DE BLÅ SIDENE

Som seksåring havnet jeg midt i en skitten skilsmisse

– Mamma forlot meg alene utenfor huset til pappa for å straffe ham.

Pluss ikon
<b>ILLUSTRASJONSFOTO:</b> Colourbox
ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Jeg var seks år da foreldrene mine ble skilt. Det var en skilsmisse preget av alt annet enn ro og fordragelighet. Det var en salig blanding av bitterhet, utroskap og krangel om penger, og jeg var fanget i kryssilden.

Jeg tror ikke for­eld­re­ne mine var fø­lel­ses­mes­sig fer­dig med hver­and­re da de ble skilt, og at det var grun­nen til at det ble så mye uro og bråk. Som seks­åring ble jeg bin­de­led­det mel­lom mine egne for­eld­re, og i man­ge år trod­de jeg at det var jeg som had­de skyl­den for de­res lang­va­ri­ge og høye kon­flikt­ni­vå.

De had­de all­tid noe ne­ga­tivt å si om den and­re par­ten, og jeg ble ald­ri skå­net fra å høre hva mam­ma tenk­te om pap­pa, og om­vendt. Som ene­barn måt­te jeg stå i det­te ale­ne.

Jeg hus­ker at de kjør­te den ene retts­sa­ken et­ter den and­re, for de krang­let om om­sorgs­rett og pen­ger. Jeg var en brik­ke i alt det­te.

Et­ter­latt på trap­pen

Jeg tror nep­pe at for­eld­re i en slik fast­låst kon­flikt kan for­stå hvor be­las­ten­de det­te er for et barn. For­eld­re­ne mine tenk­te i hvert fall ald­ri på hvor­dan jeg opp­lev­de det­te, de var kun opp­tatt av seg selv og av å vin­ne en krig.

Jeg så dem slåss, jeg hør­te dem snakke ned­set­ten­de om hver­and­re, og jeg var all­tid ut­rygg sam­men med mine egne for­eld­re, for jeg ante ikke hva som kom til å skje vi­de­re.

Pap­pa spo­ler­te av­ta­ler for å straffe mam­ma, og mam­ma tok meg med på fe­ri­er for å hind­re pap­pa i å ha kon­takt med meg.

Jeg hus­ker spe­si­elt én gang pap­pa skul­le hen­te meg på sko­len, og han ald­ri kom. Læ­re­ren min ring­te mam­ma, og da hun kom, var hun så sint at hun ikke kun­ne prate med meg. Det hun gjor­de var å kjøre meg til fa­ren min og set­te meg av uten­for hu­set hans, selv om hun viss­te at han ikke var hjem­me. Bi­len hans var bor­te, og in­gen luk­ket opp da jeg ring­te på. Mam­ma kjør­te av gårde uten å sjek­ke om jeg ble tatt imot, for­di hun skul­le straffe fa­ren min. Hun så ikke at det­te ute­luk­ken­de gikk ut over meg.

Jeg ble sit­ten­de uten­for inn­gan­gen hans helt til en nabo for­bar­met seg over meg og ba meg inn på en kopp ka­kao. Der for­tal­te jeg at for­eld­re­ne mine var uven­ner og at pap­pa had­de glemt å hen­te meg på sko­len som av­talt. Den snil­le na­bo­en kjør­te meg hjem til mam­ma, for pap­pa duk­ket ald­ri opp.

Da jeg kom dit, la hun ikke skjul på hvor udu­ge­lig og dum hun men­te at fa­ren min var. Hun sa at hun ang­ret på at hun had­de fått barn med ham, og det gjor­de inn­trykk på meg. Jeg tol­ket det som at hun ang­ret på at jeg ble født.

Det har vært utal­li­ge slike epi­so­der som har brent seg fast i meg, og som gjor­de at jeg føl­te meg i vei­en og var an­ner­le­des enn and­re barn. Jeg føl­te meg ha­tet av for­eld­re­ne mine, for­di jeg var opp­ha­vet til all krang­lin­gen.

Det var så ty­de­lig at den­ne kam­pen var blitt de­res livs­pro­sjekt, for den ga seg ikke før jeg var myn­dig og dro på fol­ke­høg­sko­le. Der fikk jeg en­de­lig fred fra mine egne for­eld­re, og det gjor­de at jeg kut­tet ut kon­tak­ten med dem. Det var så be­fri­en­de og dei­lig å slip­pe unna bråket de­res, og jeg var nødt til å ha av­stand.

In­gen av dem ble sær­lig opp­brakt over at jeg dis­tan­ser­te meg og sa at jeg treng­te en pau­se fra dem. De had­de fått nye kjæ­res­ter og var opp­tatt med sitt.

Les også (+) Han løy for meg i fire år. Sannheten gjorde meg kvalm og redd

Tung ba­ga­sje

I vok­sen al­der opp­da­get jeg tid­lig at jeg had­de ut­vik­let en grunn­leg­gen­de mis­til­lit til and­re men­nes­ker. Jeg slet med å tro at and­re ville meg vel. Da jeg møt­te menn som vis­te seg å være vol­de­li­ge, trod­de jeg sim­pelt­hen at jeg for­tjen­te å bli slått. Jeg gikk ut og inn av dår­li­ge for­hold til menn som jeg lot ut­nyt­te meg og be­hand­le med dår­lig.

Et­ter noen år tok jeg hel­dig­vis kon­takt med en psy­ko­log, for å få hjelp til å kom­me vi­de­re. Jeg føl­te meg låst i uhen­sikts­mes­si­ge mønst­re når det gjaldt menn, og jeg treng­te å be­ar­bei­de opp­le­vel­se­ne fra opp­veks­ten.

Å høre psy­ko­lo­gen om­tal­te barn­dom­men min som mas­siv om­sorgs­svikt, gjor­de noe med meg. Jeg bar på et sinne ret­tet mot for­eld­re­ne mine, og jeg skrev et langt brev til dem hver hvor jeg åpen­hjer­tig be­skrev hvor­dan de had­de på­ført meg mas­se smer­te.

Jeg be­skrev dem som umod­ne og slem­me, og jeg hå­pet i beste fall at de ikke for­sto bedre. Jeg var også ty­de­lig på at jeg ikke kom til å la høre fra meg mer, og at jeg ville være i fred.

I fire år job­bet jeg med barn­dom­men min og med mine re­la­sjo­ner til menn, før jeg føl­te meg klar til å gå vi­de­re i li­vet. Da had­de jeg kom­met til et punkt hvor jeg for­sto meg selv og hvor­dan alt jeg had­de vært ut­satt for had­de på­vir­ket meg. Jeg for­sto hvor­for jeg re­ager­te som jeg gjor­de på høye stem­mer, og at det var re­la­tert til mammas skri­king mot pappa. Jeg måt­te lære å set­te gren­ser for hvor­dan jeg lot meg be­hand­le av and­re, og jeg måt­te lære å hol­de meg unna menn med vol­de­li­ge ten­den­ser.

Nytt for­søk

I dag er jeg sam­bo­er med en om­sorgs­full og snill mann, og jeg er gra­vid. Det har ført til at barn­dom­men min har duk­ket opp i be­visst­he­ten igjen.

Jeg har fort­satt in­gen kon­takt med for­eld­re­ne mine, men nå går jeg rundt og ten­ker på at jeg skal ta kon­takt med dem. Om ikke an­net så for å finne ut av hvor­vidt de har end­ret seg med åre­ne, el­ler om alt er slik det var den gan­gen. Uan­sett så har jeg trengt dis­se åre­ne for meg selv, for å bli et he­le­re men­nes­ke igjen.

Som vok­sen ser jeg at det­te ald­ri hand­let om meg. Det hand­let om for­eld­re­ne mine, men li­ke­vel gikk det hardt ut over meg. Men kan­skje kan noe ha end­ret seg gjen­nom den­ne ti­den som har gått, slik at for­eld­re­ne mine kan tak­le bes­te­for­eld­re­rol­len bedre enn de tak­let for­eld­re­rol­len. Jeg aner ikke, men jeg tror nok at jeg skal finne ut av hvor­vidt de for­tje­ner å få kon­takt med meg og min fa­mi­lie igjen. Om ikke an­net for det kom­men­de bar­nets skyld, som kan gi for­eld­re­ne mine en ny sjan­se til å vise at de kan opp­fø­re seg som folk.

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2020.

Les også