Helsesøster:

Hvor farlig er det å prøve å røyke?

Helsesøster svarer på forskjellige spørsmål om røyking.

Publisert Oppdatert

Hjelp! Mamma røyker!
Min mamma skulle slutte å røyke trudde ei men en gang såg ei at hun røyke på verandaen prøvde å spørre om de var sant men i går såg ei en røykpakke i veska hennes hva skal ei gjøre

Du kan bare støtte henne, resten er hennes ansvar
Kjære deg! Det er fint at hun selv vil slutte å røyke. Jeg tenker slik at hvert forsøk er et skritt nærmere å lykkes! Det er ikke lett å slutte å røyke. Det er en sterk avhengighet og mange prøver flere ganger før de lykkes. Snakk med moren din om dette og si at du vet hun røyker og at du er redd for henne. Du kan spørre henne om hun har snakket med fastlegen sin om hjelp til å slutte og at det finnes flere ting hun kan prøve - ting som kan hjelpe henne. Hun kan ta en titt på nettsidene til HelseNorge, ”slutte å røyke” : https://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Slutte-a-royke-eller-snuse/Slutta.no-gir-hjelp-til-r%C3%B8ykeslutt.aspx
Ringe
røyketelefonen, sjekke ut ”slutta.no” og søke hjelp der hun kan finne den.
Du kan bare støtte henne og fortsette prøve motivere henne til å kutte ut røyken. Resten er hennes ansvar og du må ikke ta det som et personlig nederlag om hun ikke greier det. Vær positiv og vis forståelse for at det ikke er lett å slutte og røyke :(

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Røykinga
Hei :) er 13 år og røyker... er det sånn veeeldig farlig?

Uendelig lang liste over farer og det negative!
Hei!
Ja! Jeg har mistet to jeg var veldig glad i ene og alene på grunn av røyking, lungekreft. Selvfølgelig oppstår ikke skadene hos alle, det oppstår heller ikke så veldig tidlig i livet, men uansett hvor utrolig det høres, så er livet ditt like viktig når du er 50, 60 og 70 år som nå! Når denne tiden vil både du og de rundt deg sette veldig pris på at du har tatt vare på helsen din og tatt de riktige valgene tidligere i livet.

Røyk gir risiko for mange kreft former, astma, kols, betennelse i tannkjøttet som kan føre til at du mister tennene og mange andre sykdommer. I tillegg kommer dårlig kondisjon, gule tenner, gusten hud, vond lukt osv. osv. osv. Listen med negative ting er uendelig lang mens listen over det positive egentlig er helt blank...!

Ta valget og slutt å røyke nå! Prøv å fokuser på alt de positive ved å være ikke røyker og hvor negativt det er å røyke - for hår, hud, negler, lunger, kondis, lukt, helse, lommebok, osv.

Først og fremst krever det at du bestemmer deg for det! Mange greier å slutte alene bare ved å bestemme seg for at: ”nå er det nok!” også legge bort røyken for godt. Andre kan trenge hjelp. Jeg synes du skal snakke med helsesøster på skolen eller fastlegen din om det dersom du vil ha hjelp til å slutte.

Gode råd for å slutte er å bestemme seg for en dato du skal slutte på. Fra du har satt datoen begynner du å trappe ned på røykingen, røyk sjeldnere, røyk færre trekk og unngå etter hvert å inhalere. Når datoen kommer har du kanskje greid å trappe gradvis ned og trangen etter nikotin vil kanskje ikke bli så sterk. Du kan også ringe røyke telefonen for å få hjelp, nummeret er 800 400 85. Det er mange av de som ringer dit som greier å gjennomføre det - og ved å ringe hit får du personlig hjelp!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Redd for at bestevennen min skal dø. Snuser!
Hei :) Bestevennen min og en annen god venn av meg de snuser og no har vi nettopp lært om snus og tobakk og sånt på skolen og da lærte vi at man kan få kreft og hjertesykdommer av snus , jeg vil ikke at de to skal få det ! Hun ene gode vennen min har også røykt og drukket før men de har hun sluttet med og det er eg veldig glad for ! Men ka skal eg gjøre, begivenhet jo hjelpe de !

Hun må selv ville slutte
Hei! Det er ikke bra for helsen at hun snuser, men det betyr ikke nødvendigvis at hun dør av det eller blir syk av det nå...Forhåpentligvis vil hun selv innse hvor dumt det er og slutte. Det er lite du kan gjøre for å få henne til å slutte dersom hun selv ikke ønsker det. Det må være hun som bestemmer at hun ikke vil snuse, dessverre. Du på din side kan jo si at du synes det er dumt, og ta en god prat med henne om dette. Be henne tenke seg godt om før hun får en avhengighet hun ikke selv lengre kan styre. Du kan si at du vil støtte henne på alle måter dersom hun bestemmer seg for å slutte. Hun vet vel nok om farene ved å snuse slik at hun er godt opplyst.

Husk nå uansett at dette er hennes valg og selv om du er bekymret kan du ikke eie hennes problemer.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Søster
Hei. Idag måtte jeg rydde hele huset inkludert søsteren min sitt rom og jeg skulle legge bøkene i sekken hennes og der fant jeg 2 pakker snus og en røyk. Hun er bare 14 år gammel og jeg hvet ikke helt hva jeg skal gjøre har ikke sagt det til noen enda. men hva skal jeg gjøre?

Fortelle foreldrene hva du fant
Hei!
Svaret mitt er kort og godt: ”jeg synes du skal fortelle det til foreldrene deres.”

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Skal røyke....
Hei helsesøster!
Jeg bare føler jeg hart problem, du skjønner, en av mine beste venner har tenkt å røyke... I morgen etter skolen! Grunnen er att en av hennes beste venn skal flytte (det er en gutt) og hun sa at siden han ville røyke, og skulle flytte, ville hun gjøre det. De spurte min beste guttevenn om han også ville, men han sa heldigvis nei. Jeg vet at jeg ikke har noe med hva andre gjør, men det kan jo skje mange ting:
-hun kan bli avhengig
-hun kan bli syk
-hvis hun blir avhengig, kan det hende hun presser meg til å gjøre det
-hvis hun blir avhengig, og røyker da jeg er med henne, blir jeg passiv røyker
Det er nok ikke bare derfor jeg er bekymra, men også det at en av mine beste venner skal røyke en røyk hun har stjålet av faren sin. Det er også noe jeg lurer på, hva er aldersgrensa på røyking? Er det straff for det? Er det større sjanse for å bli syk av å gjøre det da man er ung enn gammel(voksen). Jeg selv kunne aldri tenkt meg å røyke, ikke en gang da jeg blir voksen. Jeg vet jeg ikke kan gjøre så mye med det, men hadde vert fint om du kunne gi meg tips og svare på spørsmålene, jeg har søkt litt her, men ikke funnet noen i en situasjon som meg, takk på forhånd!

Ikke røyke fordi andre ønsker det...
Hei!
Det er fint at du bryr deg om venninnen din. Vi får håpe at hun ikke velger noe så dumt at hun begynner å røyke. Det er dumt å røyke fordi noen andre vil at du skal gjøre det også! Jeg tenker jo at du har noe med hva andre gjør, for du bryr deg jo om vennene dine. En annen ting er at du ikke kan ta ansvar for deres valg og noen ganger bare må innse at du ikke greier påvirke dem. Da kan du snakke med helsesøster på skolen og foreldrene dine og se om det er noe de kan gjøre.
Men, dersom det blir med denne ene gangen så satser vi på at hun ikke prøver flere ganger. Snakk med henne om dette og gjerne også om hun tenker la andre fortsette å bestemme hva hun velger.
Når det gjelder deg og din helse, så kan du si til henne at du ikke vil være sammen med henne dersom hun røyker(altså når hun røyker). Jeg tror heller ikke du skal være redd for at hun får deg til å røyke. Det høres ut som om du greier si fra hva du mener og kan si nei når du ikke vil...?

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!
 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning