Vil du videre i livet?

Du kan klare det, men du må gi dine innerste krefter en kickstart.

STYRKE: Det krever styrke å gjøre valg og enda mer styrke å ta konsekvensene av dem. Men dette gir større styring og dermed mulighetene til å få det livet du ønsker å leve.
STYRKE: Det krever styrke å gjøre valg og enda mer styrke å ta konsekvensene av dem. Men dette gir større styring og dermed mulighetene til å få det livet du ønsker å leve. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Her er ti råd og fire øvelser fra Stina Näslund som kan hjelpe deg i gang med en reise mot et nytt liv. Näslund er lederkonsulent og holder seminarer om hvordan vi kan lære oss å leve som hele mennesker og virkeliggjøre våre drømmer og visjoner.

Disse rådene kan hjelpe tankene dine med å åpne veien til ditt indre - i stedet for å blokkere den.

1. Pass på deg selv

Når vi blir født føles alt så trygt. Vi kjenner oss elsket og betydningsfulle, og ærlighet mot oss selv og andre er en selvfølge. Mange vokser dessverre opp i miljøer der det å posisjonere seg blir sett på som ufint. Når kjærligheten får for mange betingelser og vilkår knyttet til seg, føler vi oss ikke lenger overbevist om at vi er elsket. Det viktigste i vår utvikling er derfor å finne tilbake til denne kraften inni oss. Vi må trene opp vår evne til å kunne elske oss selv.

2. Velg å ta ansvar

Vendepunktet i livet kommer gjerne når vi innser at vi selv er ansvarlige for våre liv og at ansvaret aldri kan overlates til andre. Det krever tid, mot og tiltak for å trene opp denne ansvarsfølelsen. Selvfølgelig skjer det mange ting rundt deg, men det er opp til deg selv hvordan du tolker dem. Selv når du står overfor sykdom eller død, er valget ditt: Du kan kjempe eller gi etter, skrike eller be.

Det krever styrke å gjøre valg og enda mer styrke å ta konsekvensene av dem. Men dette gir større styring og dermed mulighetene til å få det livet du ønsker å leve.

2. Hold de løftene du har gitt deg selv

Skriv ned en god tanke

Når du formulerer dine tanker, får de ytterligere styrke. Hvilke positive tanker ønsker du å fokusere på i dag, denne uken eller måneden?

Skriv ned din tanke og heng den opp på speilet eller kjøleskapsdøren.

Mange av oss er flinke til å holde det vi lover andre, men ikke overfor oss selv. Gir du deg selv et løfte, så hold det! Har du lovet deg selv å gå en tur hver dag eller ringe en gammel venn, så gjør det. Du må kunne stole på deg selv. Det er innfallsporten til en god selvfølelse og gir deg styrke.

3. La ikke omstendighetene hindre deg

Alle rasjonaliserer. Hver dag sier vi ting som "Jeg rekker det ikke, fordi jeg har små barn", "Jeg kan ikke, fordi jeg har feil utdanning, er for gammel" osv. Forklaringer som synes fornuftige, men som gjør at utenforliggende ting styrer deg. Livet vil alltid være fullt av forklaringer på hvorfor vi ikke har lyktes, men å være slave av omstendighetene er ikke å ta ansvar for sitt eget liv. Legger du altfor stor vekt på hva samfunnet betrakter som "vellykket", "lykkelig" eller "fremgangsrik", får du problemer med å se betydningen av egne tanker og følelser. Du kan aldri helt velge dine omstendigheter, men du kan alltid påvirke dine tanker.

4. Det handler om deg

HANDLER OM DEG: Noen kommer til å trekke seg unna når du forandrer deg, men ikke glem at det handler om deg og at de tankene som jobber for deg, gjør deg lykkeligere.
HANDLER OM DEG: Noen kommer til å trekke seg unna når du forandrer deg, men ikke glem at det handler om deg og at de tankene som jobber for deg, gjør deg lykkeligere. Foto: Foto: Stanislav Popov/Crestock

Noen mennesker kommer til å trekke seg unna når du forandrer deg. Dels fordi de misunner andre det de selv ikke har styrke til å gjøre, men også fordi de ikke forstår hva du holder på med. Det trenger de heller ikke. Dette handler kun om deg. Spør deg selv: Hva hender med familie og venner om jeg tenker på meg selv først? Er det virkelig sant at det vil gå ut over dem?

Rydd i skap og i ditt indre

Let i skuffer, papirhauger, avisbunker og kast eller gi bort det du aldri bruker. Når du kvitter deg med unyttige ting, kvitter du deg også med inngrodde vaner. Ting du ikke har benyttet på ti år kommer du ikke til å bruke senere heller. Å fysisk slippe grepet om gamle saker og ting løser opp følelser og spenninger.

5. Vær bevisst dine tanker

Hjernen skiller ikke mellom tenkt og utført handling. Jo mer bevisst du blir på dine tanker, desto lettere setter du dem ut i handling og nærmer deg den retningen du ønsker at livet skal ta. Forsøk å bli bevisst dine tanker: Hvilke tanker hindrer deg i å vokse? Hvilke tanker hjelper deg fremover? Tenk de tankene som jobber for deg, gjør deg lykkeligere, sterkere, helere. Du kan selv styrer tankene dine, i stedet for å la dem styre deg!

6. Lev ut dine følelser

Du står overfor en tøff periode når du skal endre kurs i livet og begynne å lytte til egne følelser og intuisjon. Det er ikke lett å tolke en følelse og vite hvor den vil føre deg. Still gjerne spørsmål til deg selv, men ikke vær redd for svarene. De kommer når de kommer. Følelsene skal få lov til å være der. Benytt alle muligheter til å gi uttrykk for hva du føler. Skriv, les, skrik, eller gråt om så. Snakk med andre som har det på samme måte. Etter hvert blir følelsen så sterk at du ikke kan la være å følge den. Og når du følger den vil det føles riktig. Kanskje ikke i dag, men etter hvert.

7. Gi ting tid

Bad bort gamle holdninger

Ta et varmt bad. Masse skum, tente lys, dempet musikk og spennende dufter. Bestem deg for hva du skal kvitte deg med. Gjør et valg - og slipp det gamle ut med badevannet.

Når du sår et frø, forventer du ikke at det skal bli blomster neste dag. Slik er det også med tanker eller ønsker. De "blomstrer" når tiden er inne. Vår utvikling kan ta lengre tid enn vi har tenkt oss. Kunsten er å ikke bli utålmodig.

8. Livet er svart OG hvitt

Uansett hva du gjør, kommer du noen ganger til å bli fange av dine egne destruktive tanker. Det er ok - iblant. Kjenner du deg på bånn eller er sint, er det greit å ha den følelsen en stund. Ingen føler seg på topp hele tiden. Hvis du aldri er lei deg, blir du heller aldri helt glad. Livet blir tungt om du alltid strever for å være "på topp". Tenk på at livet ikke er svart ELLER hvit, men svart OG hvitt. Begge hører med.

9. Lytt!

LYTT: Hvis du blir en bedre lytter i stede for å snakke selv hele tiden, kan du lære mye mer.
LYTT: Hvis du blir en bedre lytter i stede for å snakke selv hele tiden, kan du lære mye mer. Foto: Foto: Crestock/Ron Chapple Stock

Få av oss er gode lyttere. Vi klarer nesten ikke vente på at den andre skal slutte å prate, slik at vi kan si det vi har på hjertet. Har du allerede "hørt ferdig" når du snakker med andre mennesker, lærer du ingen ting.

Bare sitt i ro

Når du kjenner deg sprengfylt av gode ideer og drømmer kan du bli frustrert og utålmodig. Ro ned tankene, sette deg ned og mediter. Eller bare slapp av i en stol, på gulvet, i gresset. Tanker som "hva tror andre" finnes ikke lenger. Nå handler det bare om deg selv.

10. JEG TROR! JEG KAN!

Jeg kan, jeg vil, jeg tør, jeg tror! Dette må vi trene på å både tenke og si. Ha tillit til egne ressurser. Det å stadig tenke "Jeg kan ikke" er som å suge kraften ut av seg selv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning