helsesøster:

Hvordan kan jeg få bedre kondis?

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om trening og kondisjon.

Publisert Oppdatert

Alt for dårlig kondis!
Hei, jeg hater hater gym, fordi jeg har så immari dårlig kondis, de fleste i klassen løper mange ganger frem og til bake mens jeg orker bare sånn ca 2-3! Hvordan kan jeg få bedre kondis? Jeg blir sliten bare av å gå opp en trapp! ( jeg hadde astma når jeg var liten, har det forsatt litt tror jeg, men bruker ikke medelsiner lenger.. Burde jeg det, kan det hjelpe?)

God kondisjon krever aktivitet
Hei!
Kondisjonen bygges gradvis opp og selv om du har astma er det viktig å trene. Trening og god kondisjon kan også virke positivt på pusteproblemer. Jeg synes liekvel at du skal få bestilt time hos lege for å få konstantert om du har astma og få medisiner dersom du har behov for det.
For en med astma er det viktig å varme gradvis opp før du gir alt på treningen. Jeg vil tro at du skal kunne løpe flere runder dersom du roer ned litt på tempoet når du løper. Du kan også trene interval noe som er den mest effektive måten å trene opp kondisjonen på. Da varmer du opp med rask gange eller lett jogging i ca. 10 min., så gir du alt i f.eks 4 minutter, du går litt roligere i 4 minutter og gir alt i 4 minutter igjen. Dette kan du gjenta 4 ganger. Om du ikke "gir alt" kan du i alle fall øke intensiteten slik at du blir svett og varm og puster fortere. Dersom du gjør dette 2-3 ganger i uka vil du raskt merke at kondisjonen blir bedre. Å gå raske turer, gjerne med noen motbakker, sykle, svømme, danse, løpe i trapper osv. vil også gi deg bedre kondisjon. Bestem deg for at du skal ta i litt og beveg deg mer så vil du merke resultatene, astma eller ikke! Jeg synes også du kan snakke med gymlæreren din om dette og si at du gjerne vil få bedre kondisjon og gode tips og råd om dette!
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!


feit og trene
hei jeg synes at jeg er feit og jeg vil trene men jeg vet hva slaks trening og jeg vil trene i helgene men jeg klarer det ikke
hilsen meg :)

Trening kan være så mangt!
Hei på deg!
Om du veier for mye eller ikke så har du godt av å bevege deg. Ungdom på din alder bør være aktive 1 time hver dag. Begynn med å beveg deg og øk intensiteten etter hvert. En tur med litt bakker og litt fart er god mosjon. Etter hvert kan du kanskje begynne å jogge deler av turen? Svømming er kjempefin trening noe også dans og sykling er. Å begynne med organisert idrett kan også være et alternativ. Ski, fotball, håndball, tennis, osv. valgene er mange. Sjekk ut hva som finnes der du bor og be om å få være med og se hvordan treningene er. Du kan også avtale med en venninne at dere finner på noe sammen. Mange synes det er lettere og koseligere å være to. Bestem deg for å gjøre noe. Dersom du kjenner at du slett ikke orker gå den turen som du vet du burde så kan du bestemme deg for å gå en liten tur og se hva som skjer. Når du først er i gang er det gjerne godt å komme ut og turen blir lengre enn du skulle trodd! Litt musikk på ørene og vips så har du hatt en fin økt!
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Dårlig kondis pga astma
Hei, jeg har hatt astma siden jeg var 3, altså i 10 år. Det begynner å gå utover treninger, gym, dans, sang og alt i ett, liksom. Av og til klarer jeg ikke å puste og andre ganger besvimer jeg.. Jeg klarer det bare ikke. Jeg elsker det jeg holder på med, elsker å danse... Jeg takler ikke astma lenger.. Er det noe jeg kan gjøre for vokse det ifra meg raskere? Eller er det noe som kan vare livet ut? Svar fort. Er avhengig av svar så fort som mulig..

Dette skal du klare med litt hjelp!
Hei!
Mange med astma opplever å bli tette og derfor redde for å være fysisk aktive. Likevel anbefales trening for alle, også de som har astma. Med tiden er det mange som opplever å bli mye bedre av sin astma og stadig tåle mer aktivitet når de trener regelmessig. Faktisk ses mosjon og aktivitet på som en del av behandlingen.
Hvordan du skal øke kondisjonen din og få trent uten å få pusteproblemer bør du diskutere med legen din. Kanksje er du ikke godt nok medisinert?

Når du har astma er det viktig at du varmer sakte opp og gjerne har tatt astmamedisinen din ca. 1/2 time før trening(må avklares med lege!).
Du bør altså bruke noe lengre tid på å varme opp enn de som ikke har astma og trene i et passe rolig tempo før du skal på trening.
For å virkelig merke effekten er det lurt å trene kondosjon 3-4 ganger i uken.

Når du er usikker på hvordan du skal legge dette opp og trene på en trygg og positiv måte kan du be legen din om henvisning til fysioterapeut og f.eks sammen med denne teste ut og bli kjent med kropp og pust slik at du føler deg tryggere på hvordan du skal gjøre det.
Bestill time hos lege og legg frem problemet. Ta opp medisinering og eventuell henvisning til fysioterapeut:)
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!


Kondis!!
Dette er kanskje ikke det mest vanlige spørsmålet du får ,men kanskje du kan gi meg en nett adresse som kan svare på spørsmålet .:):) Jeg spiller fotball , men kunne ønske jeg hadde bedre kondis ... Desverre har jeg bettenelse i akillisen og sliter med veldig vondt i knærne !! Åssen skal jeg få bedre kondis ??
Takk på forhånd :)

Alt som øker pulsen vil bedre kondisjonen
Heisann!
Det første jeg tenker på er svømming. Dette er en ypperlig måte å trene på, det øker kondisjonen du trener alle store muskelgrupper uten å belaste. Det burde passe yppelig for din skade. Ellers bør du snakke med trenere og fysioterapeut om hva som er best for deg. Kanskje sykling, crosstrainer og andre slike mosjonsformer som ikke gir så hard belastning kan være gode alternativ?
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen