Skikkelig rørlegger

Kjøpe bolig? Få rørleggerens tips før visning

For å unngå bomkjøp bør du undersøke våtrom grundig på visning. Hva ville en rørlegger sett etter?

UNNGÅ BOMKJØP: For å unngå bomkjøp bør du undersøke våtrom grundig på visning. Hva ville en rørlegger sett etter?
UNNGÅ BOMKJØP: For å unngå bomkjøp bør du undersøke våtrom grundig på visning. Hva ville en rørlegger sett etter? Foto: FOTO: Gustavsberg
Sist oppdatert

Mangelfull dokumentasjon er ofte en gjenganger ved boligkjøp. Det er ikke alltid nåværende eier vet hva forrige eier puttet inn i veggene, eller om det er benyttet skikkelige fagfolk eller produkter. Ved å ta deg god tid på visningen kan du enkelt luke ut noen klassiske tvistepunkter.

Det aller beste er selvfølgelig om du kan ta med deg en fagkyndig person på visning, eventuelt kan du be om hjelp til å tolke taksten riktig. Rekker du ikke å sjekke rommene så grundig som ønsket, kan du ta forbehold i budet om at du ønsker gjennomgang av badet, eventuelt alle våtrom.

Last ned sjekkliste her.

Bli med rørleggeren på visning

Gjør grundige undersøkelser før du legger inn bud!

Les først og fremst takstpapirene grundig. Egenmeldingsskjemaet kan gi gode indikasjoner på om rørleggerarbeid er utført av fagpersoner eller hobbyhåndverkere. Spør gjerne om navnet på rørleggerbedriften som har vært engasjert, og spør etter dokumentasjon og vedlikeholdsrutiner. Mange rørleggerbedrifter leverer en DDV-instruks. (Dokumentasjon, drift, - og vedlikeholdsinstruks) ved avsluttet oppdrag. Denne skal følge boligen og gir nødvendige opplysninger om hva slags arbeid som er utført og av hvem, råd om vedlikehold, og bildedokumentasjon som viser hvor skjulte installasjoner ligger i veggene.

Når ble badet bygget?

Baderom er ikke bygget for å vare evig. Vanntrykk, fukt og elde vil med tiden føre til uunngåelig slitasje på rør og innredning. Dersom du kjøper en bolig hvor baderommet er 15-20 år gammelt, må rommet renoveres i løpet av få år. Dette gjelder spesielt der det har vært dusjet rett på flisene. Undersøk alle synlige rør for lekkasjer ved å skru på vannet og sjekke rørskjøtene.

Lukt

Lukter det rå og fuktig kjeller av baderommet er det fare for fuktskader. Manglende rensing av sluk kan også føre til ubehagelig lukt. Dersom sluket ikke er renset til visning kan det gi deg en pekepinn på hvordan VVS-installasjonene har vært vedlikeholdt av selger - siden dette bør gjøres jevnlig.

Slik renser du sluket.

Fukt

Se etter fuktmerker rundt avtrekk og i taket over dusjen. Skjolder etter vannsøl, mørke flekker og sorte prikker er et dårlig tegn. Dette gjelder også silikon som er en ferskvare som må byttes i løpet av badets levetid. Røde merker i hjørner, spesielt i dusjsonen, er et tegn på tidlig soppangrep.

Ventilasjon

Alle bad skal ha tilstrekkelig ventilasjon. Dette innebærer avtrekksluke, eller mekanisk vifte, samt luftspalte i døren.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Dersom det har vært dusjet rett på flisene er vannskaderisikoen høy. Fliser er ikke vanntette, og slik bruk krever at membranarbeid er nøyaktig utført. Dersom flisefugene har tynne sprekker, eller flere fliser er løse, vil oppussing være nødvendig i nær fremtid.

Er det er montert dusjkabinett, spør hvorfor. Årsaken kan være gamle fuktskader i veggene, dersom det har vært dusjet rett på flisene tidligere.

Badekar? Spør hvor lenge det har vært montert og titt gjerne på gulvet under karet etter skjolder, sorte prikker og mørke flekker. Er badekaret murt inn må du sjekke at det finnes en inspeksjonsluke slik at du kan holde øye med eventuelt vannsøl som ikke blir ledet til sluk.

Sluk

Det skal være tilstrekkelig fall på gulv til sluk. Spyl vann på gulvet og se om det renner ned i sluket. Dersom hovedsluket er murt inn slik at kun dusjvann renner ned i det, og du skal ha vaskemaskin stående på badet - se etter et hjelpesluk slik at vannsøl utenfor dusjsonen også blir fanget opp. Hvis hovedsluket er gammelt, er det fare for at gulvmembranen ikke er lagt forskriftsmessig. Undersøk at overgangen mellom membran og sluk er tett, spør om det er brukt klemring. Les mer om sluk her.

Toalett

Mange nyoppussede bad har montert vegghengt sisterne. Dersom denne er montert bak membranen, kan det være risiko for vannskader. Dersom sisternen er montert utenfor membranen, som en såkalt vorte, er du tryggere. Da vil lekkasjevannet kun kunne gjøre skade i denne og ikke innover i veggen.

Tapet, panel eller fliser?

Bad med gulvbelegg, baderomsplater eller veggvinyl regnes som forholdsvis trygge. Belegget fungerer som en membran og det skal mye til for at vann skal trenge gjennom. Dersom baderommet er flislagt er det viktig at både det synlige og usynlige arbeidet er gjort skikkelig. Det hjelper lite med pene fliser, dersom fugene har sprekker og membranen er smurt for tynt eller tykt på. Bank lett på flisene for å høre om det er hulrom i gulv eller vegger. Det kan være lurt å høre med selger hvor flisene er kjøpt og om det finnes reservefliser, i tilfelle det blir behov for å bytte ut noen.

Sist men ikke minst; spør om arbeidet er utført av fagkyndig person og be om dokumentasjon dersom dette finnes.

Last ned sjekklisten her.

Les mer om skikkelige rørleggere og produkter på www.skikkeligrørlegger.no.

Skikkelig rørlegger er rørbransjens egen forbrukerportal som informerer om valg av skikkelige rørleggere og skikkelige produkter. Sidene inneholder også relevante artikler om alt fra oppussing, nybygg og vedlikehold til vannskadeforebygging og gjeldende regelverk. For ytterligere informasjon, besøk www.skikkeligrørlegger.no.

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også