Vilde (18) har pigmentflekker over hele kroppen
- Jeg liker ikke at folk tror det er en sykdom. For det er det ikke.

(SIDE2): For åtte år siden begynte Vilde Erlandsen (18) å bli hvit på leggene, knærne og albuen.
- Legene visste ikke hva det var, men da jeg ble brun så skjønte de at det måtte være noe med pigmentene, sier Vilde til Side2.
Da var hun bare 10 år gammel, og husker ikke så mye av starten på pigmentforandringene. Men hun husker at hun ikke brydde seg. Vilde har Vitiligo, som er en tilstand med pigmentfrie flekker i huden.
Mandag skrev Side2 om modellen,ernæringsterapeuten og tidligere «Bachelor»-deltaker Breanne Rice fra Seattlesom har Vitiligo. Side2 omtalte tilstanden som en hudsykdom, og det reagerte Vilde på.

- Dette er ikke en sykdom. Jeg liker ikke at folk tror det er en sykdom når det ikke er det. Det hemmer ikke måten vi lever på noen som helst måte. Vi kan gjøre alt som før vi fikk det, sier 18-åringen.
IT-lærlingen fra Tromsø ønsker å fortelle sin historie for å få frem at Vitiligo ikke er en sykdom, men også med mål om at det kan hjelpe andre.
Prøvde først med kun krem
Da Vilde fikk de første flekkene på kroppen hadde hun besteforeldre som var mye og reiste. Spesielt ofte var de i Tyrkia. De tok med en krem hjem til Vilde i håp om at det skulle hjelpe på huden. Det fungerte ikke. Deretter fikk hun strålebehandling på sykehuset. Det hjalp heller ikke. I dag har Vilde pigmentforandringer på store deler av kroppen, men verken da hun var liten eller nå som 18-åring preger det henne. Hun har sjeldent fått negative bemerkninger, men hun kan oppleve å få blikk. Spesielt hvis hun er i andre byer enn hjembyen.
- Jeg har aldri brydd meg. Jeg får faktisk mange kommentarer fra folk som synes det er stilig. Hadde folk sagt at jeg «ikke så ut», så ville jeg ikke giddet å bry meg. Jeg er bare glad jeg er frisk og at det ikke påvirker helsen min.
Har flekker også i ansiktet
Vilde forteller at etter de første pigmentforstyrrelsene kom, så dukket det bare opp mer. De kommer symmetrisk, får hun en flekk på den ene siden av kroppen, så kommer det på den andre også.

- Jeg har på hender, knær og overalt. Uansett hvor mye klær jeg har på meg så synes det på en eller annen måte. Det spredde seg en god del, men så stoppet det etter hvert. Jeg har det i ansiktet også, ved øynene og nesa. Men det skjuler jeg lett med sminke, selv om jeg ikke alltid har behov for det. Om sommeren er det deilig å ikke ha på seg sminke.
Så mange har Vitiligo i Norge
Ifølge Norsk Helseformatikk kjennetegnes Vitiligo ved flekkvis utvikling av velavgrensede melkehvite områder i huden. Dette er et resultat av bortfall av de cellene som produserer fargepigment i overhuden (melaninproduserende melanocytter) og rundt hårrøttene. Det anslås at 1-2 prosent av befolkningen har vitiligo, og det vil si cirka 50.000 personer i Norge. Vanligste debutalder er 10-30 år, men tilstanden kan debutere i alle aldersgrupper. Årsaken er fortsatt uklar, og det finnes ingen god behandling for tilstanden.
Vil fjerne misforståelser
Vilde mener at den største misforståelsen rundt Vitiligo er at folk tror man er syk. Det har hun selv opplevd at folk har tenkt. Også kan det hende noen tror det kan være smittsomt eller at det er utslett hvis man ikke har vært borti det før, mener hun.
- Jeg håper folk generelt får vite at vitiligo ikke påvirker deg, og du skal ikke trenge å se ned på deg selv hvis du har en annerledes hudfarge her og der, sier Vilde og legger til:
- Jeg synes alle skal føle seg fine selv om man er annerledes. Og man skal ikke føle seg fæl. Jeg regner med at mange sliter med slike tanker, i hvert fall hvis man får det i 12-13-årsalderen og skal begynne på skolen også videre. Jeg håper folk kan vite at de ikke er alene, det er mer normalt enn man tror. Jeg trodde jeg var den eneste i Norge, men så fant jeg ut at det var mange. Jeg vil man skal kunne føle seg fin selv man ikke er normal i huden.
Her er Breanne Rice, som valgte å være åpen gjennom Instagram:
Screen9v2