Hvordan skyte opp fyrverkeri

Sikker bruk av fyrverkeri

Pinnerakettene er forbudt, men bakkefyrverkeri er lovlig. Her viser vi deg den sikre måten å bruke det på.

Publisert Oppdatert

Hvert år fører bruk av fyrverkeri til bygningsbranner, skogbranner og gressbranner. I tillegg trenger nærmere 200 personer legebehandling. Husk at fyrverkeri i realiteten er sprengstoff, og må behandles deretter.

Les også:

Her er de nye fyrverkeri-reglene

Stor test av champagne

Europas beste nyttårsfester

Kokkens beste kalkun-tips

1. Forbered oppskytningen mens det ennå er dagslys. Oppskytningsplassen må være plan, med god avstand til bygninger og det må være fritt for trær og ledninger. Det er stor rekyl i et effektbatteri. Derfor må underlaget være hardt, slik at det gir mothold. Derfor må du ikke sette det i løs snø. Pass på siikerhetsavstanden. Den finner du på bruksanvisningen som følger med alt godkjent fyrverkeri. Ta hensyn til vindretningen.

2. Beskyttelsesbriller er trolig den beste investeringen du gjør før nyttårsaften. I tillegg bør du bruke en tennstav for å få en siker tenning av lunta. Det gjør at du kan holde god avstand til fyrverkeriet når du tenner det. Sett deg på huk, tenn enden av lunta med strak arm og fjern deg straks langt unna. Bøy deg aldri over fyrverkeriet.

3. Hvis fyrverkeriet ikke tenner, eller bare deler av det fyres av, la det stå i 10 -15 minutter før du foretar deg noe som helst. Ikke bøy deg over fyrverkeriet når du sjekker det. Hvis bare deler av papiret over batteriet er borte, er det fremdeles uavfyrte rør igjen. Forsøk for all del ikke å tenne det på nytt, det er da ulykkene skjer. Dynk det grundig med vann, og lever det tilbake til utsalgsstedet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning