bøker:

Åshild har skrevet bok om norske bloddrikkere!

Åshild hatet norsk på skolen. Likevel er hun nå aktuell med boka Mørketid. Og du kan vinne den!

Publisert Oppdatert

Vi har tatt en prat med Åshild Moldskred, som har skrevet romanen Mørketid en litt annerledes vampyrroman, med handling fra Oslo!

I boka følger vi tiendeklassingene Runa og Åge gjennom en dramatisk høst. Åge får vite at bestevennen Runa er bloddrikker, og blir både nervøs og søvnløs. Runa på sin side kjemper mot et indre mørke, som får henne til å ville gjøre forferdelige ting. Hvor farlig er hun egentlig? Og hvem er det som er ute etter dem?

Hei Åshild! Hvordan fikk du ideen til Mørketid?
- Jeg har alltid vært veldig fan av bøkene om Den vesle vampyren, og hadde egentlig begynt å skrive på en vampyrroman for yngre barn. Men etterhvert fant jeg ut at jeg hadde lyst til å slippe meg litt mer løs, og skrive for litt eldre ungdommer. Da dukket ideen opp.

Hvordan skiller Mørketid seg fra andre vampyrromaner, som f.eks. Twilight?
- Den største forskjellen er at vampyrene i Mørketid ikke er vampyrer, men levende mennesker. Bloddrikkerne, som de heter i Mørketid, er øverst på næringskjeden, og trenger blod på samme måte som mennesker trenger vitaminer og antioksidanter. Ellers spiser de vanlig mat.

Hvorfor tror du at bøker om vampyrer har blitt så populært?
- Det er jo veldig spennende å forestille seg at det finnes monstre som er vakre og udødelige! Vampyrer er veldig eksotiske og farlige skapninger, og det skaper spenning.

src="upload/modules/articles/articles/image/large/62171634417637735986864.jpg" alt="" />

Har du alltid likt å skrive?
- Jeg har alltid hatt veldig god fantasi! Jeg var ikke særlig glad i norsk på skolen, for jeg var ikke noe flink i det. Det var ikke før jeg begynte på universitetet, at jeg begynte å skrive for alvor. Men jeg har alltid lest mye, og er som sagt veldig flink til å fantasere!

Har du noen tips til andre som liker å skrive og kanskje drømmer om å gi ut en bok?
- Man må skrive og lese mye. Og så må man skrive og stryke ut, skrive og stryke ut. Til sammen brukte jeg tre år på Mørketid!

Hva er vanskeligst med å skrive en bok?
- Det er vanskelig å skape karakterer. Man må huske at alle skal være levende for leseren, og ha forskjellige personligheter. Og så kan det være vanskelig å formulere gode setninger uten for mange gjentakelser.

Hvordan føltes det å gi ut en bok? Å se den i butikken?
- Det er jo noe jeg har fantasert om lenge, og første gang jeg så den oppstilt i en bokhandel, føltes det nesten litt som om det var noen andre som hadde skrevet den! Det var veldig rart, stort og uvirkelig. Det er ikke så lenge siden at det å gi ut bok virket helt uoppnåelig.

Har du planer om flere bøker?
- Jeg skriver på oppfølgeren nå! Mørketid har en litt åpen slutt, så bok nr 2 fortsetter der nr 1 slutter, og vi blir bedre kjent med flere av karakterene. Nå har jeg en annen jobb ved siden av, men etterhvert er drømmen min å leve av å være forfatter, avslutter Åshild.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning