tidenes sikkerhetsskandale

Michael tok dronninga på senga: – Aldri vært så skremt i mitt liv

Uten planlegging, uten utstyr av noe slag, og uten å ha gjort undersøkelser på forhånd, tok Michael Fagan seg inn på Buckingham Palace − to ganger! Siste gang kom han seg helt inn på soverommet der dronning Elizabeth lå i dyp søvn.

<b>STJERNESKURK:</b> Michael Fagan tok seg rett inn fra gaten utenfor Buckingham Palace og rett inn på soverommet til en sovende dronning Elisabeth II. Dermed var tidenes sikkerhets­skandale i England et faktum.
STJERNESKURK: Michael Fagan tok seg rett inn fra gaten utenfor Buckingham Palace og rett inn på soverommet til en sovende dronning Elisabeth II. Dermed var tidenes sikkerhets­skandale i England et faktum. Foto: NTB/Jonathan Banks/REX
Sist oppdatert

Rundt i Londons gater vandret den arbeidsløse maleren Michael Fagan. Han var blakk som en kirkerotte, kona Christine hadde forlatt ham og funnet en annen.

Han var nektet samvær med de fire barna deres, han ruset seg fra tid til annen. Hele tilværelsen var i ferd med å rase sammen for 32-åringen, sommeren 1982.

Michael Fagan hadde forsøkt alt for å få hjelp, men følte at han stanget hodet mot veggen.

Storbritannia var politisk styrt av «Jern-Ladyen» Margaret Thatcher. Arbeidsledigheten var skyhøy, de sosiale utfordringene voldsomme, budsjettunderskuddene astronomiske.

Likevel tvang Thatcher gjennom en krig med Argentina om de fjerne og isolerte Falklandsøyene – en krig som koster britene milliarder av pund.

− Denne helv … Margaret Thatcher, tenkte Michael Fagan.

− Hun som tok maten ut av munnen på folk som ikke eide noe som helst.

Klatret inn

Det var da tanken dukket opp: Dronningen. Hun var et forstandig menneske. Hun måtte da se galskapen i det som skjedde? Hun trengte dessuten å få snakke med et helt vanlig menneske, høre og se hvordan de hadde det – ikke bare møte oppstasede og nøye utplukkede personer, vellykkede mennesker som hadde lite å klage på.

Og dronningen, hun befant seg inne på Buckingham Palace. Fagan «slo til» tidlig om morgenen den 9. juli 1982. Han ruslet litt rundt det mektige slottet og kikket seg omkring, før han spenstig og lett klatret rett opp det drøyt fire meter høye jernstakittet som omgir residensen.

Så løp han rundt til han fant en passende takrenne, klatret opp til han fant et vindu som han knuste, og kom seg inn i slottet. Vel innenfor vandret han helt inn på Dronningens soveværelse og til en plass i historien.

<b>FRITT FREM:</b> Vaktene og sikkerhetsopplegget på Buckingham Palace i London fremsto mer som pynt enn vern mot inntrengere, oppdaget Michael Fagan.
FRITT FREM: Vaktene og sikkerhetsopplegget på Buckingham Palace i London fremsto mer som pynt enn vern mot inntrengere, oppdaget Michael Fagan. Foto: NTB/REUTERS/Tom Nicholson

Før han endte opp på sengekanten til verdens mest kjente monark, hadde Fagan vandret rundt i de elegante og mektige korridorene. Han passerte blant annet George Vs frimerkesamling, verdt flere millioner pund. To ganger utløste han slottets interne alarm, vaktene slo den av, de mente den måtte være falsk.

Inne i dronningens værelse stoppet han opp litt for å orientere seg, men i stedet for å slå på lyset, gikk han litt til siden for å dra fra de tykke gardinene i noen av vinduene.

Det var lyden av dette som gjorde at dronning Elizabeth, som nylig hadde fylt 56 år og sittet som dronning i 30 av dem, våknet.

<b>HERREBESØK:</b> Dronning Elisabeth var vant til å ta imot herrebesøk på Buckingham Palace i 1982, men da fortrinnsvis folk med en viss rang, som Paven. Michael Fagan hadde ikke samme status, men rakk helt inn på dronningens soverom før det var stopp.
HERREBESØK: Dronning Elisabeth var vant til å ta imot herrebesøk på Buckingham Palace i 1982, men da fortrinnsvis folk med en viss rang, som Paven. Michael Fagan hadde ikke samme status, men rakk helt inn på dronningens soverom før det var stopp. Foto: Anwar Hussein/Getty Images

Sprø som krystall

Fagan, som er blitt en mann på over 70 år, har i svært liten grad gitt intervjuer og fortalt om det som skjedde. Men han gjorde et unntak, i 2012 snakket han med en avis.

– Jeg var mer skremt enn jeg hadde vært noen gang tidligere i mitt liv, fortalte Fagan i ett av de ytterst få intervjuer han har gitt.

I London-avisen The Independent gjenskapte han sekundene da han dro de tunge gardinene vekk fra soveromsvinduene, kikket mot sengen og så at dronningen stirret opp på ham fra sengen. «Hva er det du gjør her?,» sa hun, stemmen var sprø som det fineste krystall.

– Hun lå i en diger dobbeltseng, rommet var ikke stort, hun sov der alene. Underkjolen hennes var av et tykt bomullsstoff og gikk helt ned til knærne.

Da dronningen omsider fikk slått alarm, var det en stuepike og en ubevæpnet lakei som sto vakt over inntrengeren inntil han kunne tas hånd om.

– Lakeien kom og sa til meg «I helvete, mann, du ser ut som du trenger en drink». Han tok meg med til dronningens lille anretning rett over gangen, fant frem en flaske Famous Grouse og skjenket opp et glass.

I etterkant av hendelsen ble det hevdet i mediene at dronningen hadde hatt en lengre samtale med Fagan for å roe ham ned til sikkerhetsfolkene dukket opp, men det avviser han selv.

– Hun gikk forbi meg og løp ut av rommet, på bare føtter over gulvet.

Selv var han også barbent, sko og sokker hadde han sparket av seg på veien inn, skoene fikk han tilbake fra sikkerhetstjenesten et par år senere.

<b>PROVOSERTE:</b> Statsminister Margaret Thatcher regjerte Storbritannia i 1982 − med for hard hånd, mente mange. Blant dem Michael Fagan.
PROVOSERTE: Statsminister Margaret Thatcher regjerte Storbritannia i 1982 − med for hard hånd, mente mange. Blant dem Michael Fagan. Foto: NTB/Steve WILKINSON/AFP

Første besøk

Men det ikke var første gang Fagan var inne på slottet. En måneds tid tidligere hadde han også tatt seg inn i Buckingham Palace og tilbrakte det meste av natten der før han forlot slottet igjen − uten å ha blitt avslørt. Og det til tross for at sikkerhets­tjenesten var blitt varslet.

Les også: Bildene får britene til å måpe: – De er dobbeltgjengere

Fagan klatret nemlig inn et soveromsvindu til en av stuepikene som våknet av sjokket og løp ut for å slå alarm. Men da sikkerhetsfolkene ikke fant noen inne værelset, antok de at stuepiken hadde hatt mareritt og gikk tilbake til sine lokaler uten å undersøke nærmere. Dermed kunne den ubudne gjesten uforstyrret fortsette sin vandring.

I en halvtimes tid tuslet Fagan rundt mens han spiste litt ost og kjeks som han fant.

Den natten kom han ikke så langt som til Dronningens værelser.

<b>HANDLEKRAFTIG HURRAGUTT:</b> Michel Fagan så livet sitt gå opp i limingen. Noe måtte gjøres, Dronningen kunne gripe inn, tenkte han.
HANDLEKRAFTIG HURRAGUTT: Michel Fagan så livet sitt gå opp i limingen. Noe måtte gjøres, Dronningen kunne gripe inn, tenkte han. Foto: Getty Images/R. Bridgen

Skilt viste vei

– Jeg fant en dør der det sto «Dianas rom,» en annen der det sto «Charles´rom.» Alle dørene hadde navneskilt. Men jeg klarte ikke å finne en dør der det sto WC. Alt jeg fant var noen bokser der det sto «hundemat.» Jeg var desperat etter å pisse, men hva skulle jeg gjøre? Pisse på teppene? Jeg endte opp med å pisse i hundematen. Så gikk jeg inn på Charles´rom, tok en flaske vin fra en skjenk og drakk den. Det var en billig californisk vin, minnes Fagan.

Vinen ble senere verdsatt til seks pund.

Fagan syntes det var utrolig morsomt å spasere rundt i de elegante salongene og korridorene i den mektige residensen.

– Jeg elsket det. Jeg følte meg som Gulltopp og de tre bjørnene. Jeg satte meg og prøvde en trone, men den var for bløt. Jeg lo for meg selv, det sto en annen like ved, så da prøvde jeg den, fortalte han og demonstrerte hvordan han satte seg ned og hvilte i den elegante stolen mens han la føttene på en skammel og betraktet Dronningens kunst.

Les også: Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

– Jeg likte et bilde og satt og så på det mens jeg ventet på at noen skulle komme og ta meg, men det kom ingen.

Fagan fortalte at det var vanskeligere å komme ut av slottet, enn inn. Han fant til slutt en dør som førte ut i bakhagen, derfra klatret han over muren og spaserte nedover den berømte gaten the Mall, mens han stadig kikket seg tilbake.

– Jeg var sjokkert over at jeg hadde klart det.

Dagen etter innbruddet ble han arrestert for biltyveri i London og løslatt mot kausjon først tre uker senere. Dagen etter brøt han seg inn på Buckingham Palace for andre gang.

<b>GOD SAVE THE QUEEN:</b> Året etter dobbelt­innbruddet på Buckingham Palace ble Michael Fagan invitert til å synge en punkrock-variant av den engelske nasjonalsangen med bandet «Bollock Brothers».
GOD SAVE THE QUEEN: Året etter dobbelt­innbruddet på Buckingham Palace ble Michael Fagan invitert til å synge en punkrock-variant av den engelske nasjonalsangen med bandet «Bollock Brothers». Foto: Dave Hogan/Getty Images

Angrer ikke

Michael Fagan har aldri vært blant dem solen har skint sterkest på gjennom livet. Familien hadde aldri mye å rutte med i oppveksten hans i nordøst-London. Han flyttet hjemmefra som 16- åring og begynte å jobbe som maler, tok oppussingsjobber, men fikk aldri noen utdanning utover grunnskolen, og aldri noen fast ansettelse.

Mye av livet hans før slottsinnbruddene handlet om småkriminalitet, rus, om å hangle seg gjennom en miserabel tilværelse så godt som mulig. Han mer en skøyer enn en kjeltring, en artigkar som fant på mye rart. Og da han på slutten av 90-tallet ble dømt for noe som var alvorlig, omsetning av heroin, så hevder han det var fordi han igjen ble sammen med sin kone, Christine.

– Jeg fikk fire år for å selge dop. Jeg solgte til folk høyt på strå, en direktør for et firma, sønnen til en lord. De var alle forretningsfolk, og de likte å handle med meg.

Fagan sier han beundrer dronning Elisabeth for hennes utrolig lange innsats for land og folk.

– Jeg håper hun lever til hun blir hundre år. Hvis hun gjør det, skal jeg sende henne et bursdagstelegram.

Les også: En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

Selv etter alle de årene som er gått, kan ikke Fagan forklare hvorfor han handlet som han gjorde.

– Det var bare noe jeg fikk inn i hodet, forklarte han og avviste at han kunne tenke seg å forsøke et slikt stunt en gang til.

– Absolutt ikke. Det jeg gjorde førte til mye negativt for meg personlig, ting jeg ikke vil oppleve igjen, selv om jeg kan le av det i dag. Dessuten; sikkerheten er vel forbedret en del siden jeg tok meg inn. Men jeg angrer ikke på det som hendte.

1950: Født i Clerkenwell, ­London. Har to yngre søstre
– Margaret and Elizabeth. (Samme navn som dronningen og hennes søster)

1955: Begynner på Compton Street School, London.

1966: Flytter hjemmefra 16 år gammel. Får jobb som maler og snekker/dekoratør.

1972: Gifter seg med ­Christine, får fire barn.

1982: Bryter seg inn på Buck­ingham Palace to ganger på én måned – en hendelse som fører til at innenriksminister William Whitelaw tilbyr seg å gå av, men dronningen nekter. Fagan blir sendt til Brixton fengsel, deretter til Park Lane psykiatriske institusjon.

1983: «Berømmelsen» gjør at Fagan får muligheten til å gi ut en versjon av nasjonalsangen «God Save the Queen» med punkebandet Bollock ­Brothers.

1984: Fagan angriper en politi­mann på en kafé i Wales. For det dømmes han til betinget fengsel i tre måneder.

1987: Blir kjent skyldig i blotting etter at en kvinne har sett ham løpe rundt uten bukser på en søppelfylling i Chingford i Essex.

1997: Michael Fagan, hans kone og deres 20 år gamle sønn Arran blir tiltalt for
omsetning av heroin. Fagan dømmes til fire års fengsel.

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 05/04 2022, og sist oppdatert 25/04 2022.

Les også