DE BLÅ SIDENE

Konen min ville bli perfekt. Nå har vi en million i kredittkortgjeld

Vi hører ofte om menn som lever høyt på strå uten egentlig å ha penger til det. Selv har jeg en kone som har pådratt oss milliongjeld for å bli perfekt.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKLIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKLIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Marianne var alt jeg kunne ønske meg, da vi møttes for 15 år siden. Jeg tenkte til og med at hun var i en «høyere liga» enn meg.

Hun var slank, blond og pen, og hun utstrålte så mye selvtillit at jeg følte en slags usikkerhet når vi var sammen. Men jeg forgudet henne!

Det skulle ikke gå lang tid før jeg oppdaget at hun innerst inne var mye mer usikker og redd enn noen kunne ane.

Da vi flyttet sammen etter å ha vært kjærester i ett år, så jeg med egne øyne hvor ekstremt opptatt hun var av sitt eget utseende, og hvor voldsomt misfornøyd hun var med det naturen hadde gitt henne.

For meg som mann var det uforståelig, og jeg trodde først at alle klagene på egen kropp var et uttrykk for et ønske om å få komplimenter.

Historier fra virkeligheten: (+) Her kan du lese mange flere sterke historier

Sexy og flott

Jeg fridde og fikk ja, og jeg var så lykkelig som jeg aldri før hadde vært. Kvinnen jeg skulle dele resten av livet med, var sexy og flott, og jeg var stolt av henne. Jeg så at andre menn så langt etter henne.

Vi giftet oss, og to år etter vårt første møte kjøpte vi et rekkehus. Det var jeg som sto for egenkapitalen. Jeg hadde spart gjennom mange år og hadde litt på bok.

Marianne hadde ingenting, men for å være ærlig passet det meg godt, for det ga meg en slags autoritet og manndom som jeg likte.

Fra første dag tok jeg hånd om de faste utgiftene, og nesten hele lønnen min gikk med.

Vi hadde en avtale om at Marianne, som jobbet som sekretær, skulle handle maten og andre forbruksvarer. Jeg spurte henne ikke om hva hun tjente, eller hva hun brukte pengene på.

Hun var ofte hos frisør og hudpleier og kom stadig hjem med nye klær og ny sminke. Som mann hadde jeg ingen anelse om hva slike ting kostet.

Vi ønsket oss barn og ble begge glade da graviditetstesten var positiv. I ettertid ser jeg at min kone ikke taklet at kroppen endret seg. Hun mistet dessuten mye hår, hvilket ga henne panikk.

For at hun skulle roe seg, sa jeg ja til å spandere på henne såkalt «hair extension», som altså gikk ut på å sette på mer hår. Det kostet flere tusen kroner, hvilket sjokkerte meg veldig, men jeg slo meg til ro med at det var en engangs­hendelse.

Les også (+): – Mannen min var tvers igjennom falsk!

Opparbeidet gjeld

Vi fikk en datter, det eneste barnet vi har fått. Etter dette ble min bedre halvdel sykelig opptatt av å se bra ut.

Jeg sa nei til å betale for enda en runde hos frisør, og hun ble stresset og sur. Hun mente hun var stygg og var nesten på gråten.

Det som skjedde de neste to årene, uten at jeg forsto det, var at Marianne brukte kredittkort til dyre behandlinger hos frisører og hudterapeuter.

Hun engasjerte en personlig trener, hvilket jeg feilaktig trodde fulgte med medlemskapet på treningsstudioet.

Hun kom fortsatt hjem med flotte klær hun påsto at hun hadde fått av venninner eller hadde kjøpt på salg med 80 prosent rabatt. Jeg mistrodde henne ikke. Fordi jeg betalte alle de faste utgiftene og hun handlet inn mat, var jeg sikker på at alt var greit. Men så smalt det.

Hun satt gråtende i stuen og sa at kredittkortselskapet hadde sendt saken hennes over til namsmannen. Jeg måtte be henne om å gjenta det hun fortalte meg. Namsmannen?

Dessverre var det sant.

Med tre ulike betalingskort hadde hun gjort små og store kjøp i lang tid, og det hadde gått over styr for henne. Hun hadde 270 000 kroner i kreditt­kortgjeld.

Les også (+): Jeg tok med barna og flyttet inn hos Dagfinn. Det skulle jeg komme til å angre på

Måtte øke huslånet

Mange vil si at jeg var dumsnill, men jeg vil minne om at jeg elsket min kone. Derfor ville jeg jo hjelpe.

Namsmannen kom aldri på døren vår. Isteden gikk vi i banken og fikk bakt hennes gjeld inn i boliglånet vårt. Brått var lånet like stort som det hadde vært den dagen vi kjøpte rekkehuset. Alt jeg hadde betalt, vistes ikke.

Jeg spurte hva hun hadde brukt alle pengene på. Hun sa at hun ikke visste, men at det var dyrt å handle mat til en familie. Det fikk jeg ikke til å stemme, og jeg gjorde det klart at jeg ikke hadde så god økonomi at vi kunne gå på den samme smellen en gang til.

Hun lovet at hun aldri igjen skulle bruke kredittkort, og at hun skulle leve på den lønnen hun fikk. Jeg var så naiv at jeg trodde på henne.

Hemmelig behandling

Jeg har elsket Marianne hele veien. Når jeg nå ser tilbake, kan jeg fortelle om en kvinne som totalt manglet kontroll på pengene sine.

Etter at jeg hadde ordnet opp, fikk hun et nytt kredittkort og begynte på den samme karusellen en gang til. Det hun ikke fortalte meg, var at hun tok kostbare Botox-behandlinger fordi hun mente at hun hadde fått stygge rynker i ansiktet.

Smell nummer to lød på 180 000 kroner i forbruksgjeld.

Jeg ryddet opp da også, og foreslo at jeg skulle ta hånd om lønnen hennes og alle innkjøp. Da klikket hun og sa at hun ikke trengte noen verge.

Les også (+): Stesønnene mine tok alt da Johan døde. De ruinerte meg

Smell på smell

Da hun ble 40 år for ett år siden, sa hun til meg at det var én ting hun ønsket seg mer enn noe annet, nemlig litt mer fyll i brystene.

Jeg er motstander av silikonpupper og sa hva jeg mente, men det endte med at hun gråt og fortalte meg om de store kompleksene hun hadde, fordi brystene var blitt så slappe. Til slutt gikk jeg med på det mot at vi droppet ferien.

Vi dro ikke på ferie, men Marianne fikk så dårlig samvittighet at hun tok med seg Stine en uke til Syden samme høst. Hun sa at hun hadde spart av lønnen sin, og jeg ønsket å tro at det var sant.

Rett før jul sprakk boblen for tredje gang, og da hadde hun nærmere 400 000 kroner i kredittkortgjeld.

Jeg er en mann som ønsker å ha familien min intakt. Derfor sa jeg ja til å ordne opp en siste gang. Jeg fikk forskudd på arv av min gamle far, og alt lot seg løse. Marianne gråt av lettelse og sa at hun elsket meg.

I dag vet jeg hva det koster å gå til frisøren og sette på mer hår. Noen av veskene hennes kostet 20 000 kroner hver.

Jeg vet også at en personlig trener tar 400 kroner pr. time, og skjønnhetspleie koster en formue.

Klarer hun å endre de dyre vanene sine?

Jeg har ingen mulighet til å rydde opp enda en gang, og det vet hun. Det triste er at vi har felles økonomi og felleseie, så hvis hun får kemneren på døren, går det utover meg og datteren vår også.

Denne gangen har jeg fått gjennomslag for at jeg tar kontroll over alle penger som kommer inn. Jeg velger å tro at dette vil stoppe karusellen.

Kanskje vil mange undre seg over dette, men jeg elsker fortsatt min kone. Men jeg ser ikke for meg en ny opprydningsaksjon. Blir det nødvendig, gir jeg opp.

Les også (+): Her er jeg, 70 år, forelsket og så sjalu at jeg kunne kverket henne

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere artikler som dette her: Historier | Erotiske Novelle

Denne saken ble første gang publisert 20/08 2021, og sist oppdatert 03/08 2022.

Les også