ANGREPILLEN

Når prevensjonen svikter

Dette er alternativene dine.

PREVENSJON: Hvis prevensjonen din svikter, er det viktig at du sikrer deg og fremtiden din.
PREVENSJON: Hvis prevensjonen din svikter, er det viktig at du sikrer deg og fremtiden din. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Det finnes mange typer prevensjon, men ingen av dem er 100 prosent trygge. Dessuten er det som regel rom for å gjøre menneskelige feil, som å glemme en p-pille eller ta på kondomet feil. Så hva skal egentlig til for at du skal kunne bli gravid?

Beskytt deg

For at du skal bli gravid, må en sædcelle møte din eggcelle. Det er størst sjanse for dette hvis mannen får utløsning inni deg rundt de dagene du har eggløsning. Imidlertid kan du også bli gravid utenom eggløsningen, og selv om mannen ikke får utløsning.

Sædcellene kan nemlig overleve flere dager i skjeden, og mannen lekker ofte sæd også før utløsningen. Eggløsningen kommer heller ikke alltid til nøyaktig samme tid hver måned. Derfor er det viktig at du bruker prevensjon, og ikke stoler på at det er nok å "hoppe av i svingen".

Husk også at du bør beskytte deg mot kjønnssykdommer, og da er kondomer det aller beste alternativet.

Uhell skjer

Uansett hvor forsiktig du er, kan uhell skje. Plutselig glemmer du p-pillen, eller kondomet sprekker. Da er det greit å vite at du ikke trenger å få panikk.

LES OGSÅ: Å nei, kondomet sprakk!

Selv om prevensjonen har sviktet, er det ikke sikkert at du er gravid. Det kan imidlertid være lurt å ta noen grep for å forminske sjansene for en uønsket graviditet. Angrepillen inneholder et hormon som gjør det enda mindre sannsynlig at du blir gravid, slik at du slipper å bekymre deg.

Ekstra sikkerhet

Pillen skal helst tas innen 12 timer, og ikke senere enn 72 timer (tre døgn), etter samleiet. Hvis neste menstruasjon er mer enn fem dager forsinket eller virker unormal, kan det lønne seg å ta en graviditetstest. Jo tidligere du tar angrepillen, jo mer effektiv er den.

Angrepillen NorLevo selges reseptfritt på apotek, og i flere kiosker, dagligvare og bensinstasjoner. Angrepillen skal være enkel å få tak i hvis du er redd for at din prevensjon har sviktet.

Hvis du likevel ikke får tak i angrepillen i tide, kan legen din gi deg resept på en angrepille som kan tas inntil fem dager etter samleiet.

Husk at angrepillen ikke beskytter mot kjønnssykdommer, så det kan lønne seg å ta en tur til legen hvis du er usikker på om du kan ha blitt smittet.

NorLevo® er et reseptfritt legemiddel. Inneholder 1,5 mg. levonorgestrel. Skal ikke brukes regelmessig. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Id.nummer O121415-1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning