De beste aprilsnarrene gjennom tidene
1. april er dagen for å lure noen. Vi har funnet de ti beste aprilspøkene – les og le!

Lite er morsommere enn å lure noen trill rundt, og lite er mindre morsomt enn å være den som blir lurt.
Men fortvil ikke – dersom det skulle ende med at det er du som blir lurt 1. april, kan du alltids trøste deg med at det sannsynligvis er andre som går på dårligere spøker enn deg.
Vi presenterer herved de ti beste aprilspøkene:
1. I kø for avgiftsfri vin
I 1950 lurte Aftenposten mange osloborgere. De skrev at Vinmonopolet hadde gått tom for flasker, men at de som tok med seg bøtter, kunne kjøpe opp til 5 liter avgiftsfri vin.
Spøken er gjentatt opptil flere år, og folk gikk fem på flere ganger.
I 1987 kunne Bergens Tidende fortelle at Vinmonopolet skulle dele ut 10.000 liter med konfiskert smuglervin, men at man selv måtte stå for emballasjen. Ved åpningstid hadde 200 mennesker stilt seg i kø utenfor polet, med både flasker og bøtter i hendene.
2. Den sveitsiske spaghettihøstingen
BBC står bak den kanskje best kjente aprilspøken fra 1957 – spaghettihøstingen i Sveits. I en idyllisk TV-reportasje, som selvfølgelig er fullstendig oppspinn, tas seerne med til en familie fra idylliske Ticino i Sveits.
Vi får se kvinner høste spaghetti fra trærne, og en påfølgende feiring av den fruktbare avlingen som feires med en skål for spaghettihøstingen og en tradisjonsrik spaghettimiddag.
Ifølge den britiske kringkasteren selv er dette en av de første gangene TV-mediet ble brukt som kanal for en aprilspøk.

3. Venstrehåndsburgeren
I 1998 kunne man over en tosiders annonse i USA Today lese at Burger King skulle lansere en helt ny type Whopper, nemlig venstrehåndswhopperen.
Ingrediensene var de samme som i originalversjonen, men alt var snudd 180 grader, slik at den nye burgeren skulle passe de venstrehendte, skriver Time.
Dagen etter ble det avslørt at oppfinnelsen var en aprilspøk, men Burger King-filialer hadde fått tusenvis av spørsmål om den nye versjonen. Samtidig hadde mange høyrehendte bedt om den originale høyrehåndsburgeren.
Les også: Nå kommer koronaspirasjonene
4. Tyngdekraften forsvinner
I 1976 annonserte den britiske astronomen Patrick Moore at man på en spesiell dag og på et spesielt tidspunkt, kunne oppleve en unik astronomisk hendelse i sin egen stue, skriver BBC.
Pluto skulle i følge Moore passere Jupiter på en slik måte at vi her på jorden ville oppleve en midlertidig begrensning av tyngdekraften.
Dersom man hoppet eksakt eksakt klokken 09.47 ville man få oppleve en merkelig svevende følelse. Aprilspøken ble fortalt på BBC radio, og radiostasjonen kunne i ettertid fortelle at de hadde mottatt hundrevis av telefoner fra mennesker som mente å ha følt seg svevende. En kvinne fortalte at hun og elleve venner til og med hadde svevd opp fra stolene de satt på.

5. Taco Bell kjøper Liberty Bell
Den amerikanske tacokjeden Taco Bell «kunngjorde» i en annonse fra New York Times 1. april 1996, at de kjøper Liberty Bell – og skiftet navn på den til Taco Liberty Bell.
Liberty Bell eller den såkalte «Frihetsklokken» skal ha blitt ringt med da uavhengighetserklæringen ble vedtatt 4. juli 1776. Den regnes derfor som et ikonisk symbol på amerikansk uavhengighet.
Ifølge avisen Lawrence Journal World ble National Park Service, som driver senteret klokken står utstilt på, oppringt av hundrevis av sinte amerikanere som protesterte på aprilspøken.
Taco Bell begrunnet «kjøpet» med at de ønsket å gi et bidrag for å hjelpe til med landets gjeld i annonsen.
6. Digitalisering av Big Ben
Britene er kjent for aprilspøkene sine, og en av de aller beste er fra 1980. Igjen er det BBC som er hjernen bak spøken, og denne gangen ble det meldt om at Big Ben skulle bli en digital klokke.
Spøken ble ifølge New York Times en stor flopp, og BBC måtte be om unnskyldning til forargede briter i en uke etterpå.

7. Flyvende pingviner
Nok en gang er det BBC som stikker av med hederlig omtale. 1. april 2008 publiserte kringkasteren en forseggjort reportasje fra Antarktis.
I reportasjen, som skulle forestille en del av programmet «Miracles of Evolution» kunne vi se at det nå var oppdaget en pingvinkoloni som kan noe ingen pingviner har gjort før, nemlig å fly.
I reportasjen forklarer programleder Terry Jones at pingvinene fløy tusenvis av mil til Sør-Amerikas regnskoger fremfor å overvintre i Antarktis. Videoen gikk viralt og ble blant internetts mest sette.
I etterkant publiserte BBC en video hvor de forklarte hvordan de skapte de flygende pingvinene ved hjelp av spesialeffekter.
Les også: Aprilsnarr! Denne sjokoladen får du aldri se i butikken
8. Eminem med M&M-samarbeid
Rapper Eminem lurte i 2018 fansen med et Instagram-bilde hvor han «avslørte» at han hadde inngått et samarbeid med sjokoladen M&M.
I instagramposten som fulgte bildet, skrev han:
«Har sett frem til dette samarbeidet en stund: Em & M's! Hvit sjokolade – i butikk nå!»
Bildet viser hvite M&Ms med Eminems logo på.
Ifølge Billboard har fansen tidligere moret seg med tanken på et slikt samarbeid, og har redigert sammen reklamelignende M&M-videoer med Eminem-låter som bakgrunnsmusikk.
9. Kaptein Sabeltann pålagt redningsvest

1. april 2015 kunne dyreparken i Kristiansand melde at de nye forskriftene om påbud om redningsvest også gjaldt for pirater, noe som ville ramme Kaptein Sabeltann og resten av mannskapet på Den Sorte Dame.
«Dyreparken har jobbet opp mot riktige instanser for å kunne unngå å måtte gå til dette steget, men har ikke lykkes. På grunn av nye regler om bruk av redningsvest ser vi oss nødt til å gjøre noen endringer i årets oppsetning.» kunne de melde på egen Facebook-side.
Noe som ville komme til å innebære at piratene måtte seile med redningsvest.
– Så lenge Sabeltann seiler i våre farvann, har vi dessverre ikke noe valg, sa administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken den gang.
10. Klimaendringer vekker dragene fra dvalen

2015 var et godt år for norske aprilspøker. Forskning.no kunne nemlig melde at tre forskere nå mente at det var grunn til å tro at de mytologiske vesenene fantes, og at de bare hadde gått i en langvarig dvale.
Artikkelen trekker frem at det eksisterer en rekke dragehistorier fra middelalderen, men at det stadig ble færre av dem i den lille istid, som fant sted i etterkant. På grunn av klimaendringer trodde forskerne forholdene snart ville bedre seg og at de ville våkne fra sine hi.
«Smart Lego» og Volkswagen-bommert
Mange skjønte nok tegninga da Lego i 2021 annonserte at «SmartBricks», brikkene som automatisk flytter seg unna sårbare foreldreføtter, var like rundt hjørnet. Sjarmerende var det, i hvert fall.
Never step on a LEGO brick again! SmartBricks, coming soon... pic.twitter.com/enRuvdGYjP
— LEGO (@LEGO_Group) 1. april 2021
Ikke alle aprilsnarrer treffer like bra – eller er like enkle å avsløre. For eksempel da bilkonsernet Volkswagen samme år, attpåtil to dager før 1. april, kunngjorde at bilmerket skiftet navn til «Voltswagen» i USA.
En rekke medier, deriblant The Associated Press, USA Today, CNBC, The Washington Post og flere norske medier, gikk på «limpinnen» og meldte om det overraskende navnebyttet.
Da Volkswagen omsider innrømmet at det hele var et heller dårlig planlagt reklamestunt, lot ikke kritikken vente på seg.