Muggsopp i bil:

Sopp kan gjøre deg bilsyk

Mikroorganismer fra klimaanlegget kan være grunnen til at du blir trøtt eller syk i bilen.

BILTUR UTEN MUGGSOPP: Sjekk bilen for mugne blindpassasjerer før dere legger ut på langtur.
BILTUR UTEN MUGGSOPP: Sjekk bilen for mugne blindpassasjerer før dere legger ut på langtur. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Hold bilen ren innvendig

Slik unngår du at muggsoppen får anledning til å bosette seg i bilen din:

  • Støvsug nøye under seter og setefester.
  • Søler du kaffe, brus eller annen mat eller væske, holder det ikke bare å tørke opp. Det er nemlig i restene i teppet og setene at mugg vil oppstå i fuktig vær.
  • Se rundt setefestene på gulvet, for det er der muggen kommer først.
  • Bilen bør få tørke godt ut med jevne mellomrom, for eksempel ved at den står med dører og vinduer åpne i godt oppvarmet og ventilert garasje.
  • Sette gjerne en vifteovn i bilen noen timer, da med vinduet på gløtt
  • La ikke bilen stå under presenning.

Vi har hørt om skoler som har måttet holde stengt på grunn av muggsopp. Få er klar over at også bilen kan være et gigantisk muggsopplager.

Sitter i kjøleanlegget

Det er nemlig godt mulig å dyrke muggsopp i kjøleanlegget i bilen.

Når du setter på viften, suser i så fall de mikroskopiske organismene og bakteriene rett inn i kupeen, med stø kurs for luftveiene til deg og dine medpassasjerer.

Oppvekst av mikroorganismer

All luft som trekkes inn i bilen, utenom de åpne vinduene, går via varmeapparatet. Det ser ut som en liten radiator med tynne riller der luften passerer.

Fuktig luft kan bli liggende igjen på rillene og gir gode muligheter for oppvekst av mikroorganismer.

Vanskelig tilgjengelig

- Det er vanskelig å komme til for å rense ventilasjonsanlegget. Man må ofte skru i mange timer og kanskje demontere hele dashbordet for å få det ut, forklarer Trond Bjørlin.

Han er regionsjef i firmaet Relekta, som tilbyr en ny og enklere metode for å fjerne mikroorganismer, mugg og bakterier i bilens klimaanlegg.

- Konstruert behov

- Muggsopp i bil er et "mikroskopisk" problem. Dessverre er det en del haier der ute som ønsker å spre frykt for muggsopp for å få solgt produktene sine, påpeker seniorforsker Jan Hongslo ved Folkehelseinstituttet til klikk.no.

- Har du en alminnelig bil i normal bruk uten skader eller lekkasjer i ventilasjonssystemet, har du ingenting å frykte, beroliger han.

- Forekommer kun ved vannlekkasje

- Hva med dem som blir trøtte eller får astmalignende reaksjoner i bilen?

- Da tror jeg de fleste får det andre steder også. Der helt vanlig å bli trøtt utpå dagen. At det skjer i bilen, har sannsynligvis andre årsaker enn muggsopp, sier Hongslo.

Astmalignende symptomer

Muggsoppallergi kan ifølge Folkehelseinstittet fremkalle lignende symptomer som bilsyke:

  • Muggsoppsporer i kupéluften kan blant annet resultere i svie i øyne, tretthet og astmasymptomer.
  • Rundt fem prosent av oss reagerer allergisk mot muggsopp.
  • Alle personer over 13 år oppholder seg i bil gjennomsnittlig 40 minutter daglig, ifølgeTransportøkonomisk institutt.

Han utdyper:

- En bilprodusent ville fått bra med klager hvis det dannet seg muggkolonier i mange av bilene deres. Men om man mot all formodning skulle kjenne mugglukt i bilen, bør man naturligvis få sjekket den for lekkasjer og eventuelt få utbedret feilen. Det er bare der fuktighet blir stående at det kan oppstå muggsopp, sier Jan Hongslo ved Folkehelseinstituttet.

Svingninger av ultralyd

Muggsoppbehandlingen til firmaet Relekta foretas med en liten, 12 volts rengjøringsmaskin som lager en spesiell, forstøvet rensevæske som suges inn i resirkulasjonsanlegget.

Det som egentlig skjer, er at en rensevæske presses inn i rengjøringsmaskinen, som så skrus på slik at væsken suges inn i ventilasjonssystemet.

Kommer til overalt

Ved hjelp av ultralyd skapes svingninger i væsken slik at mikroskopiske dråper slynges ut i kupé og ventilasjonsanlegg.

Væsken skal komme til i de aller minste delene av ventilasjonsanlegget.

Les også: Oppvaskmiddel fjerner muggsoppen

Væravhengig

Etter en slik behandling er inneklimaet forbedret og uønsket odør forsvunnet, opplyser produsenten. Virkningen kan vedvare fra et halvt til ett år, avhengig av klima og værtype.

"Mye fuktig vær kan kreve ytterligere behandlinger."

Motvirker bilsyke

Mange som tidligere var plaget av bilsyke, blir ikke lenger kvalme på biltur når ventilasjonssystemet renses regelmessig, hevder Relekta.

- Det er viktig å få ta en slik rens samtidig med at man bytter pollenfilteret årlig, anbefaler Bjørlin, som mener at å bare bytte pollenfilter kan sammenlignes med å bytte svette sokker uten å vaske føttene først.

- Selv i eldre biler uten aircondition er behandlingen gunstig.

DAMPBAD FOR BILEN: MIST, Mobile Interior Sonic Treatment, er et rensesystem for bilens aircondition-, ventilasjonsanlegg og kupé.
DAMPBAD FOR BILEN: MIST, Mobile Interior Sonic Treatment, er et rensesystem for bilens aircondition-, ventilasjonsanlegg og kupé. Foto: Foto: Katinka Stigar

Strøm fra sigarettenneren

Under behandlingen trenger den vesle rengjøringsmaskinen strømtilførsel, for eksempel fra en sigarettenner eller et batteri.

- Virkningen blir redusert i biler som ikke har omluftefunksjon (mulighet for å stenge inntaket av luft, som når du kjører i tunnel), men rensingen kommer nok likevel til å merkes, forklarer Pål Ingeberg fra Autoklim, en av forhandlerne av ventilasjonsrensesystemet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning