Skikkelig rørlegger

Hvorfor ble rørleggerregninga så høy?

Å pusse opp baderommet koster og ofte blir regningen høyere enn forventet. Slik unngår du ubehagelige overraskelser.

Å pusse opp baderommet koster og ofte blir regningen høyere enn forventet. Slik unngår du ubehagelige overraskelser.
Å pusse opp baderommet koster og ofte blir regningen høyere enn forventet. Slik unngår du ubehagelige overraskelser. Foto: FOTO: Geberit
Publisert Oppdatert

Tilbud som virker for gode til å være sanne, er som regel nettopp det. Reklame som detter ned i postkassa for billige produkter, inkluderer sjelden montering. Dersom du henter inn pristilbud fra flere rørleggerbedrifter, hvorav et er betraktelig billigere enn de andre - vær kritisk og finn ut nøyaktig hva bedriften har tatt med eller eventuelt utelatt fra sluttsummen.

Slik sikrer du deg riktig tilbud.

Kontrakt

Å utforme en beskrivende kontrakt sammen med rørleggerbedriften reduserer risikoen for budsjettsprekk. Jo mer detaljert du er i beskrivelsen av oppdraget, jo større mulighet gir det rørleggeren til å gi det et realistisk kostnadsoverslag. Standard Norge har utarbeidet gode gratiskontrakter spesielt egnet for forbrukere.

Planlegging

Sett av tilstrekkelig tid til oppussingen, da unngår du overtidstimer på fakturaen, samt reduserer faren for slurvefeil. Helgearbeid kan også koste deg dyrt. Det vil være en fordel å legge inn noen dagers tidsbuffer dersom oppussingen må være ferdig til et gitt tidspunkt.

Skjulte feil eller mangler ved røropplegget

Dersom rørleggeren kommer på befaring før avtale inngås, er det viktig at du viser frem alle potensielle svake punkter ved det eksisterende anlegget. Mye av røropplegget vil ligge skjult for det blotte øyet. Når gulv og vegger brytes opp kan det avdekkes skader eller risikomomenter verken du eller håndverkeren kunne visst om på forhånd. Dette kan for eksempel være vannskader eller uoppdaget fukt i konstruksjonen. Dette vil nødvendigvis påvirke budsjettet. Rørleggeren har plikt til å opplyse deg om eventuelle endringer i arbeidsomfang eller utskifting av ikke-planlagte installasjoner. Du skal informeres om alt som påvirker sluttsummen og sluttresultatet. Dette kalles opplysningsplikten og er nedtegnet i Håndverkertjenesteloven. Dersom akutte tilfeller oppstår, for eksempel at et rør springer lekk og volder stor skade, bør rørleggeren uansett sette i gang nødvendige tiltak, selv om han ikke får informert deg først. Dette henger sammen med omsorgsplikten.

Endringer underveis som skyldes deg

Får du lyse ideer underveis i prosessen, som ønske om et annet badekar enn det du først har bestilt, annen plassering av servant eller lignende, påvirker det naturlig nok sluttsummen.

Sett av en sum til uforutsette kostnader

For å unngå krisestemning når fakturaen ligger foran deg, kan det være lurt å ha satt av en sum til uforutsette utgifter. Flere anbefaler at man legger til side 10 % på toppen av den planlagte kostnadsrammen. Ha denne summen med i beregningen når du planlegger, men ikke bli fristet til å anse den som en del av hovedbudsjettet. Er du heldig står denne summen urørt på konto den dagen du overtar ditt nyoppussede baderom, vaskerom eller kjøkken.

Les mer om skikkelige rørleggere og produkter på www.skikkeligrørlegger.no.

Skikkelig rørlegger er rørbransjens egen forbrukerportal som informerer om valg av skikkelige rørleggere og skikkelige produkter. Sidene inneholder også relevante artikler om alt fra oppussing, nybygg og vedlikehold til vannskadeforebygging og gjeldende regelverk. For ytterligere informasjon, besøk www.skikkeligrørlegger.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen