SKODA

Sitter barna dine trygt i bilen?

Mange hensyn skal tas når familien skal ut på biltur. Både små, store, firbeinte og last må sikres slik at alle får en trygg reise.

TRYGT?: Vi ønsker at barna skal sitte så trygt som overhodet mulig. Men gjør de egentlig det?
TRYGT?: Vi ønsker at barna skal sitte så trygt som overhodet mulig. Men gjør de egentlig det? Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Vi har ikke råd til å slurve når det gjelder barn og sikkerhet. Alle barn under 135 cm eller 36 kg skal sikres i eget bilsete, og de minste bør sitte bakovervendt så lenge som mulig. Barn mellom 135 og 150 cm som er under vektgrensen på 36 kilo bør sikres med beltestol eller bilpute

- Det er påbudt å ha barna i bakovervendt sete til de veier 9 kg, men det anbefales å la barn helt opp til fire år sitter bakovervendt, sier produktsjef i Skoda, Marko Paulsen.

Dersom barnet ditt blir urolig av å sitte med ryggen mot kjøreretningen, får du heller sørge for litt underholdning i form av leker og bøker. Dersom du ønsker å la barnet sitte i forsetet, må du dra setet så langt unna frontpanelet som mulig og huske å skru av kollisjonsputen. Barnet skal sitte bakovervendt også foran.

Monter riktig

- I de fleste biler som er nyere enn 2000-modell er det isofix-feste i baksetet. Som oftest finnes det feste i passasjersetet foran også. Til disse festene kjøper du et bilsete som ganske enkelt klikkes på plass, og en av de klare fordelene med seter med isofix-feste er at det er vanskelig å montere dem feil, sier Paulsen.

Hvis du velger et sete som festes med bilens belter, må du med andre ord lese monteringsanvisningen ekstra godt. Feilmonterte seter gir falsk trygghet. Du bør også passe på å ikke kle på barnet ditt for mye før du setter det i setet om vinteren. Tykke klær skaper mye luft, og ved en kollisjon vil luften i tøyet komprimeres slik at barnet sitter igjen med en altfor slakk sele.

Sikre dyr

Men det er ikke bare setet som avgjør om familien får en trygg tur. Hvis bagasjen ligger løst i bilen, vil den være til stor fare ved en eventuell kollisjon. En lett gjenstand blir tung når den får fart og trykk på seg. Husk derfor å legge så mye som mulig i bagasjerommet og bruk utstyr som lastestropper, sikkerhetsnett, skiboks eller eventuelt takstativ for å sikre lasten best mulig.

- Også dyr skal sikres. Det er ingen regler for dette, men hunden eller katten er å regne som last og skal sikres deretter. Bruk bur til hunden og sørg for at det er skikkelig festet, sier Paulsen.

TIPS: Midten bak er det aller tryggeste stedet i bilen, men dersom dere har topunktsele der bør du ikke la barna sitte på denne plassen. Ved en krasj blir skadene større hvis man bruker topunktsele.

SLIK SIKRER DU LASTEN BEST MULIG:

> Fest løse gjenstander

> Bruk bagasjerom og sikkerhetsnett

> Pakk tunge ting lavt i bilen

> Ikke pakk slik at lasten hindrer sikt

> Ikke legg ting på hattehyllen

> Husk å sikre dyr om bord i bilen. Bruk bur som er godt festet

> Sjekk at skruene på takboksen sitter skikkelig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning