Sex best etter fylte femti

Det er bare å glede seg. Sex blir nemlig bedre jo eldre du blir.

Å bli godt voksen er ikke noe å grue seg til. Faktisk kan du se fram til at sexen når nye høyder.
Å bli godt voksen er ikke noe å grue seg til. Faktisk kan du se fram til at sexen når nye høyder.
Publisert Oppdatert

Undersøkelser gjort av Radiumhospitalet i Norge og Harvard Medical School i USA har konkludert med at menn i femtiårene er forbausende fornøyde med sexlivet sitt.

Mer: Se hva de fant under senga
Mer: Gode grunner til å ha sex

- Det kom ikke som noe sjokk, men bekrefter bare det pasienter har sagt til meg, sier Torunn Bratvedt Larsen ved Sexologisenteret NB22. Hun spesialist i sexologisk rådgivning og kjenner godt igjen resultatene av undersøkelsen.

Som jyplingene
Ifølge rapporten er menn i midten av livet like fornøyd med sexen som tjueåringer. Mens ungguttene fremdeles nyter sex fordi det er nytt og uutforsket, liker de voksne det fordi de vet hva de kan forvente seg.

- Jeg opplever at eldre, og da snakker jeg om par i sekstiårene, ikke bare har mer fritid, men også bruker mer tid på hverandre, forteller Torunn Bratvedt Larsen.

Dessuten vet godt voksne hvordan de liker det. Faktorer som mindre stress på hjemmebane, unger som er ute av redet, færre bekymringer og bedre selvtillit er ting som trekkes fram som grunner for harmonien i sengen. Eller på kjøkkenet, om du vil.

- Det er tre viktige ting når det gjelder seksualitet. Det er sensualitet, intimitet og identitet. Når dette er godt forankret, gir det et godt seksualliv, forteller Bratvedt Larsen.

Scorer høyt
Undersøkelsen ble utført blant 1185 nordmenn. Testpersonene ble bedt om å rangere sex-livet sitt fra en til fire, der fire sto for ingen problemer. Det ble mange firere blant femtiåringene, som til sammen fikk en score på 2, 77 på sexskalaen.

Menn i trettiårene var derimot ikke særlig fornøyd. Det kan henge sammen med press om å starte familie og jag etter karriere.

- Faktisk så hadde våre besteforeldre mer sex enn oss. De hadde ikke all teknologien som stjeler tid fra oss, og de gikk og la seg samtidig, forteller Bratvedt Larsen videre.

De drøyt 1200 som ble spurt i undersøkelsen ble bedt om å svare for hvordan sexlivet var generelt, om sexlyst, ereksjoner og ejakulasjoner. Ekspertene fant ut at selv om mannen ble eldre og evnen til ereksjon ble mindre, hang det ikke sammen med mannens alder og seksuell tilfredshet.

- I forhold til intimitet, er det å være trygge på hverandre og seg selv, og å være fortrolige svært viktig. Ofte øker den nærheten med alderen, understreker Bratvedt Larsen.

Fornuftige
Undersøkelsen har fått stor medieoppmerksomhet, og forsker Sophie Fosså ved Radiumhospitalet har fått svare en mengde på spørsmål i etterkant. Til NTB forteller hun at resultatene viser at femtiåringene er fornuftige. De vet rett og slett hva de kan oppnå i forhold til forventningene.

- Identiteten er godt forankret når du blir eldre. Pasientene mine forteller at de er mer fortrolige både med seg selv og partneren. Det tar de også med seg i nye forhold, sier Bratvedt Larsen.

I tillegg er voksne menn mer bevisst på hva de liker. Kunnskapen øker med alderen, og de er bedre i sengen enn sine yngre kamerater, som fremdeles har en del å lære.

Rekord
Ikke overraskende var det tjueåringene som toppet skalaen over hvor fornøyde de var, med et score på 2, 79 i forhold til femtiåringenes score på 2, 77.

På spørsmålet om lysten på sex var tjueåringene klart overlegne alle andre. Ingen har så lyst som en gutt så vidt ute av tenårene. De er også svært fornøyd med ereksjonen. Femtiåringene er ikke langt etter sine yngre kamerater, og rapporten konkluderte med at menn over middagshøyden i livet var forbausende fornøyde.

- Selv om ereksjonen kanskje ikke blir så hard, holder de lenger fordi det tar lengre tid å få orgasme, sier sexologen videre. Og tid på hverandre er viktig for et godt sex-liv.

Dermed er det bare å se fram til god stemning i sengen.

Rapporten er offentliggjort på nettstedet Medical Health Today, og utgitt i sin helhet i det medisinske tidsskriftet BJU International.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning