helsesøster:

Venninnen min stjeler! Hva skal jeg gjøre?

Helsesøster svarer på spørsmål om gode og dårlige venner.

Publisert Oppdatert

Falske venner?
Hei helsesøster! Jeg har lenge vært i ”gjeng” eller gode venner med mange jenter. Men egentlig føler jeg at de ofte gjør ting sammen uten å invitere meg. Det er jo helt greit at de er med hverandre uen meg altså, men av og til samles alle de andre uten men for å feire forskjellige ting. Foreksempel 17.mai da... det er skikkeligskikkelig sårende. Pluss at det er alltid jeg som må spørre om de vil gjøre noe sammen med meg, aldri dem. Burde jeg bare ditche dem og finne meg noen andre venner. Egentlig føler jeg at jeg har tålt dette lenge nok, jeg fortjener bedre. Eller overeagerer jeg? HJELP!

Bryte alle bånd eller skaffe seg flere ben å stå på?
Kjære deg!
Jeg forstår at det er vondt å høre at de har gjort ting sammen uten at du har fått være med. Det er ingen tvil om at det er dårlig gjort av dem og at du har all mulig grunn til å være såret og lei deg og å lure på om vennskapet er noe å satse på videre. Det finnes ikke noe klart svar som jeg kan gi deg. Jeg opplevde noe av det samme da jeg var på din alder og det gjorde fryktelig vondt, men jeg er fortsatt god venn med de som stengte meg ute den gangen. Vennskap kan forandre seg, noen ganger kan det være deg det går ut over, andre ganger andre. Å ta det opp med vennene og si at du er lei deg kan kanskje få dem til å tenke seg om, eller det kan avgjøre spørsmålet for deg. Dersom det fortsetter som nå kan du kanskje holde kontakten og ikke bryte alle bånd, men kanskje også se deg om etter andre venner. Å ha flere ben å stå på og være i vennskap som innebærer lojalitet og trygghet er noe alle trenger og det er verdt å søke etter.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send dem inn her!

Kjeftesmelle til venninne!

Hei helsesøster, jeg har en venninne som alltid kjefte på meg og hun begynte ca i fjerde klasse med det og etter det har hun ALLTID kritisert meg. Gjør jeg en liten feil i matte timen er det: det er ikke riktig, sånn her gjør du det! Hun skal kritisere meg hvis jeg mener noe også. Jeg er jo kjempefan av JB, og hun hater han. Så hvis jeg prater litt om han med den andre vennen min så blir hun helt: du prater jo bare om han!! Jeg gjør ikke det! Jeg prater nesten ikke om han fordi jeg vet at hun ikke liker det!! Og siden vi begynte på ungdomsskolen i høst trodde jeg hun kanskje ville bli litt mer moden og få det fra seg. Men hun fortsetter! Og det som da er kjemperart er at hvis jeg er på besøk hos henne så er hun snill som et lam! Eller hvis hun er hos meg. Da sier hun også: unnskyld hvis jeg er slem mot deg på skolen. Hun sier det hver gang vi er sammen, men på skolen er hun plutselig helt teit igjen! Hva skal jeg gjøre?!
Ps. Vær så snill og svar, har sendt inne masse andre spørsmål jeg ikke har fått svar på.

Hva er en unnskyldning verdt?
Hei!
Jeg synes du skal si fra til henne om at du ikke gidder bli slik behandlet lengre. Ta det opp med henne når dere er alene sammen og dersom hun ber om unnskyldning synes jeg du skal si at den ikke betyr noe for deg når hun bare fortsetter som før. En unnskyldning skal være ment og da skal hun prøve å slutte å være slem. Du kan gjerne si at du er på grensen til ikke å godta mer og at hun får tenke forandre på det denne gang - dersom vennskapet skal fortsette som før! Dersom hun ikke slutter med kommentarene kan du si fra til henne når hun snakker nedsettende til deg og tenke ut måter du kan si fra på slik at hun forstår alvoret. Det kan alltid være godt å snakke med foreldre om slike ting for å få hjelp til å finne ut hvordan du skal reagere...

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send dem inn her!

Venninnen min stjeler..

Hei.
Jeg har en nabo som er 1 år yngre enn meg. Vi pleier å vere sammen, når hun ikke er hos pappa (foreldrene hennes er skilte). Når vi har vert hos meg, har jeg sett at hun stjeler fra oss. En gang sa jeg det til henne, og da ville hun ikke vere med meg i 2 måner. Jeg er redd for å miste henne viss eg sier ifra. Hun er den eneste vennen jeg har.(ingen vil vere med meg fordi dei tror at jeg er teit fordi jeg kommer fra Litauen) Men hva skal jeg gjøre? :((

For god til å bi dårlig behandlet
Kjære deg!
Jeg synes ikke du skal godta at hun stjeler fra dere og jeg synes heller ikke du skal godta at du ikke har andre venner og må ta til takke med det du får... Hun kan selvfølgelig være en og venn selv om hun stjeler, men dette er et problem som ikke kan fortsette. Alternativt kan du godta det og passe på at hun aldri er alene slik at hun kan forsyne seg med ting. Det kan du gjerne si - og bare la henne bli sur. Du er alt for god til å skulle finne deg i å bli stjålet fra.
At du blir utestengt fordi du kommer fra Litauen er verre. Du er jo selvfølgelig ikke verken dum eller mindre verdt og skal ALDRI la noen få deg til å tro eller godta det. Du er super som du er og vel verdt å ha til venn. Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine og skolen om dette. Det kan handle om utestenging og utfrysing og det skal man ikke godta. Det er ikke på grunn av at du kommer fra et annet land, men fordi en eller noen i klassen demonstrerer makten sin ved å fryse ut andre. Si fra, vit at det ikke er på grunn av deg og prøv å bryt ut av dette. Jeg vil anbefale deg å også begynne med en hobby hvor du kan møte venner gjennom felles interesser. Igjen: du er alt for god til å tillate at du blir dårlig behandlet.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send dem inn her!

Jeg har mistet henne

Hei helsesøster, Jeg har sendt inn TUSEN spørsmål. Dette MÅ jeg ha svar på. Venninna mi har forlatt meg:( Hun ignorerer meg og gidder ikke snakke med meg. Hun har begynt å være med en annen i 6. klasse. De er skikkelig frekke mot meg. Eller, mest hun i 6. da. Hun sier at venninna mi er mere hennes en min. Da sier jeg bare at det er ingen av oss som eier ho, for det er det jo ikke. Plis hjelp meg! Jeg vil ikke være alene. Jeg har venner, men ingen jeg kan stole ordentlig på! :(

Nye venner
Kjære deg!
Det føles vondt og utrygt når vennskap forandrer seg på den måten. Jeg forstår godt at du ikke vil være alene og synes dette er vanskelig. Jeg er helt enig med deg i at ingen eier andre og at venninnen din selv kan velge. Det virker som om hun akkurat nå trenger andre venner også og det er naturlig at vennskap forandrer seg. Selv om det føles leit for deg så er det ikke fordi noe er galt med deg, men noen gang trenger man andre venner. For din del så er det en litt usikker periode. Du vil ha en venn du kan stole på og føler at du ikke har en slik akkurat nå. Ta vare på de vennene du har og ta gjerne også mer kontakt med de du føler du har mest til felles med. Du skal se at vennskapene kan utvikle seg og at du vil finne nye venner du kan stole på og som er spesielt viktige for deg.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send dem inn her!

Gjeng, går så lei...

Hei! Jeg er ei jente på 12 år og har et spørsmål til deg..
Vi er 14 jenter i klassen. Da er det to som er fast sammen med hverandre. Men til poenget.. Nå går jeg DRITT LEI (for å si det rett ut)!! Det er altså 4 jenter som har gått sammen som en ”gjeng” og besøker hun ene heletiden. Jeg går i samme klasse som hun ene og nå som vi har hatt gym har jeg spurt hva de har gjort. Da svarer hun bare ”nei, det finner du ut om ca 2 mnd” (sånn frekt). Argh, jeg blir så irritert, også er det ei som skal feire bursdagen sin og skal ha overnatting med de samme som alltid blir invitert. Greit nok at alle blir invitert i bursdag, men at over halvparten og de samme blir bedt i overnatting år etter år, skjønner jeg ingenting etter alle ”jentemøter” vi har hatt på skola. Og en av de jentene som er med nå tåler ikke kjeft, så da sier hun heller sånn ”vet ikke jeg” og sånn, så det irriterer meg sykt! Jeg er da en av de som ikke blir invitert til å overnatte, eller på Halloween, eller på noe som helst annet, men noen enkelte bursdager blir jeg bedt på!! Er det noe rart jeg går lei jentene og bare snart vil begynne på ungdomsskola så jeg har noen andre å være med??

Jeg håper på svar, for dette har jeg brukt kjempe lang til på å skrive ;)

Forstår deg godt!
Hei!
Jeg forstår godt at du er lei av dette og gleder deg til ny start i ny klasse. Klikker, utestenging og spydigheter skaper ikke trivsel i en klasse og når det ikke nytter med samtaler og jentemøter så går man lei på et punkt. Det er trist at det er slik, det er trist at foreldre lar sine barn stenge andre ute til bursdager o.l. og det er trist at et klassemiljø ikke kan være åpent og trygt. Husk på at det er miljøet som blir feil, ikke enkeltpersonene som rammes(du) eller for den del alle de som er i klikken. Kanskje kan de vise seg å være åpne og hyggelige når klikken splittes og de får et par år ekstra på seg.
Møt ungdomsskolen som åpen og inkluderende og bidra til at miljøet gir plass til alle...

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send dem inn her! 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen