Hvordan holde tale i bryllup?

Ha for all del ikke dette med i talen

Intern humor er bare én av flere punkter du ikke bør ha med i talen.

IKKE VÆR NERVØS: Du fikser glatt å holde en flott tale i bryllupet så lenge du tar til deg gode tips, øver noen ganger og vet hva du skal droppe.
IKKE VÆR NERVØS: Du fikser glatt å holde en flott tale i bryllupet så lenge du tar til deg gode tips, øver noen ganger og vet hva du skal droppe. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Publisert Oppdatert
TIPSER: Thomas Leikvoll, kjent som programleder og medforfatter av blant annet boken Toastmaster og Small Talk.
TIPSER: Thomas Leikvoll, kjent som programleder og medforfatter av blant annet boken Toastmaster og Small Talk. Foto: Foto: JOHN ANDRESEN.
TALETIPS: Fra boken Toastmaster.
TALETIPS: Fra boken Toastmaster. Foto: Foto: CAPPELEN DAMM
TEKSTFORFATTER: Ingvild Storvand Wivel.
TEKSTFORFATTER: Ingvild Storvand Wivel. Foto: Foto: PRIVAT.

Blir du et nervevrak hver gang du tenker på talen du skal holde i bryllupet snart?

Egentlig er dette bortkasta å bruke tid på - så lenge du forbereder deg godt nok.

Og det kan du gjøre ved å notere deg ned noen gode tips som du kan følge punktvis.

Husk å begrense deg

Thomas Leikvoll, kjent som programleder og medforfatter av blant annet boken Toastmaster og Small Talk, mener at det selvsagt finnes mange metoder å holde en god tale på.

- Men uansett hva man skal skrive gjør det oppgaven enklere og talen bedre om man begrenser hva man skal si noe om. Du trenger for eksempel ikke ta hele livet fra vigge til nåtid. Hva med å konsentrere seg om en kort tidsepoke, hendelser eller noen egenskaper som symboliserer personen som helhet?, sier Leikvoll til Kvinneguiden.

Han nevner også at det kan hjelpe å finne en rød tråd eller et grep du gjentar og følger.

- For eksempel kan man begynne et hvert nytt avsnitt eller nye anekdote-historie med et sitat fra en favorittforfatter, sang, artist eller tv-serie.

Steg for steg

Så hva bør egentlig en god bryllupstale inneholde?

- Det er alltid en god idé å innlede kort med å si noe om hvem man er, og hvilken relasjon man har til brudeparet. Man kan ikke forutsette at alle vet dette i et stort selskap.

- Før man skriver bør man tenke over hva det er med personen og personene som betyr mest for deg. Rundt dette legger man hovedvekten av talen.

- Man avslutter som oftest med en skål. Og klarer man å legge inn en latter eller en munter anekdote om hovedpersonen(e) er det en bonus. Men husk at det er ikke nødvendig å være komiker. De rørende ærlige talene er som oftest de beste, forteller Leikvoll videre.

Samtidig er det svært viktig å tenke på lengde.

Du bør ikke stå og messe i en halvtime. Ja, til og med ti minutter kan føles veldig lenge for tilhørerne.

- I USA er det for eksempel ansett for nesten uhøflig å holde en tale over 4 minutter. Litt raust bør den ligge melllom 5-7 minutter. Så mye som 10 er tilnærmet uakseptabelt så sant du ikke er brud, brudgom eller foreldrene til en av disse, mener Leikvoll.

- Ikke til gjestene

Ingvild Storvand Wivel, tekstforfatter ved tekstforfatter.no, synes det er viktig å huske på at en bryllupstale skal være personlig fra den som holder talen til den eller dem det gjelder.

- Den er ikke til gjestene. Ikke prøv å være "flink", vær deg selv, bruk ord du er fortrolig meg. Vær ærlig, vær naturlig, sier Storvand Wivel til Kvinneguiden.

Hun mener at man også skal tenke over hvem avsenderen er.

Er taleren for eksempel brudgommens far eller mor, skal man alltid huske på å si noen ord også om svigerbarnet som kommer inn i familien.

- Talen kan gjerne være litt frekk hvis det er venner som holder den, men aldri gå over streken som å utlevere vedkommende eller skape en pinlig stemning. Vis respekt for brudeparet og gjestene - dette er ikke kvelden taleren skal hevde seg eller være i fokus, advarer Storvand Wivel.

Det vil gjerne være noen gjester som ikke vet hvem taleren er, dermed kan det være riktig å presentere seg selv først:

- "Kjære brudepar, som livslang venn av Thomas er det min soleklare plikt......" Og så gå rett på, ingen lang forklaring eller innledning, sier tekstforfatteren videre.

Forberedelser

Tekstforfatteren mener at det aller viktigste er å formidle hva du føler, det er disse følelsene du skal sette ord på.

- Hva betyr vedkommende for deg? Vennskapet, forholdet deres? Ikke vær belærende og gi tusen råd. Vær glad, legg vekt på det positive. Bruk det språket du pleier å bruke, unngå å være høytidelig og høytravende, tipser hun.

Storvand Wivel synes det kan være en idé at vedkommende som skal skrive i forkant finner en samtalepartner og snakke om de det gjelder.

- Å snakke høyt, og sette ord på det til andre, får en til å huske episoder, får fram assosiasjoner, lar en kjenne på egne følelser - underveis noteres stikkord som kan fungere som en disposisjon, sier hun videre.

Dropp dette i talen

IKKE VÆR NERVØS: Du fikser glatt å holde en flott tale i bryllupet så lenge du tar til deg gode tips, øver noen ganger og vet hva du skal droppe.
IKKE VÆR NERVØS: Du fikser glatt å holde en flott tale i bryllupet så lenge du tar til deg gode tips, øver noen ganger og vet hva du skal droppe. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Så er det viktig å tenke på hva du absolutt ikke skal ha med i en bryllupstale.

UNNGÅ: Å snakke om deg selv og ta for stor plass. Dette er brudeparets dag, og det er de som skal være i fokus.
UNNGÅ: Å snakke om deg selv og ta for stor plass. Dette er brudeparets dag, og det er de som skal være i fokus. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Her er det svært mange som bommer fullstending.

- De verste talene jeg har hørt er av talere som selv tar for stor plass - de snakker om seg selv som viktig i relasjonen, gir seg selv en stor rolle. Og, folk som er vant til å snakke til store forsamlinger, som er vant til å ha et publikum og fremheve seg selv og et budskap - de glemmer lett hvor de er, hvem det handler om, mener Storvand Wivel.

Leikvoll understreker at man bør glemme tidlig barndom:

- De aller fleste var vakre som barn, eller så var det i det minste noen som syntes de var vakre, bedyrer Leikvoll og fortsetter:

- Vær rkitisk til hvilke anekdoter du tar med. Om en historie kun er morsom for de som var til stede, bør den spares til anledninger hvor kun disse er samlet.

- Begrens deg. Samme hvor mange flotte historier og vakre ord du har på hjertet vil de miste sin kraft om du pøser ut gode sitater og anekdoter. Velg de beste og spinn rundt dem. Da husker folk dem.

Det finnes noen verstingeksempler som kan være lure å huske på når det gjelder skandaløse taler:

- Uforberedte taler fungerer nesten aldri om ikke taleren har en naturbegavelse. Vær sikker på at det du forteller tåler å bli fortalt og at det ikke kommer overraskelser som vil gjøre livet pinlig, vanskelig eller trist for brudeparet, sier Leikvoll og forklarer videre:

- Å fortelle om gammel moro, eller detaljer fra gutteturer må gjøres med stor varsomhet. Man kan med trygghet også begrense seg med å forteller for detaljrikt vitser og historier som beskriver kjønnsakten. Man kan godt være litt frekk, men omtale av kjønnsorganene i folkelige termer gjør sjelden veldig stor suksess.

Les også:

Aldri mer taleskrekk

Fiks hår og sminke selv

Slik blir bryllupsbildene best

20 tips til koldtbordet

Single blakkes av bryllup

Norske kvinner er redde for denne brudekjole-fasongen

Fra billigkjole til brudekjole

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning