DE BLÅ SIDENE

Foreldrene mine vokste opp i fattigdom – det glemte de aldri

Mam­ma og pap­pa voks­te opp i sam­me na­bo­laget, og beg­ge had­de en tøff opp­vekst. De bestem­te seg for ald­ri å bli som for­eld­re­ne sine.

Pluss ikon
Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Sist hel­g var jeg i et 50-års­lag til en kol­le­ga, og der kom jeg i prat med en ukjent dame. Det kom frem at hun had­de hatt beg­ge for­eld­rene mine som læ­re­re. Mam­ma had­de hun hatt på ung­doms­sko­len, mens pap­pa had­de vært læ­re­ren hen­nes på vi­de­re­gå­en­de.

Hun skrøt for­eld­re­ne mine opp i sky­ene og sa at det var mam­mas spen­nen­de norsk­ti­mer som had­de lært henne å els­ke lit­te­ra­tur. Pappas tysk­ti­mer in­spi­rer­te henne til å ta en mas­ter­grad i tysk, og nå var det hun som un­der­vis­te i tysk på vi­de­re­gå­en­de. «Tak­ket være for­eld­re­ne dine», sa hun og la ut om sin egne dår­li­ge opp­vekst.

Mo­ren var psy­kisk syk og fa­ren ble tid­lig ufør på grunn av rygg­pro­ble­mer, og hun føl­te seg ald­ri sett av for­eld­re­ne sine, som had­de nok med seg selv.

Vi snak­ket om hvor vik­tig det er å bli sett og hørt som barn og hvor vik­tig det er å ha voks­ne rundt seg som er gode rol­le­mo­del­ler.

Jeg var på nip­pet til å for­tel­le his­to­ri­en om mine egne for­eld­re, men iste­den lot jeg henne prate fer­dig, og det ble ald­ri tid til å si noe om det før ma­ten ble ser­vert og vi satte oss til bords.

Til et­ter­tan­ke

Etter at jeg kom hjem igjen fra festen, ble jeg sit­ten­de oppe en stund for å ten­ke. Jo, jeg har all­tid vært takk­nem­lig for mine ro­bus­te og vel­fun­ge­ren­de for­eld­re, som til tross for fire barn har klart å få til et godt sam­liv.

Jeg har hørt man­ge for­tel­le om sine dår­li­ge fa­mi­lie­for­hold, om vold og brut­te re­la­sjo­ner med mye smer­te og svik. Jeg blir be­rørt av and­res skjeb­ner og blir nys­gjer­rig på hvor­dan de har hånd­tert alle dis­se ut­ford­rin­ge­ne.

Jeg kan med hån­den på hjer­tet si at jeg selv har hatt en vel­dig trygg og god opp­vekst, og at li­vet mitt ellers også stort sett har vært godt. Det kan jeg i stor grad takke for­eld­re­ne mine for, og alt de har vært både for meg og for mine tre søs­ken.

Vi var en liv­lig gjeng da vi vokste opp, men det var all­tid åp­ning for en dis­ku­sjon hjem­me hos oss, og det var lov til å være uenig med for­eld­re­ne mine så vel som med mine søs­ken. Det enes­te de krev­de av oss, var at vi ald­ri skul­le leg­ge oss som uven­ner, og at vi skul­le re­spek­te­re våre uli­ke må­ter å se ver­den på.

Det som er in­ter­es­sant, er at for­eld­re­ne mine had­de det om­trent som da­men jeg møt­te i sel­ska­pet, da de selv voks­te opp.

Jeg kjen­te igjen en rek­ke ele­men­ter fra det hun for­tal­te, spe­si­elt om skam­men og følelsen av an­ner­le­des­het, slik for­eld­re­ne mine har be­skre­vet barn­dom­men sin.

Mam­ma og pap­pa voks­te opp i sam­me gate, med fed­re som job­bet nede på et lo­kalt verk­sted. Der var det mye hjem­me­brent til­gjen­ge­lig, og man­ge av de an­sat­te ut­vik­let al­ko­ho­lis­me.

Både mor­far og far­far drakk, og beg­ge had­de en kone som et­ter beste evne for­søk­te å ta vare på familien sin og få alt til å gå rundt. Mor­mor skaf­fet seg noen høns og solg­te egg for å få inn noen eks­tra kro­ner, mens far­mor pas­set and­res barn ved si­den av en vas­ke­jobb.

For­eld­re­ne mine har for­talt man­ge his­to­ri­er fra opp­veks­ten sin, hvor al­ko­ho­len tok over­hånd og det end­te i vold og mye krang­ling.

Det var tøft å vok­se opp i fat­tig­dom, og det var mye skam knyt­tet til det å ha fed­re som sta­dig kom be­ru­set hjem og skap­te mye uro rundt seg. Det ble mye kjefting og smelling og dår­lig stem­ning inn­ad i fa­mi­li­e­ne hos begge to.

Og fat­tig­dom­men før­te til at bar­na måt­te arve klær av hver­and­re, hvil­ket var syn­lig for om­ver­den. De måt­te gå med både for sto­re og for små klær, i man­gel av noe an­net.

Les også (+) Maries største frykt ødela alt: – Det satte en stopp for samlivet vårt i sengen

Pak­ten

Da mo­ren og fa­ren min ble kjæ­res­ter i ung­doms­ti­den, inn­gikk de en pakt som hand­let om at de ald­ri skul­le bli som sine egne for­eld­re. De bestemte seg for at de skulle utdanne seg og bli læ­re­re før de fikk barn selv, og de skul­le bygge et hus med ut­leie­lei­lig­het. Alt det de opp­lev­de og var vit­ne til som barn og ung­dom, gjor­de at de tok be­viss­te valg om hvor­dan de selv skul­le leve li­vet sitt.

Og sam­men ble de ster­ke nok til å full­fø­re drøm­me­ne sine.

Pap­pa stu­der­te først, mens mam­ma job­bet for å forsørge dem i mellomtiden. Etter at han var fer­dig, var det mammas tur til å starte sine stu­di­er, mens pap­pa for­sør­get henne.

Så kom vi bar­na til ver­den. Først jeg og søs­te­ren min med et par års mel­lom­rom, og så tvil­ling­brød­re­ne våre, fem år se­ne­re. Da var fa­mi­li­en vår kom­plett.

Jeg og søsk­ne­ne mine er hel­di­ge som har vokst opp med for­eld­re som all­tid har hatt stor tak­høy­de og vært rau­se. Alle var vel­kom­ne hjem til oss. Pap­pa var ak­tiv i lokalpolitikken i man­ge år, og det før­te til at vi had­de man­ge spen­nen­de men­nes­ker på be­søk. Som barn satt vi rundt bor­det og lyt­tet til de voks­ne som snak­ket og dis­ku­ter­te. Slik lær­te vi mye.

Det var hel­ler ikke uvan­lig at barn og ung­dom­mer som slet på sko­len kom hjem til oss og fikk ekstraunder­vis­ning av for­eld­re­ne mine.

Takk­nem­lig og stolt

I dag er for­eld­re­ne mine gam­le og re­du­ser­te, men heldigvis er de fremdeles ånds­fris­ke og bor hjemme. Vi er fire takk­nem­li­ge barn som har klart oss godt her i li­vet og som nå de­ler på an­sva­ret for å ta vare på for­eld­re­ne våre i det dag­li­ge.

Vi hjel­per til der vi kan, og det er med stor takk­nem­lig­het jeg bru­ker mye tid på å be­sø­ke dem.

Jeg vet at en god, trygg og ukom­pli­sert opp­vekst ikke er noe man skal ta for gitt. I da­g ville det mine foreld­re opp­lev­de ha blitt kalt om­sorgs­svikt. Men de har klart seg vel­dig bra, og sam­men har de brutt ar­ve­syn­den som godt kun­ne ha fulgt dem vi­de­re i li­vet.

Selv om vi er en vel­fun­ge­ren­de stor­fa­mi­lie, så har også vi fått våre ut­ford­rin­ger her
i li­vet. Jeg har blant an­net en nie­se som er ut­vik­lings­hem­met og en sønn som sli­ter med sin psy­kis­ke hel­se, og som der­for tren­ger eks­tra opp­føl­ging.

«Li­vet er ikke for ama­tø­rer», sa mo­ren min en gang, og jeg er enig. Li­vet kan være kre­ven­de på så man­ge plan, og der­for er det så godt å ha en støt­ten­de fa­mi­lie å lene seg på når det stor­mer som verst.

Men når jeg får hø­re at for­eld­re­ne mine har be­tydd noe eks­tra for and­re og har ut­gjort en for­skjell for dem, slik som damen jeg traff i 50-årslaget, kjen­ner jeg på en uen­de­lig stolt­het og takk­nem­lig­het. Mine søs­ken og jeg har vært vel­dig hel­di­ge, og av og til må det være lov å set­te ord på det gode i li­vet også.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2020, og sist oppdatert 14/10 2020.

Les også