De fem store personlighetstrekkene

Petter Schjerven tok personlighetstest – dette overrasket ham

Jeg prøver bare å være meg selv, sier vi ofte. Men hvem er vi? Da TV-personligheten Petter Schjerven (52) tok en personlighetstest, ble han overrasket.

ÅPENHET: Petter Schjerven er nysgjerrig på hvem folk er. Selv fremstiller han seg i forskjellige utgaver.
ÅPENHET: Petter Schjerven er nysgjerrig på hvem folk er. Selv fremstiller han seg i forskjellige utgaver. Foto: Gry Traaen
Sist oppdatert

Personlighetstesten jeg tok, viste at jeg er veldig «normal», forteller Petter Schjerven – og høres litt skuffet ut.

Han fulle navn er Petter Wilhelm Blichfeldt Schjerven.

Sammen med psykologen Rolf Marvin Bøe Lindgren har han skrevet boken «Hvem er du», som kan gjøre deg og meg litt mer klok på oss selv.

Les mer om hvilke kjendiser som scorer høyt på de fem stotre personlighetstrekkene nederst i saken.

En tilsvarende test som Petter tok, følger med boken

HVEM ER JEG?: Petter grubler på hva vi liker hos andre. – Det å være utadvendt blir sett på som mest positivt, forteller han.
HVEM ER JEG?: Petter grubler på hva vi liker hos andre. – Det å være utadvendt blir sett på som mest positivt, forteller han. Foto: Gry Traaen

Min egen stil

– Ja, jeg ble overrasket over svaret jeg fikk etter testen, innrømmer Petter, som ofte har blitt omtalt som «skjermtrollet».

Petter forteller at han alltid har hatt behov for å skille seg ut.

– Som ung gikk jeg inn for å finne min egen stil, brukte rare hatter og frakker, og likte følelsen av ikke å være helt som «alle andre».

– Jeg er faktisk den mest «normale» kjendisen Rolf har testet, sier Petter og ler.

Den godt etablerte karen fra Nordstrand i Oslo er gift med Norunn Blichfeldt Schjerven (52) og sammen har de barna Lasse Wilhelm (19) og Jenny Mow (17). Mange av oss husker ham spesielt godt fra TV-programmene «Typisk deg».

– Trøstende sa Rolf til meg: «Vi trenger folk som skårer midt på treet. De skaper trygghet».

Ta testen selv!

Kanskje resultatet vil
overraske deg?
www.personlighetstesting.no

Rolf har drevet med personlighetstesting i mange år, og er psykologen i programmene NRK P2s «Sånn er du» og TV2s «Det er lov å være blid»

I boken spør Petter og Rolf; «Hvem er du? Og hvem fungerer du best med?»

– Er du åpen, planmessig, medmenneskelig, nevrotisk eller ekstravert? Med ekstravert menes i hvilken grad du har glede av å være med andre, eller holde på med aktiviteter.

ROLF MARVIN BØE LINDGREN: Har skrevet bok sammen med Petter Schjerven.
ROLF MARVIN BØE LINDGREN: Har skrevet bok sammen med Petter Schjerven. Foto: Studio Vest

Disse personlighetstrekkene kalles «de fem store». Vi kan alle mer eller mindre kjenne oss igjen i disse trekkene, men det er gjerne én av faktorene som stikker seg ut.

Les også: Håndballbabyen satt bom fast

Hvem er du?

Selv fikk Petter høyest score på medmenneskelighet og åpenhet.

Han er glad i menneskene rundt seg, blir lett kjent med folk.

Testen som er vedlagt boken er prøvd ut på flere norske kjendiser.

– Visste du for eksempel at Bjarte Tjøstheim og Thomas Seltzer er blant Norges mest nevrotiske kjendiser, at Fredrik Skavlan skårer lavt på medmenneskelighet, og Linn Skåber aldri gir ved dørene? humrer Petter – med deres tillatelse til å dele.

Les mer om hvilke kjendiser som scorer høyt på de fem stotre personlighetstrekkene nederst i saken.

– Større kunnskap kan gjøre deg og meg til en bedre kjæreste, venn, sjef og kollega. Jeg har lært enda mer om hvem jeg er og håper at også de rundt meg har hatt glede av det, sier Petter.

Petter, som har mellomfag i psykologi, mener det er mulig å endre personlighet. Men han understreker at det «ikke er gjort over natten».

Skavlan lever av å snakke med folk, men scorer lavt på medmenneskelighet. Her er han avbildet under en markering i NRK for Dan Børge Akerø sin siste arbeidsdag. Fredrik Skavlan.
Skavlan lever av å snakke med folk, men scorer lavt på medmenneskelighet. Her er han avbildet under en markering i NRK for Dan Børge Akerø sin siste arbeidsdag. Fredrik Skavlan. Foto: Her & Nå

– Det gjelder jo selve kjernen i deg. Spør deg selv først: «Ønsker jeg å endre hvem jeg er?»

Om du ikke volder andre skade ser han ingen grunn til det.

– De fleste er heldigvis ganske fornøyde med hvem de er. Bli heller mer bevisst på hvordan du reagerer i ulike situasjoner, slik at du kan fungere på ditt beste både på jobb og privat.

Les også: Thomas Seltzer elsker pappalivet: – Jeg føler jeg har vunnet i livets lotto

Arven hjemmefra

Petter forteller at vi «arver» personligheten fra våre foreldre.

– Med årene øker likheten. Kanskje har du som meg lagt merke til at du ligner stadig mer på moren eller faren din?

KUL OG GOD: Petter bruker scooteren når han er på jobb i byen. Under setet har han alltid med seg fire skift, klar for ulike oppgaver.
KUL OG GOD: Petter bruker scooteren når han er på jobb i byen. Under setet har han alltid med seg fire skift, klar for ulike oppgaver. Foto: Gry Traaen

Om du lurer på hva som er de beste og dårligste kombinasjonene av «de fem store» – kan Petter røpe:

– Får du høy score på både ekstroversjon og medmenneskelighet har du trolig meget god sosial teft. Har du lav nevrotisisme og høy medmenneskelighet er du behagelig, lite bekymret og omsorgsfull. Scorer du høyt på planmessighet og medmenneskelighet, vil jeg anta at du er en omsorgsfull og en solid venn.

Dårlige kombinasjoner er høy nevrotisisme og lav planmessighet. Da søker du trolig kaos, og klarer ikke å rydde opp. Høy ekstroversjon og lav medmenneskelighet gjør deg i beste fall til en person som er opptatt med ting og prosjekter, og som bare involverer likesinnede.

Den blide kjendisen konkluderer til slutt:

– At vi er nysgjerrige på hvem vi er, er nyttig både med tanke på oss selv og andre.

Men i bunn og grunn er vi nokså like.

Dette er de 5 store personlighetstrekkene

Ekstroversjon:
Personer med høy score på ekstroversjon er ofte utadvendte og sosiale, men ikke nødvendigvis. Det handler mer om i hvilken grad du har glede av å være med andre.

Noen av Norges mest ekstroverte kjendiser: Harald Rønneberg, Solveig Kloppen og Bård André Hoksrud.

Medmenneskelighet:
Om du scorer lavt kan det bety at du av og til tar litt for lite hensyn, men det må ikke forveksles med lav empati. Folk som scorer høyt, kan av og til bli for hensynsfulle, selvutslettende.

Medmenneskelige, norske kjendiser: Ingrid Lorentzen, Bjarte Tjøstheim, Erik Thorstvedt og Jørn Lier Horst.

Planmessighet:
Du vet nøyaktig hvordan ditt og datt skal gjøres, og føler ikke at andre vet det. Kanskje kan det virke irriterende, men planmessighet er den personlighetsfaktoren som best forutsier evne til å levere.

Norges mest planmessige kjendiser: Jan Thomas, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Sven Nordin.

Nevrotisisme
Om du scorer høyt er det større risiko for at du føler deg bekymret. Forskjellen på hvor urolig og bekymret du er, kan være stor.

Norges mest nevrotiske kjendiser: Kristoffer Joner og Thomas Seltzer.

Åpenhet
Du som scorer høyt på åpenhet er nysgjerrig på mye, som andre levemåter, moralske og religiøse verdier. Den som skårer lavt er mer traust, trives med rutiner og at ting er som de alltid har vært.

Norges mest åpne kjendiser: Linn Skåber, Alex Rosén, Trond-Viggo Torgersen, Anne B. Ragde og Anne-Kat. Hærland.

Les også: Her er «Skal vi danse»-dansernes virkelige jobber

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2020, og sist oppdatert 11/11 2020.

Les også