Modellen får skryt for dette Instagram-bildet

Breanne Rice er lei av å dekke til ansiktet.

Publisert

(SIDE2):Som 19-åring ble modellen, ernæringsterapeuten og tidligere «Bachelor»-deltaker Breanne Rice fra Seattle diagnostisert med Vitiligo. Det er en tilstand med pigmentfrie flekker i huden.

Siden hun fikk pigmentforandringer har Rice dekket til huden, og hun har ikke gått ut av huset uten sminke. Når hun har gjort modelloppdrag har hun dukket opp på fotoshoot med foundation. Men nå ønsker hun ikke lenger skjule hudtilstanden, og har publisert et ærlig bilde på Instagram:

«Da jeg var 19 år ble jeg diagnostisert med Vitiligo og det spredte seg raskt og førte til at jeg mistet pigment i halve ansiktet mitt. Ja, ikke under foten eller på armen, men KUN i ansiktet! Jeg er blitt veldig flink til å sminke meg og jeg ønsket ikke at noen skulle vite om dette. Jeg kunne ikke se meg selv i speilet uten å gråte», skriver 31-åringen til bildet.

Rice forteller at hun har brukt lang tid på å velge å fortelle om pigmentforstyrrelsen, og vise seg uten sminke. Hun påpeker at hun har god selvtillit, men at kommentarer om utseende går inn på henne. Likevel tør hun nå å stå fram:

«Hva er egentlig definisjonen av det å være vakker? Er det å være perfekt? Hva ser du når du ser deg selv i speilet? Kanskje det er noe ved deg selv du er usikker på? Ikke la det definere deg. Du fortjener å bli elsket, og du er vakker».

Screen9v2



Vitiligo er en hudsykdom som skyldes at man får færre av de cellene i huden som danner pigment. Dermed oppstår det hvite flekker på huden. De pigmentdannende cellene kalles melanocytter.

Vitiligo oppfattes som en såkalt autoimmun sykdom, hvor det er kroppens eget immunapparat som aktiveres og rettes mot hudens melanocytter, som svinner og etterhvert kan gå helt til grunne.

Alle kan rammes av hudtilstanden, som oftest starter i 20-30-årsalderen. Ca. 1% av befolkningen vil få vitiligo. Ca. 30% av befolkningen er arvelig disponert.

Man kjenner ikke den egentlige årsaken til at prosessen starter. Derfor er det heller ikke mulig å forebygge pigmentforstyrrelsen.

(kilde: felleskatalogen)

Til Today utdyper Rice hvorfor hun nå vil fortelle om pigmentforandringene sine:

- Jeg gjorde det for å hjelpe andre kvinner som kanskje er usikre på noe. Man kan ikke finne verdier i kun utseende, og la det være grunnlaget for om du skal bli elsket.

Rice forteller at åpenheten har gitt henne bedre selvtillitt, og at hun mottar mye henvendelser fra andre kvinner som takker for at hun er åpen om Vitiligo.

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2016.

Les også