Syv drinker du må smake
Syv bartendere viser deg hvordan du skaper den perfekte drinken.

«Jeg skal drikke mindre i år» er et populært nyttårsforsett. Kanskje går det så langt at du bestemmer deg for å ikke drikke i det hele tatt, eller ta en måned fri fra alkoholen. Ved de fleste tilfellene har forsettet du lovet deg selv å utføre allerede gått i vasken. I så fall, kan du i stedet love deg selv å drikke bedre enn før.
Mens «Vodka Red Bull», «Cuba Libre», «GT» og «Lennart» er det folk flest kjøper seg på byen, er det noen som setter pris på en ordentlig drink i stedet for den vanlige, lette kutymen utbredt i det norske utelivet.
- Vodka Red Bull er uten tvil den drinken som vi selger mest av, sier Marthe Berner som er bartender på Mabou i Hegdehausveien.
Likevel pleier hun å anbefale drinker av den litt mer sofistikerte og avanserte sorten.
- Det disse syv bartenderne ønsker å gjøre, er noe jeg støtter. Selv pleier jeg å tilsette, eller gjøre om ingredienser som jeg vet gir drinken et løft, sier Berner.
Syv bartendere i USA har nylig forsøkt å gi nytt liv til flere av de kjedelige oppbrukte drinkene vi alle en eller annen gang har smakt på en dårlig lørdagskveld på byen. Ved å gjøre om enkelte ingredienser, og bruke mer tid på hver drink, er de nå stått opp fra de døde, og kommet tilbake for å bli.
Long Island Iced Tea, Cosmopolitan, White Russian, og Daiquiri har falt helt av moten, og er blitt utstøtt over tid. Drinker som før var attraktive, får nå en ny sjanse hos bartendere fra kjente utesteder i USA.
«Mote gjentar seg selv, noe drinker også gjør», sier Kevin Peters, bartender på Golden Cadillac på Manhatten. Selve baren har som visjon å bringe oppbrukte drinker tilbake fra døden.
Jeg mener at enhver drink fortjener en sjanse, sier Lonn Coupel-Coward i Red Rooster Harlem til GQ.
- Drinkene har utviklet seg til å bli til det de er nå, men det betyr ikke at vi ikke kan starte på nytt, og bygge den til å bli til den fantastiske drinken den er ment til å være, fortsetter han.
Dette er de syv drinkene som alle stammer fra 70- og 80-tallet.
Golden Cadillac
- Kevin Peters, Golden Cadillac
- 2 cl blandet kokosnøttmelk og mandelmelk
- 1 cl Galliano
- ¾ cl kakao
- 2 dråper orange bitter (angostura)
Ved å bruke både mandelmelk og kokosnøttmelk gjør at drinken blir både lettere og sunnere. Dropp kremen. Rist det i en shaker, og tilsett isbiter. Ingen garnityr.

White Russian «The buzzed Lebowski»
- Skye la Torre, Meatball Shop
- 1 ½ cl vodka
- 1 cl Gradys Cold Brew
- ¾ cl Kahlua
- ¾ krem
- 3 espressobønner for garnityr
Vi oppgraderer kaffesmaken til et nytt nivå som kaffelikøren på egenhånd ikke greier å gjøre. Gradys Cold Brew bruker sikori i deres blanding, noe bidrar til å balansere den totale sødmen av drinken, og gir mer trykk fra koffeinen. Legg alle ingrediensene i et blandeglass (shaker), legg til isbiter og rist. Sil drinken over en stor kube, og pynt med espressobønner.
Cosmo-No (Cosmopolitan)
- Lonn Coupel-Coward, Red Rooster Harlem
- 2 cl Belvedere Ruby Red Grapefruit
- 1 cl Combier
- Sitronsaft
- 2 dråper creole bitter
Cosmopolitan var først lagd som en martini, men populariteten økte, og den ble mer en slags Kool-aid-aktig drink for den som likte lettere drinker. Ta vekk tranebær-juicen og tilsett combier i stedet. Rist alle ingrediensene i en shaker med isbiter og sil det i et avkjølt martiniglass.
Daiquiri
- Jonah Frank, Trenchermen
- ¾ cl limejuice
- ½ cl sirup
- ½ cl Wray & Nephew Jamaican overproof hvit rom
- 1 ½ cl Plantation 3 Star hvit rom
Daiquiri har et rykte på seg for å være en oversøt drink for kvinner. Dog har den sine røtter fra det engelske imperiet og piratene. Som alle gode drinker, handler alt om ingrediensene. Legg alle ingrediensene i en shaker, og rist i femten sekunder. Sil i glass.
L.L.I.T (Lavender lake Iced Tea)
- Condrad Oliver, Lavender Lake
- - 2 cl lavender tilsatt i vodka
- - ¾ cl sitronsaft
- - ½ cl sirup
- - Earl Grey te yret i tre minutter
- - Sitronskall for garnityr
- - Én lavenderkvist for garnityr
Long Island Iced Tea som den egentlig heter, blir en helt annen drink med bruk av lavender. Legg alle ingrediensene i en shaker, og rist. Hell over i et highballglass. Pynt med et sitronskall og en lavenderkvist.

Appletini, Teachers Pet
– Natasha David, Pravda
- -½ cl eplejuice
- -2 cl vodka
- -¾ cl honningsirup (+ litt varmt vann)
- -½ sitronsaft
- -1 kanelstang for garnityr
Appletini er normalt lagd med masse kunstige smaker, så bruk heller ekte eplejuice. Gjerne lag eplejuicen selv. Legg alle ingrediensene i en shaker, og rist. Sil drinken i et avkjølt cocktailglass, og pynt med revet kanel.
The Coney Island Strong Man (Shandy)
- Mary Edes, Coppa
- -1 cl grønn chartreuse
- -1cl gul chartreuse
- -1cl sitronsaft
- -½ cl sirup
- -1 flaske lager-øl
Shandy har en lang historie i de engelske og tyske pubene. Drinken får en klar urtesmak grunnet chartreusen, men har fremdeles de forfriskende kvalitetene fra en vanlig shandy. Rist alle ingrediensene med is, bortsett fra lageren. Hell drinken i et høyt glass, og tilsett lageren.