SAKEN SOM RYSTER STORBRITANNIA:

Mann tatt for to voldtekter − vil sone i kvinnefengsel

31-åringen voldtok to kvinner. Da han ble tatt, hevdet han at han er transkjønnet, skiftet navn og krever nå å få sone i et fengsel sammen med kvinner.

<b>FORVANDLING:</b> Fra voldtektsmann med tatovering i ansiktet til transseksuell som ønsker å sone sin straff sammen med kvinner. Adam Graman aka. Isla Bryson har satt skotske myndigheter i en pikant floke.
FORVANDLING: Fra voldtektsmann med tatovering i ansiktet til transseksuell som ønsker å sone sin straff sammen med kvinner. Adam Graman aka. Isla Bryson har satt skotske myndigheter i en pikant floke. Foto: Andrew Milligan
Sist oppdatert

En slu rev på som baner seg vei inn i hønsegården, eller et fortvilet og forvirret menneske på jakt etter sin sanne identitet?

Bølgene går høyt i Skottland etter at Adam Graham alias Isla Bryson ble dømt for to voldtekter i januar.

Sexovergrepene foregikk mens han var mann. Men da han var ble stilt for retten, opptrådte 31-åringen som kvinne.

Saken har vakt oppsikt også fordi den setter søkelyset på den skotske kjønnsreformen som tillater enhver person over 16 år å identifisere seg som et annet kjønn, uten at det er nødvendig med en medisinsk diagnose om kjønnsidentitetsforstyrrelse. De siste årene har Bryson/Graham tatt hormoner for å bli mer kvinnelig, men noen kirurgiske grep skal ikke være gjennomført.

Det skal være første gang i historien at en transkjønnet person er funnet skyldig i voldtekt i Skottland.

<b>TIL RETTEN:</b> Isla Bryson, tidligere Adam Graham på vei til retten i Glasgow for å få kjennelsen fra juryen i voldtektssaken.
TIL RETTEN: Isla Bryson, tidligere Adam Graham på vei til retten i Glasgow for å få kjennelsen fra juryen i voldtektssaken. Foto: Andrew Milligan

Flyttet på flekken

I flere måneder satt Bryson/Graham i en celle i Cornton Vale kvinnefengsel i Stirling i Skottland i påvente av rettssaken. 24. januar i år ble hen funnet skyldig i å ha voldtatt to kvinner mens hen var mann.

<b>VOLDELIG:</b> Året etter at han giftet seg, begikk Adam Graham den første av to voldtekter han senere er dømt for, i Clydebank ved Glasgow.
VOLDELIG: Året etter at han giftet seg, begikk Adam Graham den første av to voldtekter han senere er dømt for, i Clydebank ved Glasgow. Foto: thomas nugent/wikimedia commons

Den første voldtekten fant sted i Clydebank i West Dunbartonshire i 2016, den andre i Drumchapel i Glasgow i 2019. Gjerningspersonen møtte begge sine ofre på internett, avtalte møter med dem og tvang dem senere til sex.

Ifølge aktor i saken, jaktet vedkommende bevisst på usikre og sårbare kvinner. Den tiltalte 31-åringen nektet skyld for alt, og hevdet i retten at hen aldri ville skade et annet menneske. En enstemmig jury var likevel aldri i tvil og avsa en fellende kjennelse for begge voldtektene i saken som gikk i High Court i Glasgow.

– Etter kjennelsen ble den skyldige flyttet fra kvinnefengselet til en annen anstalt for å sone sammen med menn, opplyste førsteminister Nocola Sturgeon i spørretimen i det skotske parlamentet Holyrood to dager etter at skyldspørsmålet var avgjort, ifølge Sky News.

<b>TOK RASK BESLUTNING:</b> Den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon besluttet raskt at Isla Bryson skulle overføres til soning blant menn.
TOK RASK BESLUTNING: Den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon besluttet raskt at Isla Bryson skulle overføres til soning blant menn. Foto: Ken Jack/Getty Images

Nicola Sturgeon bekreftet i parlamentet at fengselsmyndighetene hadde gjennomført en vurdering av sikkerheten for både ansatte og innsatte i Cornton Vale, og at utfallet av denne var avgjørende for at vedkommende ble flyttet allerede før den endelige straffen er utmålt. Men førsteministeren ville ikke offentliggjøre hvor den voldtektsdømte er flyttet.

– Det ville ikke på noen måte være passende at jeg oppgir detaljer rundt dette. Men gitt den høyst forståelige interessen og de bekymringer som er uttrykt fra politisk hold, kan jeg bekrefte at denne innsatte ikke vil bli innesperret i Cornton Vale. Jeg håper at dette vil kjennes trygt for offentligheten, sa Sturgeon.

Flere britiske medier melder at den voldtektsdømte er plassert i HMP (His Majestys Prison) i Edinburgh. Det har tidligere sittet én transkjønnet person i Cornton Vale, dømt for flere overgrep mot mindreårige.

<b>KVINNEFENGSEL:</b> I Cornton Vale fengsel satt Adam Graham/Isla Bryson varetektsfengslet blant andre kvinner i påvente av at voldtektssaken kom for retten.
KVINNEFENGSEL: I Cornton Vale fengsel satt Adam Graham/Isla Bryson varetektsfengslet blant andre kvinner i påvente av at voldtektssaken kom for retten. Foto: Andrew Milligan

Lureri?

I sin forklaring under den seks dager lange rettssaken hevdet den tiltalte at hen bare var fire år da hen forsto at hen var transkjønnet. Men beslutningen om å endre kjønn og bli kvinne ble ikke tatt for 15 år senere.

Under rettssaken ble det ikke fremlagt noen journal eller andre dokumenter som kunne bevise en eventuell endret kjønnsidentitet.

Den tiltalte hevdet at voldtektene egentlig var frivillig sex, men hevdet samtidig at hen ikke hadde noen glede at å ligge med kvinner – og at det alltid var de som hadde tatt det første skrittet.

Først etter at Bryson/Graham var pågrepet og siktet for de to brutale voldtektene, gikk han i gang med behandlingen som skal gjøre ham til kvinne.

Mange i Storbritannia tror hele historien bare er et forsøk fra Adam Graham på å lure myndighetene og på å skaffe seg kortere straff og enklere soningsforhold. Én av dem som er helt overbevist om det, er den voldtektsdømtes fraseparerte kone, Shonna Graham (31). I et intervju med avisen Daily Mail gjør hun regelrett narr av sin eksmann og hans forsøksvise kjønnsskifte.

Hun hevder hun selv har stor sympati med folk som er transkjønnede, men det gjelder ikke for mannen hun giftet seg med i juli 2016, et års tid etter at de møttes via datingappen Badoo i 2015.

– Da jeg så bilder av ham i avisene, med blond parykk og rosa lycra-strømpebukser lo jeg så jeg nesten ramlet ut av sengen. Han har aldri sagt ett ord til meg om å være fanget i feil kropp, eller noe annet som kunne tyde på at han hadde slike følelser. Det han gjør nå, er ikke annet enn et forsøk på å «bullshitte» myndighetene, hevder Shonna.

<b>UTSTYRET INTAKT:</b> Isla Bryson har ikke fjernet de edlere delene som en gang tilhørte Adam Graham, voldtektsmannen. Flere mener at 31-åringens påstand om kjønnsskifte bare er et forsøk på å få midlere straff og/eller soningsforhold.
UTSTYRET INTAKT: Isla Bryson har ikke fjernet de edlere delene som en gang tilhørte Adam Graham, voldtektsmannen. Flere mener at 31-åringens påstand om kjønnsskifte bare er et forsøk på å få midlere straff og/eller soningsforhold. Foto: News Licensing / MEGA

− Sjalu og voldelig

I intervjuet med Daily Mail beskriver Shonna Graham et turbulent forhold til en voldelig mann:

– Han var sjalu, og han ville kontrollere hver eneste detalj i livet mitt, hva jeg gjorde og hvordan jeg kledde meg. Selv om jeg bare vekslet et par ord med en eldre nabo, beskyldte Adam meg for å prøve å sjekke han opp. Han visste at jeg var sårbar fordi jeg tidligere hadde vært i et voldelig forhold, men han var stadig vekk brutal med meg og behandlet meg dårlig. Når jeg ser tilbake, var det trolig derfor han jaktet på akkurat meg, forteller hun om sin blankskallede ektemannen med en stor Mike Tyson-tatovering i ansiktet.

– En kveld da vi kranglet, gikk jeg inn på soverommet mens han satt og så på TV. Plutselig raste han inn med en kjøkkenkniv i hånden, og forlangte sex. Jeg bad ham dra et visst sted, da dro han ned pyjamasbuksene mine og forsøkte å voldta meg. Mens jeg bønnfalt ham om å la meg være, oppdaget jeg plutselig at han hadde stukket meg i den ene hoften, forteller Shonna.

Det var blod overalt, men ektemannen nektet i over en halv time å ringe etter ambulanse. Da de endelig kom, var det like før Shonna besvimte. På sykehuset tilkalte de politiet, de skjønte at hun hadde vært utsatt for vold, men Adam hadde truet henne til si at hun hadde forsøkt å begå selvmord.

– Politiet forsøkte å få meg til å vitne mot ham, men jeg hadde ikke nok mot. I dag føler jeg skyld, hadde jeg gjort det, hadde han kanskje havnet i fengsel tidligere og de to kvinnene han forgrep seg mot, hadde kanskje ikke trengt å lide slik de har gjort. Men jeg var vettskremt for hva han kunne komme til å finne på neste gang, sier hun.

– Vennene mine sa at jeg skulle holde meg unna ham, men jeg hørte ikke på dem, forteller hun.

I stedet giftet hun seg med ham noen måneder senere. Shonna og den daværende Adam giftet seg i en enkel seremoni i Falkirk den 8. juli 2016. Bare noen få venner og slektninger på hennes side var til stede, Adam hadde ingen.

– Jeg pleide å kalle ham «Adam venneløs,» og det var bortimot riktig. Han fortalte meg at han var oppvokst i fosterhjem og hevdet at han hadde vært (seksuelt) misbrukt. Han hadde en søster som bodde sammen med ham i fosterhjemmet, men jeg møtte henne aldri, sier Shonna Graham i intervjuet i avisen, som ikke har ettergått hennes opplysninger.

Kona beskyldt for vold

Seks uker etter at de var blitt viet, forsvant Adam Graham. Shonna trodde først noe hadde skjedd med ham, og meldte ham savnet til politiet.

<b>BRYLLUPS (U) LYKKE:</b> Faksimile fra Facebook viser Adam og Shonna Graham kunngjøre giftermålet i 2015.
BRYLLUPS (U) LYKKE: Faksimile fra Facebook viser Adam og Shonna Graham kunngjøre giftermålet i 2015. Foto: Privat/Facebook

– Men så hørte vi at han hadde funnet en annen kvinne, og jeg var utrolig lettet over at han var ute av mitt liv.

I årene som har gått, har Shonna forsøkt å få innvilget skilsmisse, men det har vært lettere sagt enn gjort.

– Jeg har ikke klart å finne ham for å overlevere papirene. Nå får jeg kanskje oppsøke ham i fengselet, slik at jeg endelig kan få kuttet båndene til ham, en gang for alle, sier hun.

Shonna forteller også at hun ble rasende da hun forsto at eksmannen under rettssaken beskyldte henne for å ha vært voldelig mot ham mens de var sammen.

Shonna mener det vil være direkte farlig å la hennes tidligere kjæreste sone sammen med kvinner.

– Vil en sårbar kvinnelig fange bli den neste han går løs på? Han kommer ikke til å gi seg, det ligger i hans natur å gjøre slike ting, hevder hun.

Vurderer hver sak for seg

Farlige voldtektsforbrytere skal ikke sone i et kvinnefengsel, slår den britiske statsministeren fast.

– Jeg har sett denne saken, og forstår bekymringene. Men jeg ønsker foreløpig ikke å si noe konkret om saken, sa et talsmann for statsminister Rishi Sunak.

Også fra Downing Street er det uttrykt bekymring for om den voldtektsdømte skulle få sone sammen med bare kvinner, selv om vedkommende altså omtaler seg selv om transperson.

På generelt grunnlag sier talsmannen at Storbritannia har et system der behandlingen av transpersoner som sitter i fengsel skjer på individuell basis. Før de kan flyttes til et fengsel for kvinner må de gjennom en grundig granskning, både av deres anatomi og deres kriminelle handlinger, og det skal gjennomføres en vurdering av risikoen.

Også opposisjonen i det britiske parlamentet mener det er viktig at soningen i dette tilfellet skjer i en anstalt for menn.

– Denne farlige voldtektspersonen bør ikke være i et kvinnefengsel, og det må være helt klart at vi noen utgjør en fare for kvinner og har begått overgrep mot kvinner, så kan de ikke bli værende i en institusjon for kvinner. Det er helt åpenbart, og noe jeg tror folk flest vil være helt enige i, sa skygge-innenriksminister Yvette Cooper i et intervju på BBC da saken ble kjent.

– Han er et monster, jeg håper de kaster nøkkelen til der han blir sittende, fnyser ekskona Shonna Graham.

Ifølge Fiona Cruickshanks i det skotske fengselsvesenet (SPS), kan det bli aktuelt å plassere Bryson/Graham i isolasjon når den endelig straffen er fastsatt.

– Hvis vi mener at en person utgjør en særlig risiko, eller hvis det er sannsynlig at de selv kan bli utsatt for fare, har vi muligheter til å ta dem ut av det vanlige soningssystemet og holde dem for seg selv inntil vi ser hvordan vi kan fjerne eller redusere denne risikoen, sier hun til BBC.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2023, og sist oppdatert 31/01 2023.

Les også