LIFELINE CARE

Dette bør du spise når du ammer

- Og dette bør du unngå.

VIKTIG: Det er viktig at du får i det nok av de riktige næringsstoffene når du ammer.
VIKTIG: Det er viktig at du får i det nok av de riktige næringsstoffene når du ammer. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Som ammende ønsker du å gi ditt nyfødte barn en best mulig start på livet og samtidig ivareta din egen helse. Ved å spise riktig under ammingsperioden kan du gjøre begge deler.

Det anbefales at barnet kun får i seg næring gjennom amming de seks første månedene, og at ammingen fortsetter ut det første leveåret. Dette er en trygg og omsorgsfull periode, hvor det knyttes sterke bånd mellom deg og barnet ditt.

Amming er en stor påkjenning for kroppen, og du trenger enda høyere energiinntak enn under svangerskapet. Å spise sunt, variert og riktig er svært viktig.

Spis riktig

Proteiner er kroppens byggesteiner, og er viktige for barnets utvikling. Med et sunt og variert kosthold dekkes proteinbehovet. Gode kilder til protein er blant annet i kjøtt, egg og belgfrukter.

Det er viktig at du får i deg karbohydrater under ammingsperioden, for å fylle opp energilagrene. Spis helst såkalte "langsomme" karbohydrater, som du finner i fiberrik mat. Prøv å unngå for mye hvitt sukker.

Tilskudd av Omega-3

Det er essensielt at du får i deg fett når du ammer, og da aller helst fiskefettsyrene Omega-3 og -6. Hvis du har et variert kosthold, blir behovet for Omega-6 dekket gjennom maten. For barnet er det spesielt viktig å få i seg Omega-3-fettsyrene DHA og EPA.

DHA er avgjørende for utvikling av hjernen og andre organer. EPA er viktig for immunforsvaret. Riktig tilførsel av Omega 3 vil barnet dra nytte av livet ut. Når du ammer blir du tappet for Omega-3-fettsyrer, siden barnet blir prioritert når næringen fordeles. For å unngå at lagrene dine tømmes helt, er det viktig at du får i deg nok Omega-3.

Omega-3 finner man mye av i fisk. Fisk kan inneholde miljøgifter, PCB og tungmetaller. Unngå ferskvannsfisk, tunfisk og kveite under ammingsperioden. Lifeline Care sitt tilskudd av Omega-3 har et minimum av tungmetaller og miljøgifter, noe som er svært viktig å unngå for barnet du ammer.

Les mer om Lifeline Care AMMENDE

Vitaminer og mineraler

Behovet for vitaminer og mineraler øker under ammingsperioden. Vitamin D er spesielt viktig for opptak av kalk. Tilskudd av Vitamin D sørger for en god utvikling av skjelettet til barnet og er gunstig for ditt benvev.

Antioksidantene antocyaner er godt for din og barnets helse. I tillegg regulerer de enzymsystemene i kroppen vår, og skrur på og av sentrale gener. Antocyaner finnes det rikelig av i frukt og bær.

Til tross for at en har et sunt og variert kosthold anbefaler Helsedirektoratet at man som ammende tar kosttilskudd for å dekke det daglige behovet.

Hva bør man unngå som ammende?

Man bør ikke aktivt slanke seg. Det er lagret miljøgifter i fettet vårt og ved slanking frigis giftene og havner i melken til barnet.

På grunn av faren for miljøgifter bør man unngå sopp, reinkjøtt, måseegg, fiskelever og hvalkjøtt.

Unngå all form for røyk, og passiv røyking, alkohol og andre rusmidler. Alt du får i deg når du ammer blir videreført til barnet. Ved å unngå disse tingene gir du barnet en sunn og riktig start på livet.

Lifeline Care får du kjøpt hos Vitus Apotek, Ditt Apotek, Boots og Apotek 1.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning