NORSKE BUNADER

Nå er det trendy med bunad

Å bruke bunad er “in”, både blant unge og eldre – og ikke minst blant menn.

POPULÆRT: Bunaden har blitt et populært klesplagg blant menn, kvinner og unge.
POPULÆRT: Bunaden har blitt et populært klesplagg blant menn, kvinner og unge. Foto: FOTO: Norske Bunader
Publisert Oppdatert

Bunaden som festantrekk til de store anledningene har økt sin popularitet de siste årene. Fortsatt er det kvinnene som leder an, men mennene følger raskt etter. Også de unge har oppdaget bunaden, og for mange er dette det selvsagte antrekket på konfirmasjonsdagen. Her er noen kommentarer til hvorfor bunaden er så populær:

Til konfirmasjonen

Silje Larsen er stolt av bunaden sin.
Silje Larsen er stolt av bunaden sin. Foto: FOTO: Privat

- Jeg fikk bunad til konfirmasjonen min. Farmoren min sydde den til meg. Hun lagde bunader til alle kusinene mine - vi er fire stykker. Det måtte bli Valdresbunad fordi farfars familie er derfra, forteller Desiree Høyer (24), som selv er oppvokst i Oslo.

- Jeg ønsket meg bunad fordi jeg synes det er et flott og tradisjonsrikt plagg. Jeg bruker den i dåp, til konfirmasjon, på julaften - og selvfølgelig på 17. mai. Det er så fint å se alle bunadene på nasjonaldagen, synes småbarnsmoren, som allerede har hatt fire ulike barnebunader til sønnen på to år.

Et stykke historie

- Det er gøy å gå med "et lite stykke familie-historie". Bunad er alltid et safe valg, uansett hva du skal. Man er aldri flottere enn i bunad, kommenterer Cathrine Johansen (29) om hvorfor hun bruker bunad. Cathrine er fra Skedsmokorset, bor i Mjøndalen, men har valgt beltestakk fra Øst-Telemark som sin nasjonaldrakt.

- Bunad betyr tilhørighet, kontinuitet gjennom generasjoner og nasjonalfølelse. Jeg synes det er et praktfullt plagg. Jeg ønsket meg bunad i mange år og brukte 17. mai som en unnskyldning for å kjøpe en i fjor, forteller Marianne Greng (59), som har anskaffet seg en Gudbrandsdalsbunad siden hennes mors familie kommer derfra.

Bondebryllup

- Bunad er et kjekt og tradisjonsrikt plagg, som er alltid er anvendelig. Jeg er Oslo-jente, derfor har jeg Oslobunad. Det var da jeg skulle være forlover i et bondebryllup at jeg benyttet anledningen til å kjøpe den. Det var et fantastisk flott bryllup, der både brudgom og brud og mange av gjestene stilte i nasjonaldrakten, sier Siw Lindblad (43).

- Den bærer preg av de gamle folkedraktene og er en flott ting å ha på seg til alle anledninger, om du så skal i audiens hos Kongen. Jeg kjøpte min for åtte-ti år siden. Valget falt på Hallingdalsbunaden, siden vi har hatt hytte der i over førti år, forklarer Tore Iversen (68), som synes at mange flere menn burde anskaffe seg bunad.

Fortsatt i tvil om hva du skal ha på deg til neste familiesammenkomst eller nasjonaldag? Hos Norske Bunader finner du rimelige og flotte bunader både til herrer og damer, med egen kvalitets- og prisgaranti.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen