koronasmittet:

Titusenvis har fulgt Davids (44) dramatiske korona-kamp. Måtte avkrefte sin egen død

David Lat er 44 år, sunn, frisk og fremgangsrik. Koronaviruset førte til at han ble dødssyk og avhengig av respirator

KORONAKAMP PÅ TWITTER: David har twitret flere bilder fra sykesengen. Bildet til venstre er tatt mens han fikk oksygen 17. mars. Bildet til høyre er tatt 1. april da han skulle utskrives.
KORONAKAMP PÅ TWITTER: David har twitret flere bilder fra sykesengen. Bildet til venstre er tatt mens han fikk oksygen 17. mars. Bildet til høyre er tatt 1. april da han skulle utskrives.
Sist oppdatert

Den profilerte amerikanske advokaten David Lat (@DavidLat) har for mange blitt et ansikt på koronasmitten i USA.

Han har de siste par ukene vært innlagt på et sykehuset NYU Langone Health på Manhattan i New York, og har twitret regelmessige oppdateringer om sin tilstand under hashtagen #latscovid19journal.

Sunn 44-åring

Lat, en 44 år gammel fremgangsrik advokat og journalist, hadde ingen kjente underliggende sykdommer, og trente regelmessig.

Likevel ble han dødssyk.

– Jeg tror ikke folk skal undervurdere hvor alvorlig dette viruset er, sa han til Law.com den 19. mars.

På dette tidspunktet var det mange i USA som ikke fullt ut hadde skjønt alvoret.

Da hadde Lat kjempet mot viruset i 12 dager og beskriver symptomer som feber, muskelsmerter, frysetokter og hosting.

Ble nektet koronatest

Han aner ikke hvordan han ble smittet, men skriver at han trolig har bidratt til smittespredning ettersom han først ikke tok symptomene på alvor og gikk på treningssenter, restauranter og andre offentlige steder.

Etter hvert forverret tilstanden seg, men han måtte oppsøke legevakten to ganger med pustevansker før han fikk lov til å ta en test. Testen var positiv og ikke lenge etter, den 16. mars, ble han innlagt og måtte få tilført oksygen på grunn av pustevansker.

– Det skulle ikke tatt to separate besøk på legevakten, begge ganger med alvorlige luftveissymptomer, for å få ta en Covid-19-test, men det var det som skjedde meg og det har skjedd med mange andre, skrev han i etterkant av innleggelsen.

Les også: Derfor frykter eksperter vi aldri blir kvitt koronaviruset

Kritisk tilstand

Han twitret to grafer over hvor stor andel av befolkningen som blir testet for koronaviruset den 18. mars.

Så ble det stille.

I ti dager.

20. mars forverret tilstanden hans seg ytterligere. Han fikk livstruende lungesvikt og var koblet til respirator hele døgnet.

Han var i kritisk tilstand koplet til respirator i seks dager, og det er ingen selvfølge at han til slutt overlevde. På et tidspunkt begynte det å sirkulere rykter på filippinske nettsider om at han var død, noe bekjente av ham måtte ut og dementere.

29. mars kunne han gjøre det selv.

– Ryktene om min død er sterkt overdrevet, skrev Lat i en statusoppdatering da tilstanden hans var i ferd med å bli mye bedre.

To dager senere ble han utskrevet fra sykehuset.

Han ble gitt eksperimentell behandling ved bruk av stoffet clazakizumab som han ble gitt sammen med tocilizumab.

– I tillegg har jeg fått medisinene sarilumab, hydroxyklorokin pluss azitromycin og remdesivir. Hvilken som virket aner jeg ikke, skriver han.

Les også: Dette kan være et «skjult» korona-symptom

– Det mest skremmende med sykdommen

Lat, som er kjent for å ha grunnlagt juss-bloggen "Above the law", hadde 33.000 følgere da han begynte å fortelle om sine erfaringer som koronasmittet 16. mars. To dramatiske uker senere har han passert 90.000 følgere.

Etter han ble frisk har han intensivert twitringen, og bidratt til å spre relevant informasjon og kunnskap om koronaviruset til sine følgere. Han har også oppsummert sin opplevelse med sykdommen.

Lat har fått vite at tilstanden hans var så dårlig at journalister hadde begynt å intervjue vennene hans til en eventuell nekrolog.

– I dag fikk jeg høre av en venn hos en stor avis at de på et redaksjonsmøte hadde diskutert om de skulle gjøre klar en nekrolog på meg, men at de aldri satte en reporter på saken.

Han mener at enkelte kan bli så knallhardt rammet, mens andre kun opplever lettere symptomer, er noe av det mest skremmende med koronaviruset.

– Min ektemann som har lignende helse som meg ble også smittet, men opplevde kun det han omtaler som sterke influensasymptomer, skriver Lat.

Les også: Dette tar knekken på viruset

Takker respiratoren for livet

Han har fått en strøm av positive tilbakemeldinger og lykkeønskninger fra fremmede mennesker over hele verden via Twitter. I tillegg har over 1000 mennesker han kjenner verden over bedt for ham.

– Strømmen av kjærlighet jeg har opplevd er overveldende, skriver han.

Han twitrer også om en fersk rapport der det fremgår at langt under halvparten av de som havner i respirator overlever.

– Jeg er glad denne rapporten ikke kom ut tidligere, så min familie slapp å bli enda mer uroet, skriver han, og fortsetter:

– Men for å avslutte positivt så BLIR livene til folk reddet av respiratorer, det er jeg et levende bevis på, og de er fortsatt livsviktige apparater, selv om de ikke er noe mirakelkur.

Denne saken ble første gang publisert 03/04 2020, og sist oppdatert 03/04 2020.

Les også