Ny-Bonet

Happy hippie

Hele verden kjente henne som datteren Denise i familien Huxtable. På privaten skiftet Lisa Bonet navn til Lilakoi Moon og begynte å bekymre
seg for vaksiner.

<b>FOR VÅGALT FOR BILL:</b> En av scenene fra «Angel Heart» som ble for vågal for Bill Cosby.
FOR VÅGALT FOR BILL: En av scenene fra «Angel Heart» som ble for vågal for Bill Cosby. Foto: Angel Heart
Sist oppdatert

I flere år var «The Cosby Show», eller «Cosby med familie», som serien het her i Norge, et fast innslag i norske stuer hver lørdagskveld – gjerne i følge med den nye og spennende matretten Pizza Grandiosa. Norske familier benket seg foran skjermen for å følge livene til den afroamerikanske familien bestående av blant andre datteren Denise Huxtable, spilt av Lisa Bonet.

<b>HELE AMERIKAS FAMILIE:</b> Familien Cosby var utrolig populære på 1980-tallet.
HELE AMERIKAS FAMILIE: Familien Cosby var utrolig populære på 1980-tallet. Foto: NTB

Stakk til college

Lisa er født og oppvokst i California, med en mor som var lærer og en far som var operasanger. Hun var bare 17 år gammel da «The Cosby Show» først rullet over skjermene i 1984, og hun og de andre skuespillerne ble nærmest superstjerner og «Hele USAs TV-familie» over natten. Tre år senere forlot hun midlertidig «The Cosby Show». Lisa fikk nemlig sin egen spin-off-serie kalt «A Different World», om livet til Denise Huxtable på college. Den gikk også på NRK her på berget, men det er vel heller tvilsomt om veldig mange husker serien.

<b>SPIN-OFF:</b> I «A Different World» har Denise Huxtable begynt på college.
SPIN-OFF: I «A Different World» har Denise Huxtable begynt på college. Foto: NTB
<b>ANGEL HEART:</b> Etter nakenscenene i filmen og en toppløs fotoshoot i Interview Magazine, havnet Lisa Bonet på kant med senere overgrepsdømte Bill Cosby.
ANGEL HEART: Etter nakenscenene i filmen og en toppløs fotoshoot i Interview Magazine, havnet Lisa Bonet på kant med senere overgrepsdømte Bill Cosby. Foto: NTB

Familiekrangel

Samme år, i 1987, fikk hun sin debut på det store lerretet, mot Mickey Rourke i «Angel Heart». Dette var før Mickey Rourke begynte på sin karriere innen plastisk kirurgi, altså mens han fortsatt lignet på Mickey Rourke. «Angel Heart» fikk mye oppmerksomhet, men noen stor kassa­suksess ble den ikke.

«Angel Heart» fikk også oppmerksomhet fra Bill Cosby, som altså var sjefen bak både «The Cosby Show» og «A Different World». Bill likte ikke de dampende sex­scenene mellom Lisa og Mickey Rourke, og da hun i tillegg ble gravid rett etter at filminnspillingen var ferdig, holdt Cosby på å sparke henne fra serien. Ting ordnet seg for en stund, og Lisa hadde et kort come­back i «The Cosby Show». Det var imidlertid fortsatt dårlig stemning, og i 1991 fikk hun fyken fra showet som uansett opphørte i 1992.

Etter dette har hun i hovedsak spilt i rett-på-video-filmer, som det het en gang i tiden, med unntak av roller i storfilmene «Enemy of the State» og «High Fidelity».

<b>NOEN LIKER MORA ...:</b> Zoë Kravitz følger i morens fotspor og er for tiden aktuell med serien «High Fidelity» på TV 2 Sumo.
NOEN LIKER MORA ...: Zoë Kravitz følger i morens fotspor og er for tiden aktuell med serien «High Fidelity» på TV 2 Sumo. Foto: NTB

Berømt eks

Utenfor TV-skjerm og filmlerretet er hun mest kjent for å ha vært gift med Lenny Kravitz, som hun fikk datteren Zoë Kravitz med.

Lisa og Lenny møttes på midten av åttitallet, da Lenny Kravitz fortsatt var en blakk og totalt ukjent musiker som strevde med å slå igjennom. Kanskje hadde det noe å gjøre med at han på den tiden brukte artistnavnet Romeo Blue.

I 1987 stakk de av til Las Vegas og giftet seg. Ekteskapet ble ikke av det spesielt langvarige slaget – kun seks år senere skilte de lag, og bruddet var av den stygge sorten. Men, seks år er også en halv mannsalder i Hollywood-kretsene paret frekventerte. Og de har et veldig godt forhold i dag.

<b>1988 OG 2018:</b> Mor og datter på coveret av Rolling Stone Magazine – med 30 års mellomrom.
1988 OG 2018: Mor og datter på coveret av Rolling Stone Magazine – med 30 års mellomrom. Foto: Faksimile: Rolling Stone
Foto: Faksimile: Rolling Stone

Datter

I løpet av ekteskapet steg Lenny til superstjernestatus med albumene «Let Love Rule», «Mama Said» og «Are You Gonna Go My Way» – musikalske høyder han aldri har nådd siden.

Etter bruddet i 1993 skled Lisa selv lenger og lenger ut av rampelyset. Hun spilte i noen b-filmer og begynte å date en yogainstruktør; to ting som er – eller burde være – døden for karrieren når man er filmstjerne i USA. Det mest spennende hun har gjort de siste årene er nok rollen i sesong fire av serien «Ray Donovan». Datteren Zoë har for øvrig gått i morens fotspor, og ser ut til å få en mer minneverdig film- og tv-karriere enn henne.

<b>ALTERNATIV:</b> Lilakoi Moon som hun nå heter, lever en alternativ livsstil.
ALTERNATIV: Lilakoi Moon som hun nå heter, lever en alternativ livsstil. Foto: Wikimedia

Alternative tanker

Lisa Bonet støttet i sin tid alternative teorier, og i et intervju i 1990 på «The Phil Donahue Show» skal hun blant annet ha vært kritisk til vaksiner. Hun mente disse potensielt kunne introdusere fremmede mikroorganismer til våre barns blod, som igjen kunne føre til kreft, MS og krybbedød. Hun skiftet også navn i 1995, til Lilakoi Moon, men bruker fortsatt Bonet-navnet når hun jobber med film.

Noen vil altså tenke på henne som noe eksentrisk, men det er det nok ingen som tør å si høyt, siden hun i dag er gift med Jason Momoa, det svære beistet av en mann som spilte Khal Drogo i «Game of Thrones» og Aquaman i diverse DC Comics-filmer.

Momoa har sagt i intervjuer at han var avstandsforelsket i Lisa fra første gang han så henne på TV sammen med pappa Bill og resten av familien Cosby, da Jason fortsatt var tidlig i ten­årene. «Living the dream», gjør altså Momoa.

<b>HØYDE­FORSKJELL:</b> Lisa med gigant­-ektemannen Jason Momoa.
HØYDE­FORSKJELL: Lisa med gigant­-ektemannen Jason Momoa. Foto: NTB

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 03 2021

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2021, og sist oppdatert 22/01 2021.

Les også