Skikkelig rørlegger

Pusse opp badet? Slik sikrer du deg de pålitelige tilbudene

Anbudstjenester på nett lover å gjøre det enklere å finne håndverkere til arbeid i hjemmet. Ikke alle er like seriøse. Slik sikrer du deg de riktige tilbudene.

Skikkelige fagfolk er avgjørende for et godt resultat. Inviter rørleggeren på befaring for å få et riktigst mulig tilbud.
Skikkelige fagfolk er avgjørende for et godt resultat. Inviter rørleggeren på befaring for å få et riktigst mulig tilbud. Foto: FOTO: Gustavsberg
Publisert Oppdatert

Tall for anbudstjenestene viser at rørleggertjenester og oppussing av bad er blant de mest etterspurte tjenestene. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL) mener utviklingen er naturlig og viser til at folk de siste årene i økende grad har benyttet nettet for å finne frem til en rørlegger.

-Legg gjerne ut oppdraget ditt på anbud, men husk for all del at det vil være umulig å gi et nøyaktig pristilbud uten å ha vært på befaring. Anbudstjenestene kan være et nyttig verktøy for å finne frem til rørleggere som ønsker å gi deg en pris, sier administrerende direktør Tor Backe i NRL.

Befaring er altså aller første bud når du skal få rørleggerbedrifter til å gi tilbud på baderomsoppussingen. Baderom er såpass komplekst at en skikkelig rørlegger må ha sett det for å i det hele tatt kunne gi et troverdig tilbud på jobben.

Ikke glem dette når du skal pusse opp badet!

Valg av anbudstjeneste

Enkelte aktører kvalitetssikrer håndverkerne som er tilknyttet tjenesten. Da sjekker de om bedriftene innehar den kompetansen de påstår å ha, som for eksempel Mesterbrev, medlemskap i bransjeorganisasjon eller våtromssertifikat. Andre anbudstjenester gjør ikke denne jobben og lar det være opp til deg å sjekke om det er fagfolk som tilbyr deg sine tjenester.

-Undersøk bakgrunnen til firmaene du vurderer. Snakk med kjente som du vet nylig har pusset opp eller bygget nytt. Sjekk gjerne også økonomien til selskapet, slik at du er sikker på at rørleggeren er der dersom det blir nødvendig å reklamere, råder administrerende direktør Tor Backe i NRL.

Før du går i gang med selve beskrivelsen av jobben du ønsker gjort, bør du oppgi om du skal rehabilitere, bygge nytt, utvide eller rive badet. Opplys også om boligens byggeår - det har stor betydning for rørleggerens tidsbruk og valg av materialer.

Se video - slik vurderer du tilbudene.

Last ned sjekkliste her.

Dette bør du ha med i anbudsbeskrivelsen dersom du skal pusse opp et bad:

 • Riving av eksisterende baderom

Oppgi om du skal rive selv eller ønsker hjelp til dette. Hvor mange kvadratmeter er det snakk om og hvilke type materialer skal vekk? Vil du ha hjelp til opprydding og bortkjøring?

 • Mur og støpearbeid

Er det behov for å støpe gulv? Skal det legges membran? Ønsker du fliser eller våtromsplater?

 • Rør og vann

Er dagens rør lagt utenpå eller inne i veggen? Vet du hvilket system som er brukt, f.eks. rør-i-rør, kobberrør el. l.? Skal vannuttakene fortsatt ha samme plassering som i det gamle badet eller vil du gjøre om på planløsningen? Har du tanker om plassering, innmuring av badekar og lignende definerer du det.

 • Oppvarming og elektrisitet

Hva slags oppvarmingsløsning har boligen? Ønsker du elektriske varmekabler eller skal rørleggeren hjelpe deg å finne en vannbåren løsning? Ønsker du flere strømuttak og vet du hvor de skal plasseres?

 • Ventilasjon

Finnes det en luftespalte under døren? Er det montert automatisk avtrekk eller mekanisk vifte?

 • Vegger og tak

Ønsker du hjelp til noe maling eller skal alt flislegges? Husk at målet på flisene påvirker prisen på legging. Vet du målene på arealet som skal flislegges får du en mer nøyaktig pris tilbake.

 • Snekkerarbeid

Skal vegger flyttes på, eller dører og vinduer skiftes?

 • Produkter

Ulike produkter har ulike egenskaper og krav til montering. Oppgi hva slags produkter du ønsker og hvordan du ønsker at innredningen skal se ut slik at rørleggeren kan gi deg et tilbud på hva akkurat denne delen av arbeidet vil koste. Legg gjerne ved bilder.

 • Dokumentasjon

Legg ved gode bilder av badet slik det ser ut i dag, og lag gjerne en skisse av planløsningen du ønsker. Vet du om skader eller hvor rør er plassert i veggen er det fint å merke av dette.

Skal du bygge nytt bad? Se oversikt over hva du bør huske på her.

Når du få svar på din anbudshenvendelse er det tid for at rørleggeren kommer på befaring før du får et endelig tilbud.

 • Gå nøye gjennom og se hvor spesifisert tilbudene er. Sjekk at de er i overensstemmelse med det dere ble enige om på befaring.
 • Skrive kontrakt når et endelig tilbud foreligger. Standard Norge har utarbeidet gratis forbrukerkontrakter hvor alle nødvendige punkter er med. Denne er for tiden under revisjon, så vær klar over at en ny versjon er på trappene. Skriver dere egen kontrakt er det viktig å definere hva som er avtalt, når arbeidet skal utføres, pris, hvordan eventuelt tilleggsarbeid skal informeres om og prises, og hvilke konsekvenser eventuelle forsinkelser vil få.

Les mer om skikkelige rørleggere og produkter på www.skikkeligrørlegger.no.

Skikkelig rørlegger er rørbransjens egen forbrukerportal som informerer om valg av skikkelige rørleggere og skikkelige produkter. Sidene inneholder også relevante artikler om alt fra oppussing, nybygg og vedlikehold til vannskadeforebygging og gjeldende regelverk. For ytterligere informasjon, besøk www.skikkeligrørlegger.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning