asbjørn hansen var etterforsker

10-åringen skulle bare plukke bær – ble eneste vitne til en grufull hendelse

Fire menn kom til Norge med ett oppdrag. Betalingen: 10 000 euro.

Pluss ikon
ÅSTEDET I FROGN: Politiets teknikere gjøre undersøkelser ved liket. Bildet er fra 2008.
ÅSTEDET I FROGN: Politiets teknikere gjøre undersøkelser ved liket. Bildet er fra 2008. Foto: NTB
Sist oppdatert

En ti år gammel gutt er ute og plukker villbringebær i det idylliske hytteområdet i nordre Frogn utenfor Drøbak, denne varme julidagen i 2008.

Plutselig blir han vitne til fire digre menn som jager en femte.

Gjentatte ganger blir offeret slått i hodet med balltrær og, de fire påfører ham flere dype knivstikk.

«Gjerningsmennene viste en holdning til voldsutøvelse som vi hittil hadde vært uvant med på våre kanter . . . Det var noe uvirkelig over å se et slikt barbari omplantet til en hytte i Frogn kommune».

Slik beskriver tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen det litauiske mafiaoppgjøret i sin selvbiografi, Menneskejeger.

Dramaet utspant seg til alt overmål like ved den lille kystbyen Drøbak, der Hansen er bosatt.

To litauere rømte til Oslo

Navn på gjerningsmenn og ofre i denne saken er anonymisert. Runas (24) var godt kjent av politiet i hjemlandet Litauen. Derfor dro han til Norge sammen med kompisen Viccius for å starte på nytt.

Han kjente allerede flere kriminelle landsmenn som hadde slått seg opp i Skandinavia. I Oslo møtte han Tanja, som hadde en fortid som prostituert. De ble kjærester.

Runas fikk kjennskap til landsmennene Tinas og Korne, som hadde gjort det stort som halliker i Oslo. De var ikke til å spøke med. Runas mente likevel det måtte være mulig å snyte disse karene for litt av fortjenesten. Han sørget for å bli kjent med en av jentene deres, Leona.

Tinas og Korne behandlet jentene sine dårlig, og Runas ville lokke dem over til seg ved å love dem mer penger og bedre behandling. Det gikk ikke lang tid før han fikk en krystallklar advarsel: Ligg unna jentene våre!

I juni 2008 reiste Korne til Litauen. Tinas skulle passe butikken i Oslo. Runas bestemte seg for å vise styrke.

26. juni dro han og Viccius til Tinas’ leilighet på Hellerud. De brøt seg inn og ga Tinas en skikkelig omgang juling. De stakk ham flere ganger med kniv og lot ham ligge igjen i en blodpøl.

Les også: Hun sendte venninnens datter i døden: – Det kommer til å hjemsøke meg resten av livet

Skar av venstre pekefinger

Et par dager senere avla de Tinas et nytt besøk. Budskapet var at han og Korne kunne få fortsette sin virksomhet uten innblanding hvis de betalte et ukentlig beløp til Runas og Viccius.

Leona hadde nå skiftet arbeidsgiver og jobbet for Runas. Planen var begynt å virke. Runas leide seg en hytte i Frogn. Den lå bortgjemt i et tynt befolket skogsområde som var vanskelig å finne, og hadde godt med sengeplasser. Perfekt, mente Runas.

Tinas og Korne var imidlertid i harnisk. Rundt 10. juli tok Korne kontakt med noen beryktede menn i Vilnius.

Ifølge senere forklaringer ville ikke Korne at de skulle ta livet av Runas og vennen, men bare skade dem slik at de måtte på sykehus. Torpedoene skulle ha 10.000 euro for jobben.

14. juli satte fire digre karer kursen mot Oslo. De gikk til innkjøp av tre balltrær og to kniver. Kort etter forsvant Leona. To døgn senere oppholdt Runas seg i Viccius’ leilighet på Hauketo. Plutselig ble de angrepet av fire menn.

Viccius ble lemlestet og havnet på sykehus. Runas slapp unna på uforklarlig vis. 24-åringen må ha forstått at gorillaene var sendt av Tinas og Korne. Men han må ha trodd at de ikke ville finne hytta hans i Frogn. Det skulle bli hans siste feil.

Les også: Ingen visste at familiefaren levde et bestialsk dobbeltliv. Så gjorde han en tabbe

Banket opp og knivstukket

Lørdag 19. juli var en venn av Runas alene i hytta. Brått ble han angrepet av de fire litauerne. De banket løs på ham med balltrær og stakk ham med kniv.

Inntrengerne spurte hvor Runas var. Vennen visste ikke.

Da tvang litauerne ham til å se på mens de skar av den venstre pekefingeren. Mishandlingen pågikk i over en time.

Da dukket en annen bekjent av Runas opp. Han ble utsatt for lignende behandling. Til sist kom Runas sammen med Tanja og Leona, som var sluppet fri igjen etter å ha blitt holdt fanget i to døgn.

FRALØPT SANDAL: En av restene etter det brutale mafiadrapet i Frogn.
FRALØPT SANDAL: En av restene etter det brutale mafiadrapet i Frogn. Foto: Kristian Helgesen/NTB

Et kjapt blikk inn i stua var nok til at Runas skjønte tegningen. Han la på sprang.

Torpedoene nådde ham igjen i en havnehage hundre meter bortenfor. Det var her en tilfeldig 10-åring ble vitne til at de fire mennene knuste den 21 år gamle Runas hodeskalle med balltrær.

De stakk ham også med kniv fire ganger dypt i låret. I mellomtiden hadde de hardt skadde vennene til Runas klart å stikke fra hytta.

Les også: (+) 19-åringene hadde planlagt ranet lenge. Likevel gikk det fryktelig galt

MENNESKEJAKT: Torpedoene rømte til skogs. Politiet jaktet på 
rømlingene med hunder. To litauere ble pågrepet samme kveld
MENNESKEJAKT: Torpedoene rømte til skogs. Politiet jaktet på rømlingene med hunder. To litauere ble pågrepet samme kveld Foto: Kristian Helgesen/NTB

Drapsmenn mistet bilnøkkel

Blodige og forslåtte hadde de ravet inn til en hyttenabo og fikk hjelp så de berget livet.

Etter at gorillaene hadde drept Runas, oppsto et nytt problem: De fant ikke bilnøkkelen!

De delte seg i to grupper og rømte hver sin vei gjennom skogen. To ble plukket opp av Korne og klarte å rømme landet.

De to andre ble pågrepet av politiet i skogen samme kveld.

– Vi begynte med å avhøre Tanja og Leona. De var fra seg av redsel og fryktet at torpedoene var ute etter dem. Vi måtte love at de skulle få bo i politiets husvillarrest, fortalte Asbjørn Hansen til Vi Menn i 2013, etter at han hadde pensjonert seg fra Kripos.

Flere sider av saken var fremmedartet for Kripos. Ingen av de involverte snakket norsk eller engelsk. Og flere av dem hadde en rekke forskjellige identiteter. Holdningen til politiet var også uvant.

KRIPOS-LEGENDE: Utrykningsleder Asbjørn Hansen i Kripos informerte pressen i juli 2007 etter drapet i Frogn, nær grensen til Nesodden.
KRIPOS-LEGENDE: Utrykningsleder Asbjørn Hansen i Kripos informerte pressen i juli 2007 etter drapet i Frogn, nær grensen til Nesodden. Foto: Morten Holm/NTB

– Verken gjerningsmennene eller ofrene ønsket å forklare seg. Det lot til at alle bar på en inngrodd nag mot alt som smakte av myndigheter, sa Hansen.

Men mest sjokkerende var voldsbruken. Et blodbad av dimensjoner og systematisk tortur. Politiet gransket mobilsamtaler, bompasseringer, fergebilletter og overvåkningsbilder og begynte å danne seg et bilde av hva som hadde skjedd. Et par dager senere ble Korne pågrepet på Gardermoen idet han skulle levere tilbake en leiebil.

En annen rømling ble etter hvert pågrepet i Tyskland. Han var mer villig til å forklare seg.

– Ut fra forklaringen hans kunne vi til sist rekonstruere det meste av handlingsforløpet, sa Asbjørn Hansen til Vi Menn.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

– Drapet planlagt i Litauen

Den siste gjerningsmannen ble til slutt anholdt hjemme i Litauen og stilt for retten der. De tre andre torpedoene fikk 18 års fengsel, mens Korne fikk 13 år.

Fem litauere ble i denne saken siktet for drap eller medvirkning til drap, og for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Lagmannsretten reduserte senere dommene betraktelig. Tinas var på dette tidspunktet fortsatt ettersøkt.

Slik ble nesten alle de involverte stilt til ansvar for sine grufulle handlinger denne sommerdagen.

IDYLLEN BRUTT: Politiet 
tauer bort en av litauernes 
biler. Naboene hadde ikke lagt 
merke til annet enn at bilene 
var mistenkelig fine. Bak ser vi 
hytta til Runas.
IDYLLEN BRUTT: Politiet tauer bort en av litauernes biler. Naboene hadde ikke lagt merke til annet enn at bilene var mistenkelig fine. Bak ser vi hytta til Runas. Foto: Kristian Helgesen/NTB

Østlandets Blad rapporterte i oktober 2009 at påtalemyndigheten var overbevist om at drapet var planlagt før de tiltalte forlot Litauen.

Ifølge tiltalen skal den ene av de tiltalte, en 35 år gammel litauer, ha inngått en avtale med to av de andre om at de skulle reise til Norge og utøve vold blant annet mot mannen som ble drept. To andre menn ble også med på turen fra Litauen. De kom til Norge fire dager før drapet i Nordre Frogn.

Les også: (+) Hun ventet på Oslo S, men faren dukket aldri opp. Etterforskerne ble rystet da de fant ut hva som hadde skjedd

Gjerningsmenn i shorts

Statsadvokat Nina Prebe mente å kunne bevise at 35-åringen sørget for at de fire ble innlosjert på hotell utenfor Oslo og kjøpte inn balltre og kniver til bruk under voldsutøvelsen.

– Han medvirket til drapet ved å ta initiativ til, planlegge, finansiere og tilrettelegge voldsutøvelsen, og foretok seg intet for å forhindre at 24-åringen ble drept, ifølge tiltalen.

35-åringen ble pågrepet idet han skulle levere tilbake en bil på Gardermoen få dager etter drapet, skrev Østlandets Blad.

I en nyhetssak i VG kom det frem flere detaljer om den dramatiske jakten på gjerningsmennene i et område sør for Dalen skole i Nordre Frogn.

Da politiet kom til stedet, begynte to menn å løpe langs veien. Jakten endte med at en av politihundene bet den ene litaueren.

– De hadde på seg shorts og t-skjorte, og var våte og kalde, sa politiets innsatsleder til VG.

I 2010 skrev Østlandets Blad at en 36 år gammel litauer fikk straffen sin redusert fra 13 til seks års fengsel etter drapet sommeren 2008.

De tre andre litauerne ble først dømt til 18 års fengsel, men fiikk redusert straffene til 12, ni og ni års fengsel.

Brukte grov tortur

Dagbladet laget i 2012 en rekke gravereportasjer der de kartla litauisk mafia i Norge.

I en metoderapport til SKUP skriver journalistene at drapet i Frogn avdekket hvordan tung organisert kriminalitet med røtter i den gamle østblokken hadde etablert seg i Norge.

HYTTEEIER DREPT AV LITAUER: En 27 år gammel litauer ble i 2017 fengslet etter å ha drept en hytteeier på Nakholmen i Indre Oslofjord, Den drapssiktede 27-åringen skal ha ankommet øya like før drapet, som fant sted ved fergeleiet.

Mannen ble etter ankomst Nakholmen observert av hytteiere som opplevde ham som mistenkelig. Han oppførte seg også merkelig på fergeturen, skriver TV2.
HYTTEEIER DREPT AV LITAUER: En 27 år gammel litauer ble i 2017 fengslet etter å ha drept en hytteeier på Nakholmen i Indre Oslofjord, Den drapssiktede 27-åringen skal ha ankommet øya like før drapet, som fant sted ved fergeleiet. Mannen ble etter ankomst Nakholmen observert av hytteiere som opplevde ham som mistenkelig. Han oppførte seg også merkelig på fergeturen, skriver TV2. Foto: Faksimile TV2

Dagbladet dokumenterte blant at en blind litauisk jente hadde blitt misbrukt som prostituert i Oslo, og at barn fra Lituaen er blitt brukt som slaver i private hjem i Norge.

I rapporten står det blant annet om drapssaken i Nordre Frogn i 2008:

«Flere ofre ble utsatt for grov tortur; én litauer ble slått med balltre, bundet på føttene med en ledning og kneblet med et håndkle presset inn i munnen - før han fikk en finger kuttet av og armen nesten skåret av. Mishandlingen sluttet først da et av de andre ofrene, X. X. (21), ble slått ned med balltre og drept».

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2021, og sist oppdatert 04/08 2023.

Les også