Slik velger hun kjæreste

Vi leter etter partnere med ulike utgangspunkt. Tilsynelatende overfladiske egenskaper som utseende, alder og ressurser kan i mange tilfeller være inngangsbilletten til en flørt som kan utvikle seg til noe mer.

HVEM velger hvem? (Foto:colourbox.com)
HVEM velger hvem? (Foto:colourbox.com)
Publisert Oppdatert
PENE jenter velger pene gutter....(Foto: colourbox.com)
PENE jenter velger pene gutter....(Foto: colourbox.com)

For eksempel er menn statstisk sett tre år eldre enn sin kvinnelige partner, og det har de vært i mange år. (SSB)

Mindre tiltrekkende = færre krav

Det som vurderes som attraktivt hos en potensiell partner er delvis universelt for alle mennesker, men det henger også sammen med kultur, tidsepoke og subjektiv oppfatning.

De fleste vekter likevel personlighet og verdier som de viktigste faktorene når de skal finne en partner. Noen er mer krevende enn andre. Kvinner, og spesielt attraktive kvinner, krever nemlig at alt stemmer når de skal finne en partner. Forskere fra universitetet i Austin, Texas, har funnet ut at kvinners ønsker henger nøye sammen med deres eget utseende.

Les mer her

Kvinner vil ideelt sett ha partnere som innehar alle de kvalitetene de ønsker seg. Standarden senkes likevel i takt med kvinnens egen tiltrekningskraft. Undersøkelsen viser at en mindre tiltrekkende kvinne vanligvis vil stille lavere krav til en partner.

Gode gener og ressurser

Tidligere har forskere sagt at kvinner vurderte menn etter hvilke type forhold de var ute etter. Kvinner som ønsket et varig forhold søkte menn som kunne ta vare på dem og barna, mens kvinner som ville ha en kortvarig flørt var mer opptatt av maskulinitet og fysisk tiltrekning. Forskerne i Austin fant derimot ut at de fleste kvinner forsøker å sikre seg en god kombinasjon av alle de kvalitetene de setter høyt hos en mann. De kvinnene som ikke finner en mann som innehar alle disse kvalitetene bytter likevel ut noen krav for andre.

Forskerne identifiserte i hovedsak fire karaktertrekk som kvinnene søkte hos en partner:

- gode gener, som reflekteres i et godt utseende

- ressurser

- ønsket om å få barn og gode foreldreegenskaper

- lojalitet og oppofrelse

Menn er mer opptatt av utseende

Selv om pene kvinner er opptatt av at mannen skal se bra ut, er menn fremdeles mer opptatt av utseendet enn kvinnene. Både heterofile og homofile menn legger tradisjonelt sett større vekt på fysikk og utseende i et parforhold enn kvinnene. Det kan delvis forklares med evolusjonspsykologi. Fra gammelt av hang kvinnens utseende naturlig sammen med deres evne til å reprodusere seg, mens menns evner til befruktning ikke ble signalisert på samme måten av det fysiske.

Les mer

En farsfigur

En annen viktig faktor som er med på å avgjøre en kvinnes valg av partner er faktisk forholdet til far. Kvinner som hadde et godt forhold til faren sin i barndommen har større sannsynlighet for å velge en partner som minner om faren. En gruppe psykologer ved universitetet i Durham har funnet ut at kvinner som har negative eller dårlige forhold til faren konsekvent ikke tiltrekkes av menn som ligner på fedrene.

Les mer

Undersøkelsen viser at foreldre spiller en viktigere rolle enn man trodde når kvinner velger seg en partner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning