- Vi har ingen planer om å erstatte aspartam

Amerikansk aspartamkutt påvirker ikke norsk Pepsi Max.

NORSK PEPSI MAX endrer ikke oppskrift til tross for at den amerikanske lettbrusen Diet Pepsi nå dropper aspartam.
Publisert

(SIDE2): Nylig ble det kjent at amerikanske PepsiCo gir etter for press og kutter ut søtningsstoffet aspartam fra sin lettbrus.

LES HELE SAKEN HER: Pepsi kutter ut aspartam

Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, sier at aspartam-kuttet ikke har betydning for norske forbrukere.

Voldsomt engasjement

- Dette handler kun om at PepsiCo har valgt å bytte ut aspartam fra ett produkt i USA, diet Pepsi som ikke selges i Norge, til fordel for et alternativ søtningsmiddel for de som måtte ønske det. Aspartam benyttes fortsatt i andre Pepsi-produkter i USA og resten av verden, sier Bruusgaard til Side2.

ASPARTAM

Aspartam er et tilsetningsstoff som fremstilles syntetisk av to naturlig forekommende aminosyrer, asparaginsyre og fenylalanin.

Aspartam brukes som et søtstoff i en rekke næringsmidler inkludert suketter. Det tilhører kategorien «sterkt søtende stoffer» ettersom det søter cirka 200 ganger mer enn sukker, og brukes derfor i lettprodukter i stedet for sukker for å gi en søt smak uten at det gir noen særlige kalorier.

ADI

Aspartam har en verdi for «akseptabelt daglig inntak» (ADI) på 40 mg/kg kroppsvekt per dag. ADI er den mengden man kan innta hver dag gjennom hele livet uten risiko for helseskade.

En person som veier 60 kilo kan drikke cirka fire liter lettbrus hver eneste dag for å nå ADI-verdien når det gjelder aspartam.

Det blir likevel for enkelt å si at man trygt kan drikke fire liter lettbrus om dagen. Regnestykket ser kun på aspartam, og brus inneholder flere ingredienser enn aspartam. Lettbrus kan for eksempel innehold 150 mg benzosyre per kilo. Benzosyre har lavere ADI enn aspartam og brukes i svært mange næringsmidler. Dersom man drikker fire liter brus hver dag, er inntaket fra lettbrus alene dobbelt så høyt som ADI-verdien for benzosyre.

Aspartam har flere ganger vært i søkelyset som mistenkt for en rekke uheldige effekter i mennesker, blant annet at det er kreftfremkallende. Flere forsøk som konkluderer med dette er blitt publisert i vitenskapelige tidsskrifter. Når slike studier publiseres sendes disse til EFSA for vurdering. Da vurderes selve gjennomføringen av studien og resultatene. Dersom studien er utført i henhold til internasjonalt aksepterte retningslinjer vurderes konklusjonene som pålitelige og tas hensyn til i en samlet risikovurdering.

(Kilde: Mattilsynet)

Her i Norge er det satt ADI-grenser (Akseptabelt daglig inntak) av søtningsstoffer som blant annet aspartam. Mattilsynet har utført flere undersøker av hvor mye forbruker får i seg av stoffene for å se om regelverket beskytter forbruker godt nok og den gjennomsnittlige nordmann er godt innenfor ADI. 

Det er likevel stadig en debatt om hvor «gunstig» det er med aspartam og særlig lettbrusen blir ofte diskutert.

For eksempel er en av de mest leste sakene fra Side2 om en kiropraktor som mener at lettbrus ødelegger skjelettet.

I 2013 kom en ny rapport gjennomført av Mattilsynet i EU, EFSA, som konkluderte med at aspartam er helt ufarlig.

- Ufarlig i normale mengder

Kommunikajonssjefen i Ringnes mener at de fleste norske forbrukerne har et avslappet forhold til aspartam.

- Stadig flere bytter ut sukkerbrus med lettbrus, i tråd med hva norske helsemyndigheter anbefaler. Lettbrus konsumert i normale mengder er helt ufarlig. Som med alt mulig annet man putter i munnen handler det om sunn fornuft og måtehold, mener Bruusgaard.

NICOLAY BRUUSGAARD er kommunikasjonssjef i Ringnes.

- I Ringnes har vi ingen planer om å erstatte Aspartam. Søtningsstoffet er blitt forsket på i over 30 år og er godkjent av helsemyndigheter over hele verden, legger han til. 

Så forbrukerne har ingen grunn til å være bekymret?

- Naturligvis ikke. Forbrukerne kan ta det helt med ro og nyte sin lettbrus uten grunn til bekymring.

Lavere inntak av sukker

Direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome, har tidligere uttalt til Side2 at lettbrus kan bidra til å redusere sukkerinntaket hos den norske befolkningen. 

- Hvis flere hadde vært klar over at lettbrusen er hundre prosent sukkerfri, ville antagelig sukkerforbruket vært enda lavere. Og hvis media- og kostholdseksperter kan bidra mer til å spre kunnskap, gjør de en viktig innsats for folkehelsa, uttalte Nome.

LES HELE SAKEN HER: Mange lar seg lure om lettbrus

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!