NORSKE BUNADER

Slik velger du riktig bunad

Kvalitet, passform og tradisjon. Ekspertene vet hva du skal se etter når du velger bunad.

VALG: Det er mye å ta stilling til når du skal velge bunad.
VALG: Det er mye å ta stilling til når du skal velge bunad. Foto: FOTO: Norske Bunader
Sist oppdatert

Å kjøpe bunad er en stor investering, der både kvalitet, pris og tradisjon spiller inn. Noen tror at den norske nasjonaldrakten må være helprodusert i Norge for å sikre best mulig kvalitet, men det at en bunad delvis er sydd i utlandet betyr ikke at sømmen blir dårligere - så lenge norske tradisjoner ivaretas. Prisen blir imidlertid gunstigere.

Valg av bunad

Bunad fra Øst-Telemark.
Bunad fra Øst-Telemark. Foto: FOTO: Norske Bunader

Et av de viktige valgene du må gjøre, er hvor du ønsker å bestille bunaden din. Her er det store forskjeller i pris og kvalitet.

En av årsakene til at Norske Bunader kan tilby gunstige priser og god kvalitet, er at tilpasning og beskjæring av bunadene skjer i Kina, mens montering og justering i etterkant utføres av erfarne skreddere i Norge.

De garanterer at alle materialer er norske både når det gjelder stoff og sølv - og at alle mønstrene og broderiene er tradisjonelle og i samsvar med det som er utarbeidet av de utallige bunadnemdene gjennom tidene.

Les mer om Norske Bunader

Tradisjon og tilknytning

Kvalitet og pris er to viktige faktorer, men hvordan finne fram til riktig bunad når det finnes så utrolig mange ulike modeller å velge mellom?

For mange er det bosted og familietradisjon som avgjør. Har familien bodd på samme plassen gjennom flere slektsledd, er valget enkelt. Andre har flyttet mye på seg - og kanskje kommer mors- og farsslekta fra helt ulike steder i landet. Eller kanskje har du funnet din favorittbunad helt uavhengig av dette?

I følge bunadsekspertene er det ingen spesielle krav og restriksjoner i forhold til hvem som kan ikle seg hvilken bunad. Riktig nok forbinder vi bunaden med lokale tradisjoner, røtter og tilhørighet, derfor velger de fleste bunad fra et sted de har en viss tilknytning til. Men dette er ingen absolutt regel. Det er dessuten fullstendig tillatt - og flott - også for folk fra andre kulturer å ikle seg den norske nasjonaldrakten.

Se de forskjellige bunadene

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også