KJENDISENES VARME HYLLEST til morsdagen

Derfor elsker vi mamma

Mamma Tove ble svært viktig da populære Marna Haugen Burøe ble kreftsyk.
Her forteller norske kjendiser om hvorfor de setter så stor pris på sine kjære mødre.

<b>      LIK MAMMA:</b> – Jeg har mye fra mamma. Hun har en enorm kjærlighet for alt og alle. Jeg har tatt med meg mye av det. Mamma har gjort det veldig ufarlig, forteller Marna.
LIK MAMMA: – Jeg har mye fra mamma. Hun har en enorm kjærlighet for alt og alle. Jeg har tatt med meg mye av det. Mamma har gjort det veldig ufarlig, forteller Marna. Foto: Jørn Grønlund
Publisert

Marna Haugen Burøe er mest kjent for bloggen «Komikerfrue», og er en av Norges aller mest populære influensere. 38-åringen kommer opprinnelig fra VoIda, og i forbindelse med morsdagen den 9. februar har Her og Nå snakket med henne om forholdet til moren, den Volda-baserte kunstneren Tove Stavem Reite (65). Fram til Marna var godt voksen lente hun seg på moren når viktige beslutninger skulle tas. Selv om hun hadde flyttet til Oslo og etablert et liv der, tok hun stadig kontakt med moren for å få råd. Marna innså etter hvert at det var på tide å løsrive seg.

Enormt hjerte

<b>ALDRI VOKSEN:</b> – Når jeg kommer hjem til mamma, legger jeg meg på sofaen og forventer å få middagen servert. Så blir mamma forbanna og sier at jeg må hjelpe til. Man blir aldri voksen når man er hjemme, sier Marna med et lurt smil.
ALDRI VOKSEN: – Når jeg kommer hjem til mamma, legger jeg meg på sofaen og forventer å få middagen servert. Så blir mamma forbanna og sier at jeg må hjelpe til. Man blir aldri voksen når man er hjemme, sier Marna med et lurt smil. Foto: Jørn Grønlund

– Jeg var nesten 30 år da jeg klippet navlestrengen til mamma. Jeg hadde bodd hjemmefra i mange år, men jeg ringte hjem til stadighet, og det mamma mente veide alltid tyngst. Jeg kom til et punkt hvor jeg trengte å bli selvstendig. Det var sårt for mamma da jeg begynte å distansere meg og stenge henne litt ute, men det gikk over. Nå har vi etablert et nytt forhold der hun finner trygghet i at jeg håndterer livet mitt selv. I dag er hun involvert på de områdene det er naturlig. Man har sine rom der man ønsker å ha foreldrene i, og de man ikke ønsker å ha dem i, sier den sympatiske influenseren.

Gjennom oppveksten har Marna måttet venne seg til å dele moren med langt flere enn den umiddelbare familien. I dag er hun takknemlig for hvordan moren har lært henne å være raus med kjærlighet.

– Mamma har et enormt stort hjerte. Ikke bare for meg, men hun har plass til alt og alle. Hun er min mor, men jeg har alltid måtte dele hennes kjærlighet med flere. Hun ser meg og det setter jeg så sykt stor pris på. Du føler deg veldig verdsatt av henne som menneske. Hun er en «people person». Selv om hun har latt mange sjeler få plass i livet sitt, har jeg aldri følt meg tilsidesatt. Hun er ekstraordinært raus og har utømmelig med kjærlighet å gi. Mamma har lært meg at det er ikke alltid du skal verne om deg og ditt, du skal også stille opp for andre, forteller Marna stolt.

Alle snakket om mammaen til ho Marna

Det er en kjensgjerning at et mor- og datterforhold til tider kan være trøblete, spesielt de ofte vanskelige tenårene. Marna og moren klarte imidlertid stort sett å unngå store uoverensstemmelser.

<b>NÆRE BÅND:</b> – Da min beste venninne giftet seg, var mammaen min en selvskreven gjest, forteller Marna.
NÆRE BÅND: – Da min beste venninne giftet seg, var mammaen min en selvskreven gjest, forteller Marna. Foto: Jørn Grønlund

– Mellom oss var det svært få gnisninger. Hun var veldig flink til å ikke blande seg for mye, samtidig som hun var til stede, slik man ønsker fra sin mor. Hvis venninnene mine trengte en voksen å snakke med, var det ofte mamma de ringte til, forteller Marna.

I ungdommen fant Marna det en smule irriterende at alle likte moren så godt. Moren var nemlig kunsthistorielærer for flere av vennene og svært populær. I barneskoleårene hadde moren også Marna som elev en periode.

– På fester snakket alle om «mammaen til ho Marna». Jeg var tenåring og synes det var irriterende at hun stjal så mye av oppmerksomheten, ler Marna.

Inspirert av mamma

Etter at Marna selv ble mor har hun latt seg inspirere av Tove.

– Ørjan og jeg har et åpent hjem, og guttene skal føle at de alltid kan ta med kompiser hit. Jeg involverer meg i hva de driver med, leker med dem og er til stede. Vi vil gjerne skape et trygt miljø. Dersom noen trenger å ringe hjem, så skal de aldri være redd for å ringe oss. Det har jeg fra mamma, slår Marna fast.

I fjor sommer ble Marna diagnostisert med livmorhalskreft for andre gang. Beskjeden slo ned som et lyn i den sammensveisede familien. Morens reaksjon kom overraskende på Marna.

– Hun kom hit for å hjelpe til, i likhet med flere av våre nærmeste. Alle strakte seg langt, så jeg skulle kunne konsentrere meg om å være pasient. Mamma betydde mye i den perioden, samtidig var det skummelt å se hvor redd hun ble. Det var veldig belastende for meg, men du kommer ikke unna det. Det overrasket meg også, du tenker jo ikke at du skal oppleve å se foreldrene redde på den måten, forteller Marna åpenhjertig.

I desember ble tobarnsmoren friskmeldt, og hele familien gledet seg over den gode nyheten og over å endelig kunne senke skuldrene. Etter friskmeldingen fortalte Marna til Her og Nå at det var som en mørk sky løftet og forsvant fra familiens hjem i Ski.

Marna understreker også hvor enormt stor pris hun setter på måten moren har omfavnet mormor-rollen. Marna er gift med komikeren Ørjan Burøe (45) og sammen har ekteparet to barn, Dexter (5) og Theodor (11). Ørjan har to voksne barn fra tidligere forhold.

– Mamma er kunstner og pedagog, så hun stiller opp og tar med barna på aktiviteter og lærer dem ting vi kan lite om. For eksempel som å dra på fisking. Hun er en fantastisk mormor. Barna elsker å tilbringe tid med henne.

Støtter meg i alt

TAKKER MAMMA: Tore Petterson er svært glad for at moren alltid har støttet han.
TAKKER MAMMA: Tore Petterson er svært glad for at moren alltid har støttet han. Foto: Svein Brimi

Tore Petterson (40) er mest kjent fra NRK-programmet «Sofa» og som dommer i TV 2-suksessen «Skal vi danse». Han er også sanger, podkaster og foredragsholder. Tore legger ikke skjul på hvor viktig moren hans er for ham og hvilken betydning hun har hatt for at han har blitt den han er i dag.

Tore har vært åpen om at han ble utsatt for mobbing i oppveksten og morens råd betydde alt for ham.
– Hun har vært så viktig for meg. Mamma har alltid sagt at du må aldri forandre deg for at andre skal like deg, og det har vært den viktigste lærdommen jeg har fått i livet. «Det er ikke ditt ansvar å skulle kle deg eller endre deg for å bli en del av gutta, vær tro mot den du er», sa mamma. Det er jeg veldig glad for i dag.

Det er også deilig å alltid ha noen å ringe til. Det er mamma jeg ringer til når jeg er skikkelig lei meg eller veldig glad. Da jeg skulle være med i Melodi Grand Prix, var mamma den første jeg ringte til. Hun reagerer alltid slik hun skal. Hun er også skjønn med tanke på ekser når det tar slutt: «Nei, men det har aldri vært noe bra for deg».

Hun tilpasser og støtter meg alltid. Jeg slenger meg titt og ofte i bilen og kjører hjem, ikke bare på morsdag. Jeg kan sende melding én time før jeg dukker opp: «Lyst på middagsgjest?» Mamma blir alltid over seg av begeistring og er klar med middag når jeg kommer. Vi feirer nok mor flere ganger i året, men jeg prøver å også gjøre litt ekstra stas på henne når det er morsdag, sier Tore til Her og Nå.

Mamma er forbildet

FEIRER PÅ KVINNEDAGEN: I Russland markeres morsdagen på selveste kvinnedagen 8.mars.
FEIRER PÅ KVINNEDAGEN: I Russland markeres morsdagen på selveste kvinnedagen 8.mars. Foto: Privat

Nadya Khamitskaya (37) er profesjonell danser og mest kjent for sin deltagelse som proffdanser i TV 2-programmet «Skal vi danse». Hun har vunnet konkurransen flere ganger, blant annet i november 2019 med svømmeren Alexander Hetland som dansepartner.

Nadya kommer opprinnelig fra Hviterussland, og hun har et nært forhold til sin mor. I Hviterussland feires morsdag på kvinnedagen.

– Mamma er mitt viktigste forbilde. Hun har alltid passet min søster og meg samtidig som hun har gitt oss frihet til å gjøre det vi vil. Hun har guidet oss på den veien vi selv har valgt. Mamma er både omtenksom, klok og sporty. I Hviterussland feires morsdagen på selveste kvinnedagen den 8. mars. Da er det helligdag og stor feiring, forteller Nadya til Her og Nå.

Ringer mamma hver dag

RINGER MAMMA HVER DAG: Katrine Moholt søker ofte råd hos moren sin.
RINGER MAMMA HVER DAG: Katrine Moholt søker ofte råd hos moren sin. Foto: Privat

Katrine Moholt (46) er en av våre virkelig folkekjære programleder og sanger. I en årrekke har hun ledet de populære TV 2-programmene «Allsang på grensen» og «Skal vi danse».

Katrine setter umåtelig stor pris på moren sin og vil gjerne hylle henne i forbindelse med morsdag.

– Jeg har alltid hatt et veldig nært forhold til mamma. Hun er fortsatt den jeg ringer for råd og omsorg – gjerne flere ganger om dagen. Selv fikk jeg et nydelig kort av min datter der det står: Mamma, for verden er du bare et menneske, men for meg er du hele verden. Det er akkurat sånn det er. Så hurra for alle mammaer! Og ekstra hurra for min som er verdens beste, sier Katrine.

Beskyttende ulvemor

FEIRER MAMMA: Hanne Sørvaag gleder seg til å feire morens bursdag og morsdag.
FEIRER MAMMA: Hanne Sørvaag gleder seg til å feire morens bursdag og morsdag. Foto: Morten Bendiksen

Hanne Sørvaag (40) er kjent som vokalist, komponist og låtskriver. Internasjonalt er hun mest kjent som komponist og har gjort stor suksess som låtskriver for store artister. Sangene hennes har blant annet vært høyt oppe på den amerikanske Billboard-listen. Her hjemme er hun mest kjent som artist og har blant annet vært med på TV 2-programmet «Hver gang vi møtes» og «Stjernekamp» på NRK.

– Mammaen min er veldig viktig for meg. Da jeg valgte å gå for drømmen min, støttet hun meg hundre prosent i det. Uansett situasjon har hun alltid hatt et godt ordtak på lager. Et eksempel er «Til lags åt alle kan ingen gjera», og det har vært et viktig ordtak for meg som har vært i offentligheten. Man kan ikke gjøre alle til lags, og det har hun stadig minnet meg på. Og så har hun sagt «Det er det samme hva andre synes så lenge du kan se deg selv i speilet og være fornøyd».

Mamma er litt spirituell, så det har også påvirket meg. Det aller viktigste er at hun alltid har vært en god mor som har beskyttet barna sine når det trengs, litt ulvemor kan man si. Mamma har bursdag uken før morsdag, så vi skal slå sammen feiringen av bursdag og morsdag. Da skal søsteren min, mamma og jeg ut å spise lunsj. Det gleder jeg meg til, sier Hanne til Her og Nå.

Rocka mamma

KUNNSKAPSRIK MAMMA Sverre Krogh Sundbø roser sin kjære mamma Hanne Krogh. Her er de sammen med Sverres kone.
KUNNSKAPSRIK MAMMA Sverre Krogh Sundbø roser sin kjære mamma Hanne Krogh. Her er de sammen med Sverres kone. Foto: Tom Hansen

Sverre Krogh Sundbø (38) er sportskommentator og tidligere pokerproff med blant annet en andreplass i Europemesterskap. Han er også sønn av den folkekjære og evigunge artisten Hanne Krogh. Han er stolt av sin mor og takknemlig for alt hun har lært ham.

– Min mor har lært meg fryktelig mye som jeg ikke visste at ikke alle mødre lærer bort til barna sine. Jeg jobber også i et yrke hvor jeg får behov for mye av det jeg har lært fra moren min. Det som kanskje vil overraske folk, er at moren min er den personen jeg kjenner med lavest «Hanne Krogh-faktor».

Med det mener jeg at hun er langt mer rocka enn det imaget hennes skulle tilsi. Det er ikke Sonja fra «Reisen til julestjernen» som sto og skrek når jeg spilte fotballkamp. Og man kan kanskje ikke tenke seg at det var «Bobbysocks-Hanne» som hadde tatt Metallica CD-ene mine når jeg ikke kunne finne dem.

Moren min er et av de mest spennende og kunnskaps­rike menneskene jeg kjenner, og det at jeg hadde så god smak når jeg valgte mor, det er jeg takknemlig for. Ikke minst er jeg takknemlig for å få lov til å feire morsdagen til en person som er så viktig både som en rettesnor i hverdagen og som har vært med å forme meg til den jeg har blitt.

Hun angriper ting med en naturlig kunnskap og autoritet, og jeg tror jeg har vært veldig heldig som har fått lov å ha henne som forbilde og mor, sier Sverre stolt.

Fortjener hyllest hver dag

ROSER MOREN: Omer Bhatti har et svært nært forhold til sin mamma Pia.
ROSER MOREN: Omer Bhatti har et svært nært forhold til sin mamma Pia. Foto: NTB Scanpix

Omer Bhatti (34) ble først kjent for det norske folk for sitt vennskap med den avdøde artisten og legenden, Michael Jackson. Omer har fortsatt nære bånd til Jackson-familien og feirer høytider med Michael Jacksons barn. Av yrke er Omer hiphop-artist og går under artistnavnet «O-Bee».

Omer setter umåtelig stor pris på alt hans mor, Pia, har gjort for ham, og mener at hun bør hylles 365 dager i året.

– Mamma betyr alt for meg. Hun er den som alltid har vært min støtte og klippe. Hun er den jeg vet at alltid er der for meg. Hun er alt en perfekt mor skal være pluss mer. Jeg feirer henne året rundt, men ekstra mye på selve morsdagen.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2020.

Les også