Kraftig maskinering i Tsjekkia:

Multifunksjonsmaskiner leveres til Norge

Den Tsjekkiske maskinprodusenten MAS Kovosvit er en av de store maskinprodusentene i Europa og har i de siste årene utviklet en serie avanserte maskiner hvor mange er av stor interesse for norsk industri. Flere av disse er solgt til Norge.

Publisert Oppdatert

For å vise noen av de avanserte løsningene Kovosvit kan tilby arrangerte den norske representanten P.A. Bachke AS en  studiereise til Kovosvit og sist i oktober reiste en gruppe på 20 for å se hva Kovosvit kunne tilby.

I den store fabrikken utenfor den historiske byen Tabor hadde Kovosvit arrangert en serie demonstrasjoner, alle gjort i materialer norsk industri kjenner, titan, Inconel og CrNiMo verktøystål.

Kraftfull demonstrasjon

- I den første maskinen, en kraftig 5-akse fresemaskin med rundbord 700 mm diameter ble det frest og boret i Inconel og titan med så høye skjærehastigheter og kutt moderne skjærestål tillater, uten at maskinen var i nærheten av maksimal mulig belastning, forteller Knut Bachke, og fortsetter:

- Den neste demonstrasjonen var i en enda større 5-akse fresemaskin med bord 1100 mm diameter. Her ble det maskinert i verktøystål med 64 HRC, og demonstrasjonen viste en avsponingskapasitet som overgikk alt annet de besøkende hadde sett i en 5-akse fres. Deretter ble det maskinert i en multifunksjons dreiebenk, Multicut 500. Her ble det vist flere operasjoner, fresing med Y-akse, gjenging og innvendig maskinering med lang borstang. Felles for alle operasjonene var at de viste en maskin med en kraft og stabilitet som overgår andre maskiner i samme størrelse, og med tekniske løsninger Kovosvit er alene om, blant annet i en tospindlet maskin kan høyre spindel bygges om til hydraulisk bakdokke på 15 minutter.

Kraftig boring i multifunksjonsdreiebenk

Deretter gikk man til det store dreiesentret Multicut 630, (sving 1150 mm, dreielengde fra 2 til 6 meter) og her fulgte en meget imponerende demonstrasjon av innvendig dreiing. En borstang, 1,5 m lang, 100 mm bordiameter, ble vekslet inn automatisk fra et eget magasin for lange borstenger, og boret 1 m inn i et arbeidsstykke av CrNiMo verktøystål. Borstangen var festet i et eget feste for store borstenger og var at typen BTA, det samme som brukes i dyphulls-bormaskiner (spon og kjølevæske returnerer gjennom borstangen.) Se bilde. For å få til denne meget effektive boringen kreves det en spesielt stabil maskin, høyt trykk og mye kjølevann (det ble kjørt med 60 bar og 160 l/min).

Deretter ble det foretatt flere maskineringsprøver, fresing, gjenging på store diametere med mer. Mange av videoene som ble tatt av kjøringene ligger på YouTube – søk på Norwegian Days Kovosvit.

Kommentarene fra tilskuerne var at maskinene, uansett hvor stor belastning, gikk meget stille og uten noe tegn til vibrasjoner (og dette var alle maskiner som ikke var boltet til gulvet).

Etter en vellykket dag hos Mas Kovosvit dro gruppen til Praha hvor det ble middag i den tradisjonelle ølstuen U Fleku (de har brygget eget øl siden 1455) og så omvisning i Europas vakreste by.

P.A. BACHKE AS har representert Kovosvit i Norge siden 1948 og det er levert et stort antall maskiner i løpet av disse årene.

 

For mer informasjon besøk: www.pabachke.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning