med et par ringer, anbefaler vi å kjøpe helt enkle klassiske ringer som symbol, og så kan man sammen bytte dem inn i annen modell etterpå, sier Aas til Kvinneguiden.

Hun mener det er hundrevis av muligheter og at det samtidig kan være litt kjedelig å bruke timesvis på et valg som kanskje ikke faller helt i smak.

- Husk at kvinner liker å se på ringer og hun vil vanligvis gjerne være med å velge modell selv, sier Aas videre.

Aas forteller at noen par velger å fri på den amerikanske måten, med en ensteins diamantring.

- Denne er det ikke vanlig å bytte, i noen land skal denne til og med koste tre månedslønner! Men oftest vil hun at også han skal ha en ring, og da kommer de sammen og velger en enkel ring til ham som passer til hennes, sier hun videre.

Enstens diamantring

I Norge er det tradisjon at han gir en gave til henne om morgenen etter bryllupet, noen velger da en ny ring.

- Da er det forøvrig mange som gir den enesteins diamantringen som i enkelte andre land brukes som frier-ring, sier Aas videre.

Terje Gaupseth,diplomgemmolog ved Tesori Diamanter, mener at det ikke er enkelt å svare entydig på hvordan man skal velge riktig forlovelses-og giftering til sin kjære, men at det nok er viktig for mange med selve overraskelsesmomentet:

- Mange har fått hint fra kjæresten, men de fleste velger nok på egenhånd. De fleste går for klassiske enstensringer som frierringer, noe som også de fleste liker, sier Gaupseth til Kvinneguiden og understreker:

- Overraskelsen bør være en av hovedingrediensene til frieriet.

Lag egne ringer

Thomas Heyerdahl, diamantfagmann ved Heyerdahl Gullsmed, forteller at det er vanlig at man overrasker sin kjære med forlovelsesringen og deretter går sammen om å velge gifteringtype.

- For frierring må han finne ut hvilken stil hun har, og dette vil han få hjelp med hos gullsmed. Det kan da gjerne være en diamantring som skal være tidløs og stå seg over tid. For gifteringer kommer gjerne paret sammen til oss for å se gjennom hva som finnes og finne sin stil, sier Heyerdahl til Kvinneguiden.

Flere gullsmeder tilbyr også konsept hvor paret lager sine egne ringer på verksted under kyndig veiledning og hjelp fra gullsmeder.

- Da får man en helt unik ring man selv har laget til hverandre, hva er vel mer romantisk enn dette, sier Heyerdahl.

Bytte?

Men hva gjør man når man ikke liker ringen som ens kjære frir med?

Er det feil og usympatisk å bytte den inn mot en annen før bryllupet står?

Vil det romantiske poenget forsvinne da?

Nei, mener ekspertene.

- Det er selvfølgelig viktig å kunne bytte. Det er viktig at hun er fornøyd med ringen som hun skal bære hver dag resten av livet, sier Heyerdahl.

Gaupseth syn at dette er "helt OK".

- Vi har gode returordninger, men erfaringsmessig er det svært få som bytter. Av flere tusen forlovelsesringer kan jeg kun komme på én case i farten, smiler han.

Les også:

Ikke gjør dette når du skal selge brudekjolen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning