USA

Èn by. 500 drap hittil i år

13 mennesker ble drept bare i løpet av «Labor Day»-helgen.

SKUTT HERJES AV DRAP: Chicago har rundet 500 så langt i 2016. Her jobber etterforskere på et åsted hvor en 16 år gammel gutt ble skutt i hodet 25. april.
SKUTT HERJES AV DRAP: Chicago har rundet 500 så langt i 2016. Her jobber etterforskere på et åsted hvor en 16 år gammel gutt ble skutt i hodet 25. april. Foto: Joshua Lott (AFP / NTB scanpix)
Publisert

NEW YORK (Side3.no): Tirsdag er amerikanerne tilbake på jobb etter at «Labor Day», arbeidernes dag, ble feiret mandag. I storbyen Chicago er det imidlertid litt færre mennesker på jobb enn før helgen.

Crystal Myers (23) er for eksempel ikke på jobb.

Fødte baby

Den gravide 23-åringen satt mandag på verandaen hjemme hos besteforeldrene til kjæresten Albert Moore (24), da en mann snek seg inn i oppkjørselen og fyrte av cirka ni skudd.

Foto: (Skjermdump WGN TV)

- Jeg visste ikke at Crystal var skutt før vi reiste oss og hun ikke gjorde det, forteller en venninne, som klarte å kaste seg i dekning da skuddene falt.

Myers ble skutt i magen, mens Moore ble truffet i nakken. Begge er ifølge ChicagoSun-Times nå på sykehus, i kritisk tilstand. Legene framskyndet fødselen og en liten gutt er kommet til verden, men det er foreløpig uvisst hvordan tilstanden er for den nye verdensborgeren.

Totalt ble 65 av Chicagos innbyggere skutt denne langhelgen. 13 av dem er døde.

Seks ganger New York

Chicago har nå rundet 500 drap hittil i 2016, ifølge Chicago Tribune.

Foto: Joshua Lott (AFP / NTB scanpix)
Foto: Joshua Lott (AFP / NTB scanpix)
Foto: Joshua Lott (AFP / NTB scanpix)

Dette er dermed det dødeligste året i byen på to tiår. Hvis man ser på antall drap per 100.000 innbyggere, for å få et sammenligningsgrunnlag, ser vi ifølge CNN at det er 24,1 drap i Chicago mot 3,8 i New York City.

Chicago sliter på mange fronter. Tilliten mellom politiet og innbyggerne er fraværende, etter så mange mistenkelige hendelser og politidrap at Justisdepartementet her i USA nå gransker politiet der.

Det grunnleggende problemet er likevel tilgangen på skytevåpen. De siste fem årene har det i snitt vært mer enn 2500 skyteofre bare i Chicago. Byen opplever 82 skytinger per uke.

- Det er flere i Chicago som har mistet livet av skytevåpen enn i spesialstyrkene våre både i Irak og Afghanistan, sier filmskaperen Spike Lee til CNN.

Lee har addressert problemet i filmen «Chi-raq», som hentet tittelen sin fra kallenavnet byen har fått på grunn av all volden der – en sammenslåing av Chicago og Irak.

Forbud fungerer

Det finnes om lag 300 millioner skytevåpen her i USA. Det er, som HBO-programmet «Real Sports» har avslørt, lettere for en 13-åring å kjøpe skytevåpen enn sigaretter eller pornoblader.

Samtidig vet vi fra Australia at totalforbud mot semiautomatiske våpen fungerer. I løpet av de 18 årene før masseskytingen i Port Arthur i 1996, var det 13 masseskytinger hvor 104 mennesker ble drept i Australia.

I løpet av de 20 årene som har gått etter Port Arthur, har det ikke vært én masseskyting der.

- Hvis du tar bort middelet som brukes til masseskytinger, unngår du masseskytinger. Det er vår erfaring, sier professor Simon Chapman ved Sydney University til australske ABC.

I USA ønsker et flertall av innbyggerne det samme forbundet mot semiautomatiske våpen, viser en meningsmåling utført av Associated Press og GfK i juli.

Våpenlobbyen bestemmer

Likevel gjør politikerne i USA ingenting. Det vil si; Demokratene forsøker, men republikanerne har flertall i Kongressen og stopper alle forsøk. Senest etter Orlando-massakren i sommer ble fire lovforslag stanset.

Republikanske politikere nekter å innskjerpe reglene for bakgrunnskontroll av kjøpere, og de har også stemt fram en lov som forbyr all form for elektronisk registrering av våpenkjøpere – alt må gjøres på papir.

Journalisten Igor Volsky hos ThinkProgress eksponerer disse politikerne regelmessig på Twitter.

Da politikere etter masseskytingen i San Bernardino – den 355. masseskytingen i USA i fjor – tvitret at de sendte «sine tanker og bønner» til ofrene, fulgte Volsky opp med å fortelle hvor mye penger hver enkelt av disse politikerne har mottatt av National Rifle Association (NRA).

- NRA betaler dem for bare å tenke og be om skytevåpendrap, men ikke gjøre noe med saken, forklarte Volsky til MSNBC etterpå.

Spike Lee er helt enig med Volsky – volden i Chicago og resten av USA kan i stor grad forklares med at politikerne mottar penger av NRA for å la være å innskrenke tilgangen til våpen.

- Politikerne er ikke redde for NRA – det er der de henter pengene sine. For meg er dette den verste formen for kapitalisme, hvor du setter penger høyere enn menneskeliv, sier Spike Lee.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2016.

Les også