FARRIS

Husker du dette til julekakene?

Fremhev julekakenes deilige smaker.

KAKE: God drikke trengs både når man lager og spiser årets julekaker.
KAKE: God drikke trengs både når man lager og spiser årets julekaker. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Å rekke å bake alle de syv slagene med julekaker er ikke lenger like viktig. Vi baker det vi rekker, og kjøper inn noen ferdigkaker i tillegg. Det viktigste er å ha alle de gode smakene som frembringer minner fra tradisjonsrike juler.

Hvorfor baker vi syv slag?

Tallet syv blir sett som et hellig og fullendt tall i kristendommen. Det er nok derfor tradisjonene med å bake syv slag julekaker oppstod. Julekakene vi baker i dag ble vanlige blant fine fruer først på 1900-tallet. Tidligere var det vanligere med jernstekte kaker som hadde vakre mønstre, som krumkaker og goro.

Hvilke syv slag man baker, varierer fra familie til familie. I en avstemning i Aftenposten i 1992 ble imidlertid disse syv slagene stemt frem av leserne: Smultring, sandkake, sirupssnipp, berlinerkrans, goro, krumkake og fattigmann.

Når du koser deg med julebaksten på et varmt og lunt kjøkken, bør du unne deg et glass med iskald, sprudlende Farris. Husk at kakebakingen skal være koselig, så sett av litt tid til å nyte julemusikk og god drikke i glasset. Det er da man kjenner at julestemningen kommer krypende. Visste du at bestemoren din kanskje drakk Farris mens hun kjevlet ut sirupssnippene?

Gode smaker

Det er ingrediensene i julekakene som gir dem den karakteristiske smaken. Godt smør, krydder, sukker, mandler og sjokolade er noen av de tradisjonelle ingrediensene. Imidlertid kan smakene gå litt i ett når man spiser én julekake etter den andre.

Sammen med julekakene serverer vi ofte kaffe og brus. Kaffe har en kraftig smak, og er for mange selvskreven sammen med småkakene. Brusen kan derimot bli litt vel søt ved siden av søte kaker, slik at man kanskje ikke orker å smake på mer enn to slag. Derfor er det lurt å servere et glass med iskald Farris sammen med årets julekaker.

Forfriskende og uten kalorier

Farris har en forfriskende og mild smak. Den delikate smaken gjør at kakene kommer mer til sin rett, slik at du kjenner alle de gode krydderiene og smakene. Kaffen skal du selvsagt få beholde, men Farris gjør at kakene virker litt lettere. I tillegg er Farris helt uten kalorier, og er derfor et betydelig sunnere alternativ enn brus.

Du trenger kanskje ikke å bake alle de syv slagene til jul. Men det er jo hyggelig at gjestene smaker på alle de kakene du har bakt, og at de klarer å kjenne forskjell på smakene du har lagt så mye arbeid i. Med Farris sikrer du at smakene kommer til sin rett, og at gjestene slipper å fylle magen med unødige kalorier.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning