Rune Gokstad og Øystein Bache

– Jeg synes Øystein var en tulling og en bajas

Det var ikke vennskap ved første blikk, men nå er påskenøtt-duoen uadskillelig. – Vi gjør mindre skade når vi er sammen, enn hver for oss, sier Rune.

<b>SOM PLOMMEN I EGGET:</b> – Med «Påskenøtter» har vi klart å finne på noe som gjør at vi kan fortsette å jobbe sammen. Det er det jeg er mest glad for, sier Rune Gokstad. Sammen med Øystein Bache gleder han seg til en ny runde av den tradisjonsrike påskequizen.
SOM PLOMMEN I EGGET: – Med «Påskenøtter» har vi klart å finne på noe som gjør at vi kan fortsette å jobbe sammen. Det er det jeg er mest glad for, sier Rune Gokstad. Sammen med Øystein Bache gleder han seg til en ny runde av den tradisjonsrike påskequizen. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Like sikkert som påskeegg, påskelam og påskeskirenn, er NRKs «Påskenøtter» blitt en fast tradisjon for mange nordmenn i denne høytiden. Siden 2011 er det radarparet Øystein Bache (59) og Rune Gokstad (61) som har loset TV-seerne gjennom fiffige quiz og reisekuriosa.

Med kun et kamera og hverandre som selskap, har globetrotterne det de kaller for «drømmejobben».

– Det er veldig fint å få lov til å bære påskenøtter-tradisjonen videre. Vi var ganske bevisste på at vi ikke skulle forandre for mye på konseptet da vi overtok etter Roald Øyen. Men vi håper at vi har klart å tilføre vår humor og få familier til å se programmet sammen. Da kan de gjette oppgaver og hjelpe hverandre underveis. Det har vært en målsetting, sier Rune til Her og Nå.

Les også: Så lett lager du supergode påskeboller

Hit har de reist i år

I år er Oslo og omegn, Polen, Praha og Dresden blant stedene som får besøk av påskeduoen. Bache og Gokstad er i tillegg like selvstyrte når de kommer hjem fra reisene. Manus, lyd, klipp og redigering står de nemlig også for selv. I perioder tilbringer duoen mer tid med hverandre enn med sine respektive ektefeller.

<b>TETT PÅ HVERANDRE:</b> På reiser er det ikke fritt for at Rune og Øystein lever oppå hverandre, men det er sjelden det er uoverensstemmelser. – Vi har for mye å tape på å krangle, sier duoen.
TETT PÅ HVERANDRE: På reiser er det ikke fritt for at Rune og Øystein lever oppå hverandre, men det er sjelden det er uoverensstemmelser. – Vi har for mye å tape på å krangle, sier duoen. Foto: Svein Brimi

– Vi jobber sammen i åtte timer hver eneste dag, og er på reise i opptil ni uker i strekk. Men fritiden tilbringer vi hver for oss, forklarer Bache.

For det er ikke bare «Påske­nøtter» gutta leder sammen. Både «Julenøtter» og «Team Bachstad» er like store NRK-suksesser som følger samme oppskrift: Uten TV-crew er det duoen selv som står for filmingen. «Team Bachstad» har blant annet brakt dem til Mongolia, Sør-Amerika og India på utrangerte kjøretøyer. Når de støter på hindringer underveis, er de alltid glad for at det er nettopp den andre de skal løse problemet med.

– Vi har felles fart fremover, og det er med på å holde vennskapet ved like. Sammen opplever vi kulturforskjeller, mennesker og sterke inntrykk. Det er noe bare jeg og Rune deler der og da, og det er ganske verdifullt som venner, sier Øystein.

Kameratene har opplevd å kjøre på grunn med båten i de hviterussiske elver. Kjøretøy er blitt nektet på grenseoverganger i Sør-Amerika, og rådyrt kamerautstyr er blitt stjålet. Da kommer duoens kreativitet, og verktøytanga Øystein alltid har i baklomma, godt med.

Les også: Den nye skattemeldingen: Dette er punktene du må huske

– Det styrker et vennskap å ha en som du vet du kan løse nesten alle problemer med, påpeker Rune.

<b>NOK Å BITE I: </b>Komikerduoen gleder seg alltid til påske. – Det fineste med påsken er tradisjonene, en samlet familie og lysere kvelder!
NOK Å BITE I: Komikerduoen gleder seg alltid til påske. – Det fineste med påsken er tradisjonene, en samlet familie og lysere kvelder! Foto: Svein Brimi

– Synes han var en tulling

Vennskapet og det profesjonelle samarbeidet strekker seg tilbake til 1983. Jusstudenten Gokstad og kriminologileseren Bache begynte i samme studentrevy. Da de utviklet humorsketsjer videre, ble veien kort til både radio og TV. De har vært makkere i flere fjernsynsprogrammer som «Egentlig», «Øystein
og meg» og «Akkurat nå». Selv om de også har jobbet hver for seg, finner duoen alltid tilbake til hverandre.

– Jeg tror vi gjør mindre skade når vi er sammen, enn hver for oss, ler Rune, som innrømmer at det ikke ble full klaff som venner da de møttes for 37 år siden.

<b>DEN GANG DA:</b> Bache og Gokstad har jobbet i tospann i snart 40 år. Her under en sketsj for programmet «Akkurat nå» i 1997. 
DEN GANG DA: Bache og Gokstad har jobbet i tospann i snart 40 år. Her under en sketsj for programmet «Akkurat nå» i 1997.  Foto: NRK

– Jeg syntes Øystein var en tulling. Han var en bajas som alltid skulle være så kvikk og rask. Jeg syntes han tok litt for mye plass, litt for tidlig, erindrer han.

– Jeg kom inn i et miljø der Rune var godt etablert, og der jeg ikke kjente noen. Så det kan godt hende at jeg tok litt plass. Men vi fant fort en felles humor, og den vi har bygd videre på, skyter Øystein inn.

Ulike påsketradisjoner

Men selv om humoren er felles, har påskegeneralene hatt forskjellig tilnærming til påsken. For der Øystein har fått en tradisjonell høytid – med hyttetur, skirenn og påskeegg – inn med morsmelken, er det først i voksen alder Rune har begynt med de klassiske tradisjonene.

<b>MANGE BALLER I LUFTEN:</b> Humoristene er selvstendige og allsidige. Rune og Øystein sjonglerer mellom filming, manus, lyd og redigering av «Påskenøtter». 
MANGE BALLER I LUFTEN: Humoristene er selvstendige og allsidige. Rune og Øystein sjonglerer mellom filming, manus, lyd og redigering av «Påskenøtter».  Foto: Svein Brimi

– Jeg har ikke vokst opp med noen påsketradisjoner. Vi hadde hytte ved sjøen, og jeg tror vi var der én påske da jeg vokste opp. Men jeg har giftet meg til en hytte på fjellet, så nå er det blitt tradisjoner der. Tidligere var det slik at jeg håpet at det ikke skulle bli snø sånn at vi kunne være i byen. Men nå er det faktisk jeg som har lyst til å reise dit uka før påske, slik at vi kan være der i 10 dager. Men kona mi spiser ikke kjøtt, så det blir ikke noe påskelam.

– Men det blir påskedram, skyter Øystein lattermildt inn.

«Påskenøtter» på NRK har selvsagt alltid vært en tradisjon. Duoen husker godt at de fulgte med da Roald Øyen (79) var programleder fra 1984 til 2011.

Les også: Pornoboom for frustrerte nordmenn

– Da vi overtok, hadde jeg faktisk stemmen til Roald i hodet. Under den første sendingen tror jeg at jeg snakket som ham også. Så grunnfestet var han i bevisstheten, forteller Rune.

Siden programlederne jobber med «Påskenøtter» i lang tid før det vises på skjermen, innrømmer de at de kun sveiper innom når det går på TV.

– Det er mest for å kontrollere at det faktisk går. Men hvis hukommelsen forsvinner når vi blir pensjonister, kan det bli fint å se tilbake på programmene for å bli påminnet på alt det morsomme vi har gjort sammen, smiler komikerduoen.

<b>ARVTAGERE:</b> Rune Gokstad og Øystein Bache tok over stafettpinnen etter den legendariske «nøttegeneralen» Roald Øyen. 
ARVTAGERE: Rune Gokstad og Øystein Bache tok over stafettpinnen etter den legendariske «nøttegeneralen» Roald Øyen.  Foto: NTB Scanpix

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2020, og sist oppdatert 06/04 2020.

Les også