MENY

Les de beste grilltipsene

Nå kan du bli en grillmester.

MESTER: Hvis du holder deg til varmetipsene når du griller er det enklere å få et godt resultat.
MESTER: Hvis du holder deg til varmetipsene når du griller er det enklere å få et godt resultat. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Uansett hvor godt du tilbereder grillmaten, og uansett hvor mye vekt du legger på jobben med tilbehøret, er selve grillingen aller viktigst. Den kan være forskjellen på et perfekt måltid og en fiasko.

Indirekte varme

For biffelskere og grillfantaster er indirekte varme aller viktigst for å få et mørt og saftig kjøttstykke. Med indirekte varme menes det at kjøttet grilles utenfor den varmeste sonen i grillen.

Fordel kullet i grillen slik at det blir mest varme på den ene siden. Har du gassgrill kan du bare slå på den ene siden av grillen. På denne måten lager du to soner, en hvor det er glovarmt og en hvor det er mindre varmt. Dermed gjør du det mulig å lage en god skorpe samtidig som kjøttet kan stekes sakte.

Saftig og godt kjøtt

For å sikre deg saftig kjøtt må du sørge for en fin stekeskorpe. Legg kjøttet på den varme delen av grillen. Skorpen er klar når det ryker på den siden som stekes. Når begge sider har skorpe, flytter du biffen over på den indirekte varmen. Legg lokk over grillen og bestem hvordan du ønsker å ha den stekt. Med et steketermometer kan du også se hvordan kjøttet blir innvendig. Har du ikke det, kan du ut fra kjøttets tykkelse og avgjøre hvor lenge du vil ha det på grillen.

Du kan også kjenne på selve biffen for å se hvor godt stekt den er. Er den myk er den lett stekt, blir den hardere er den mellomstekt eller godt stekt. Trenger du inspirasjon til å tilberede og marinere godt kjøtt? Få gode råd og tips for en perfekt marinering

Pølser og hamburgere

Mens store kjøttstykker krever lengre steketid over indirekte varme, skal både pølser og hamburgere grilles relativt kort. Hamburgere trenger heller ikke for høy varme for å stekes ordentlig. For mye varme kan gjøre pølsene og hamburgeren sortsvidde. Vi anbefaler deg der for å grille på indirekte varme og å følge godt med på grillingen for å få til det beste resultatet.

I butikken finner du mange hamburger-alternativer. Men liker du å lage maten fra bunnen av, finnes det også gode oppskrifter på hjemmelagde hamburgere.

Er du nysgjerrig på hvordan grille perfekte hamburgere, kan du få gode tips på Menys hjemmesider.

Grillkull eller briketter?

Om du bør velge grillkull eller briketter avhenger av typen kjøtt og hvilken type grillarrangement du skal ha. Skal du grille større kjøttstykker eller til mange personer bør du gå for briketter, fordi disse har lengre glødetid. Kull har den fordelen at det raskere blir god glød slik at du kan starte grillingen og kose deg med sommermiddagen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning