USAs X-flyprosjekter

Flyet skulle bli en revolusjon – ble en dødelig fiasko

De amerikanske X-flyene er de raskeste, merkeligste og mest banebrytende farkoster som noen gang har fløyet. Les om noen av de mest oppsiktsvekkende modellene.

<b>LURTE LYDMUREN:</b> Bell X­1 er kanskje det mest legendariske av X-­flyene. I 1947 var X­1 det første flyet som klarte å bryte lydmuren, med Chuck Yeager bak spakene.
LURTE LYDMUREN: Bell X­1 er kanskje det mest legendariske av X-­flyene. I 1947 var X­1 det første flyet som klarte å bryte lydmuren, med Chuck Yeager bak spakene. Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert

Trenger et fly vinger?

Svaret virker opplagt for de fleste. Men er man nysgjerrig nok, er ikke alltid det mest opplagte svaret det beste.

Da NASAs forskningsavdeling på Edwards-­basen stilte spørsmålet tidlig på 1960-tallet, var det fordi man allerede den gang så for seg at romkapsler kunne vende tilbake fra verdensrommet, lande som et fly og brukes på nytt.

For å klare den jobben, var det mest hensiktsmessig med en vingeløs farkost med skrogfasong som kunne skape oppdrift i stedet.

Resultatet ble en serie med badekarlignende farkoster som ble testet ut frem til 1975 på Edwards-basen.

Blant dem var X-24A og HL-10, som klarte å fly i Mach 1,8. Den siste, X-24B, hadde stryke­jerns­fasong og rakettmotorer, og var det første som kunne komme ned i glideflukt fra stratosfæren og presisjonslande på en rullebane uten bruk av motorene.

Det ble den direkte forløperen til romfergen.

Les også: (+) Én liten detalj var forskjellen på mirakel og tragedie i flyulykken

VINGELØS: Det var en tid da NASA eksperimenterte med å fly «badekar» gjennom lydmuren for å forske på vingeløse far­koster, som senere ble forløperne til romfergen. Her har test­piloten Bill Dana klatret ut av eksperimentflyet HL­10 etter en vellykket landing. Flyet ble sluppet fra en B­52.
VINGELØS: Det var en tid da NASA eksperimenterte med å fly «badekar» gjennom lydmuren for å forske på vingeløse far­koster, som senere ble forløperne til romfergen. Her har test­piloten Bill Dana klatret ut av eksperimentflyet HL­10 etter en vellykket landing. Flyet ble sluppet fra en B­52. Foto: NASA

Resten er historie, som det heter

Det har vært perioder i de siste 70 årene av flyhistorien der de beste flyingeniørhodene har kommet sammen for å løse de grunnleggende utfordringene som måtte til for å gjøre banebrytende gjennombrudd. Noen av disse periodene har vært travlere enn andre.

I årene rett etter krigen var mantraet «høyere, raskere og større». Jetmotorens inntog lot jagerflyene fly raskere i større høyder. Men fortsatt gjennsto en hindring for å komme opp i enda større hastighet.

Den vanlige feiloppfatningen var at det fantes en usynlig lydmur høyt der oppe som bokstavelig talt rev flyene i filler hvis man fløy for raskt. I oktober 1947 beviste den nå legendariske testpiloten Chuck Yeager og konstruktørene av rakettflyet Bell X-1 at lydmuren ikke fantes.

Med den rette aerodynamiske konstruksjonen var ikke sjokkbølgene som bygget seg opp langs flykroppen til hinder for å fly raskere enn lyden.

Utseendemessig var Bell X-1 en mitral­jøsekule med vinger. Det var faktisk inspirert av 12,7mm­-prosjektilet som man visste kunne gå gjennom lydmuren uten problemer.

Selv om man var obs på at tidligere fly hadde blitt ukontrollerbare og gikk i oppløs­ning oppunder lydhastigheten, var ikke X­1 utstyrt med katapult­sete. Yeager visste altså at det fikk briste eller bære da han brøt lydmuren for første gang.

Seks år etter satt Yeager igjen bak stikka da varianten X-1A satte ny hastighetsrekord med 2,5 ganger lydens hastighet.

Senere skulle jakten på hastighetsrekorden kulminere med X-15: I oktober 1967 fløy William «Pete» Knight X-15 opp i en hastighet på 7273 km/t − det raskeste et fly noensinne har fløyet.

<b>VERDENS RASKESTE FLY:</b> Rakettflyet X15 holder fortsatt den absolutte hastighetsrekorden på 7273 km/t.
VERDENS RASKESTE FLY: Rakettflyet X15 holder fortsatt den absolutte hastighetsrekorden på 7273 km/t. Foto: Nasa

Blant testpilotene var Neil Armstrong som senere ble første mann på månen.

Testpiloten Bill Dana fikk astronautvingen på grunn av de ekstreme høydene helt ut til verdensrommet som X­15 opererte i. I alt 13 flyginger skjedde i over 80 kilometers høyde i det som da ble definert som verdens­rommet. To av turene nådde over 100 kilometers høyde.

På tross av de ekstreme egenskap­ene måtte X­15 lande som et glidefly uten motor etter at rakettdrivstoffet tok slutt.

Les også: (+) XB-70 Valkyrie: Verdens raskeste bombefly surfet på lydmuren

Eksperimentelle jagerfly og raketter

X-1 var det første i serien av X-fly (X står for experimental). Så langt består X-serien av 56 fly, men antallet er omtrentlig.

Noen av X-flyene ble bygget i forskjellige versjoner. Andre X-modeller kom aldri lenger enn til tegnebrettet. Noen er ubemannede, og noen fortjener betegnelsen «raketter» mer enn fly.

I motsetning til X­1 og X­2 var Douglas X­3 Stiletto fra 1952 utstyrt med jetmotor og hadde evnen til å ta av på egen hånd istedenfor å bli droppet fra et moderfly. Formålet med flyet var å forske på et flydesign som kunne fly i 3000 km/t og holde overlydshastighet over tid.

<b>FIASKO:</b> Douglas X­3 Stiletto ble aldri noen suksess. Men tross dette ble det grunnleggende designkonseptet lagt til grunn for det vellykkede jagerflyet Lockheed F­104 Starfighter.
FIASKO: Douglas X­3 Stiletto ble aldri noen suksess. Men tross dette ble det grunnleggende designkonseptet lagt til grunn for det vellykkede jagerflyet Lockheed F­104 Starfighter. Foto: USAF

Akilleshælen til X­3 viste seg å være motorene, som på langt nær hadde ytelsene som trengtes. I løpet av de 51 flyturene som ble gjennomført, klarte Stiletto aldri å bryte lydmuren i horisontal flukt.

Til gjengjeld ble designet med de korte vingene med høy belastning senere brukt i Lockheed F­104 Starfighter, som ble en suksess som jagerfly.

Ideen om å kunne bruke et jagerfly uten rullebane er ikke ny. Allerede i 1955 fløy Ryan X­13 Vertijet for første gang.

US Air Force var interessert i å vite hvordan et fly ville klare overgangen mellom loddrett og vannrett flyging, mens US Navy funderte på flydesign som kunne ta av fra en ubåt.

<b>LODDRETT:</b> Allerede i 1955 eksperimenterte amerikanske forsvarsgrener med fly som kunne ta av og lande vertikalt. Her er Ryan X13 Vertijet avbildet.
LODDRETT: Allerede i 1955 eksperimenterte amerikanske forsvarsgrener med fly som kunne ta av og lande vertikalt. Her er Ryan X13 Vertijet avbildet. Foto: USAF/Wikimedia Commons

Den kompakte X­13 var bygget rundt den kraftigste jetmotoren som var tilgjengelig, og klarte å gjennomføre både starter og landinger i loddrett posisjon uten uhell.

På en av demonstrasjons­turene krysset flyet Potomac­elven og landet foran Pentagon. Likevel fislet prosjektet ut da flyvåpenet mistet interessen.

M2­F2 kan høres ut som et robotnavn fra «Star Wars», men er derimot et av de tre vingeløse designene NASA studerte på 1960-tallet sammen med X­24A og HL­10.

Flyene ble fraktet til værs under buken på et ombygd B­52 bombefly før de ble sluppet. Noen turer ble gjennomført i ren glideflukt. På andre ble rakettmotoren som fikk flyene opp i 1,6 ganger lydhastigheten tent.

<b>FLYVENDE BADEKAR:</b> Noen av de eksperimentelle flyene ser mer ut som raketter enn fly. De er skarpe og strømlinjeformede, og vingene er mer å beskrive som finner.
FLYVENDE BADEKAR: Noen av de eksperimentelle flyene ser mer ut som raketter enn fly. De er skarpe og strømlinjeformede, og vingene er mer å beskrive som finner. Foto: USAF

En senere modell, X­24B (over), ble brukt til å lage oppskriften på hvordan romfergen skulle foreta glidefluktlandingene sine.

M2­F2 fikk en ublid avslutning da det havarerte under sin 16. landing og skadet piloten, Bruce Peterson, alvorlig. Filmopptaket av havariet ble senere brukt som intro i filmen «The Six Million Dollar Man».

XB­70 Valkyrie er det største av X-­flyene. Det skulle bli bombeflyet som fløy fra alt russerne hadde, med en operasjonshøyde på 70 000 fot og marsjhastighet på tre ganger lydens.

For å klare å fly langt i den hastigheten, var XB­70 designet for å surfe på sin egen sjokkbølge, bokstavelig talt.

I tillegg til de seks kraftige jetmotorene, var den ytterste delen av vingene hengslet slik at de pekte nedover i overlyds­hastighet. Inter­aksjonen med sjokkbølgen fra motorinntakene resulterte dermed i mindre motstand.

Uheldigvis for flyet, mente mange tidlig på 1960-­tallet at fremtiden tilhørte inter­kontinentale atomraketter istedenfor bemannede bombefly, noe som fikk Kennedy-administrasjonen til å avslutte det ekstremt kostnadskrevende prosjektet.

Selv om XB­70 aldri ble satt i serieproduksjon, fikk de to testflyene en rolle som flyvende testlaboratorier for forskning på effekten av overlydssmell på bakken.

<b>VERSTING:</b> XB­70 Valkyrie skulle bli en revolusjon, men endte som pengesluk og skandale. Ett av de to eksperimentelle flyene som ble laget kolliderte i luften, og kostet to piloter livet.
VERSTING: XB­70 Valkyrie skulle bli en revolusjon, men endte som pengesluk og skandale. Ett av de to eksperimentelle flyene som ble laget kolliderte i luften, og kostet to piloter livet. Foto: Nasa

Da det ene flyet styrtet etter en kollisjon i lufta i 1966 der to flygere omkom, overtok NASA bruken av det gjenværende flyet i forskningsøyemed. Da det ble satt på museum i 1969, hadde det bare logget 92 flytimer.

Oppdragsgiverne til de forskjellige eksperimentelle flyene har vært det amerikanske luftforsvaret, marinen, romfartsorganisasjonen NASA eller utenforstående aktører.

Mens US Navy står bak utviklingen av angrepsdronen X-47b, som kan operere fra hangarskip, har NASA satt sammen et stillegående supersonisk passasjerfly og fly som benytter seg av grønn teknologi for lavere drivstoff-­forbruk.

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2024, og sist oppdatert 09/01 2024.

Les også