Selda Ekiz om å debutere som skuespiller i «Norsk-ish»

– Det var helt umulig å gråte

NRK-programlederen Selda Ekiz fikk flere utfordringer i fanget da hun skulle prøve seg som skuespiller i den nye serien «Norsk-ish».

NY ERFARING: Selda Ekiz syntes det var både spennende og skummelt å debutere som skuespiller. Programlederen tviler egentlig på at det blir noen flere roller etter «Norsk-ish».
NY ERFARING: Selda Ekiz syntes det var både spennende og skummelt å debutere som skuespiller. Programlederen tviler egentlig på at det blir noen flere roller etter «Norsk-ish». Foto: NRK
Sist oppdatert

I snart ti år har Selda Ekiz (35) vært et hyppig ansikt å se på NRK. Den populære programlederen har ledet en rekke store satsinger på NRK, slik som «Newton», «Anno», «Alle mot 1» og «Klassequizen».

Men 35-åringen har tydeligvis flere talenter. Denne uken kan du nemlig se henne som skuespiller i TV-serien «Norsk-ish».

I det nye humordramaet på NRK spiller Selda rollen som Helin, som har tyrkiske foreldre akkurat slik som Selda også har.

Ble headhuntet

Statskanalen var på jakt etter en som snakket tyrkisk og lurte på om Selda kunne være interessert i å gå på audition.

– Jeg ville ikke tatt rollen hvis det ikke hadde vært flere som ble vurdert, for jeg er jo tross alt ikke en skuespiller. Jeg har aldri vært på en audition til en TV-serie før, så om det bare hadde blitt med det, hadde jeg også vært fornøyd, forteller Selda til Her og Nå.

GODE VENNER: Nasrin Khusrawi, Ravdeep Singh Bajwa og Selda Ekiz spiller de tre hovedrollene i «Norsk-ish». De tre vennene Fariba, Amrit og Helin er pluss minus 30 år, men ikke kvitt voksesmertene ennå.
GODE VENNER: Nasrin Khusrawi, Ravdeep Singh Bajwa og Selda Ekiz spiller de tre hovedrollene i «Norsk-ish». De tre vennene Fariba, Amrit og Helin er pluss minus 30 år, men ikke kvitt voksesmertene ennå. Foto: NRK

Men så ble rollen hennes, og nå er skuespillerdebuten unnagjort.

– Det var veldig spennende, lærerikt og ikke minst skummelt. Jeg jobbet med dyktige folk, og jeg var spent på om jeg klarte å levere. Så får vi se om jeg klarte det, da, sier hun.

Selv om Selda har vokst opp i Norge med tyrkiske foreldre, akkurat som rollefiguren, kjenner hun seg likevel lite igjen i Helin.

– Mine foreldre kommer ikke fra middelklassen, men arbeiderklassen. Problemstillingen til Helin er veldig annerledes enn det jeg har opplevd selv.

Selda mener at «Norsk-ish» gir et innblikk i hvor ulike mennesker kan være innenfor en minoritetsgruppe.

– Det er like store forskjeller mellom norsk-tyrkere som det er mellom norsk-norskere. Det er også en serie om valgene man tar under press, om det så er fra samfunnet eller familien. Og at det ekstremt lett å tulle det til, poengterer 35-åringen.

Les også: Stormforelsket Cecilie Leganger: – Jeg har aldri hatt det bedre

NY ROLLE: I «Norsk-ish» spiller Selda legen Helin. Hun blir overrasket over sine tyrkiske foreldre når lillesøsteren blir gravid utenfor ekteskap.
NY ROLLE: I «Norsk-ish» spiller Selda legen Helin. Hun blir overrasket over sine tyrkiske foreldre når lillesøsteren blir gravid utenfor ekteskap. Foto: NRK

Måtte sminke vekk tatoveringene

Debuten i en TV-serie skapte også noen ekstra utfordringer for Selda. Hun har nemlig flere tatoveringer på kroppen, noe som ikke passet til rollefiguren hun skulle spille.

Hver dag måtte hun være på jobb klokken 05.30, to timer før de andre, og hun prøvde å bruke tiden godt.

– Jeg skravlet masse med de dyktige sminkørene, jeg leste manus og øvde meg foran speilet, men mest av alt okket jeg meg over at jeg hadde tatt disse tatoveringene, for jeg måtte jo stå opp så grytidlig for at de skulle sminkes bort, forteller hun.

Men heldigvis bød innspillingen på noen artige opplevelser også.

– Det aller morsomste var å skrike meg tom på Grünerløkka i en scene der jeg som Helin skulle klikke totalt. Det var først flaut, og så veldig befriende. Det aller mest utfordrende var imidlertid å måtte gråte, noe jeg heller ikke klarte, humrer hun.

Selda aner ikke om det blir noen flere roller fremover. Nå er hun først og fremst opptatt av at TV-seerne skal like «Norsk-ish».

– Og selv om det hadde vært spennende med flere skuespilleroppdrag, vet jeg ikke helt hva jeg skulle ha spilt. Det måtte helst blitt noe hvor jeg slipper å gråte eller kline med folk, for det orker jeg ikke!

Les også: Erlend Elias om sitt nye liv: – Nå vil jeg ha barn

Du kan se «Norsk-ish» på NRKTV.

RADARPAR: De siste årene har vi sett Ole Rolfsrud og Selda Ekiz lede «Alle mot 1» på lørdager på NRK.
RADARPAR: De siste årene har vi sett Ole Rolfsrud og Selda Ekiz lede «Alle mot 1» på lørdager på NRK. Foto: NRK
NYE UTFORDRINGER: Selda merket fort at det ikke er bare bare å gråte på kommando. Hun måtte også stå opp grytidlig siden tatoveringene hun har tok to timer å sminke bort.
NYE UTFORDRINGER: Selda merket fort at det ikke er bare bare å gråte på kommando. Hun måtte også stå opp grytidlig siden tatoveringene hun har tok to timer å sminke bort. Foto: NRK

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2020, og sist oppdatert 29/09 2020.

Les også