Lekent samliv

Viktigere med lek enn sex

Glemmer du leken blir det ikke mye action. Verken på den ene eller andre måten.

DUSJELEK: Ting trenger ikke være kostbare eller tidkrevende for å utløse litt lekenhet og humor.
DUSJELEK: Ting trenger ikke være kostbare eller tidkrevende for å utløse litt lekenhet og humor. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox
Publisert Oppdatert

Ifølge samlivsrådgiver Eva Mohn går vi rundt med gull og edelstener i oss som vi ikke bruker - vi glemmer å være lekne.

Viktigere enn du tror

Mengden moro paret opplever sammen er nemlig viktig når det gjelder å forutsi hvor godt paret har det og hvor stor grad av forpliktelse de føler. Humoren er også noe av det første som forsvinner i et parforhold som ikke går som det skal, sier forskning.

- Lek er kanskje den viktigste kontrakten vi har i parforholdet, det at man tar initiativ til å dra hverandre opp når den andre er litt «tung».Konklusjonen blir at hvis ikke begge bidrar til turtaking på lek så bidrar det fort til en avvikling av samlivet. Da er det ikke morsomt lenger, sier familie- og samlivsrådgiver Eva Mohn ved Barn Voksen senteret i Trondheim.

Men evnen til å leke har vi alle i oss, helt fra vi lekte med hverandre i sandkassen eller også om vi gikk langs gjerdet og lekte med oss selv. Når vi treffer en ny partner, går vi automatisk inn i lekeatferd, ifølge Mohn.

- Så hvordan kan du hente tilbake den lekne følelsen, hvilke aktiviteter er det som har den følelsen for deg, spør Toril Stevnebø, som er utviklingsleder i det landsomfattende kurskonseptet PREP (Prevention and Relationship Enhancement Program) ved Modum Bads Kurs- og kompetansesenter.

Når kurslederne i PREP lærer par å bli mer lekne, baserer de seg på forskningen til Scott M. Stanley & Howard J. Markman fra 1996, som kobler lek direkte til kvaliteten på forholdet.

Enkle veier til et lykkelig forhold

Men lek er mer enn det mange forbinder med lek, først og fremst handler det om å komme i kontakt med «en følelse av glede, spenning, konsentrasjon og tilfredsstillelse». Som om tiden står stille, samtidig som den flyr av sted.

- Mange har den lekne følelsen når de er ute og går tur i naturen fordi den aktiviteten har de samme følelsene og kvalitetene i seg, som da man lekte som liten, den samme lettheten. Det som kan virke traurig for noen kan altså ha leken i seg for andre, sier utviklings- og kursleder Toril Stevnebø.

«Vil du bli lykkelig, så gjør dine gleder enkle», er det en som har sagt, og en som gjerne gjentar akkurat disse ordene er prosjektleder for samlivskursene LEVEL, Anders Mathias Larsen.

- Ting trenger ikke være kostbare eller tidkrevende for å utløse litt lekenhet og humor. En kveld i måneden kan den ene ha ansvar for å finne på noe morsomt som den andre lojalt har lovet å være med på. Det kan være noe så enkelt som å spille Scrabble, gå kveldstur med ved og pølser i sekken eller arrangere en date, sier han.

Kommer du ut og leker?

For gode venner, de leker sammen. Et godt vennskap var også det som havnet i toppsjiktet da Synovate gjorde en undersøkelse for Dagbladet i desember, om hva par så på som viktigst i forholdet.

God kommunikasjon kuppet førsteplassen, mens vennskap landet på en solid andreplass, foran faktorer som troskap og et godt sexliv.

KYSSELEK: Leken kan være seriøs, tøysete, romantisk, seksuell eller spirituell - for å nevne noe.
KYSSELEK: Leken kan være seriøs, tøysete, romantisk, seksuell eller spirituell - for å nevne noe. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox

- Viktigheten av et godt vennskap kan ikke underbygges sterkt nok, akkurat som leken var viktig da vi var små. Da ringte vi jo på hos naboen og sa enkelt: Kommer du ut, sier Larsen.

Det er også noe med at humor i sin alminnelighet og i parforholdet, endrer hele perspektivet, skal vi tro prosjektleder Anders Mathias Larsen.

- Hvis en er inne i litt sånne traurige diskusjoner eller er inne i litt sånn lavtemperatur i forholdet så vil ofte det å klare å få litt humor inn skape eller sette ting i perspektiv. Kanskje er det litt puslete det vi holder på å krangle om for eksempel, også handler det om å få slappet av og kunne le litt av hverandre og av det man holder på med. Det kan gi ny motivasjon, sier han.

Helt i tiden

Men likevel, så er det mange av oss som glemmer å leke og i stedet henger oss opp i alt det «fornuftige».

Daglige gjøremål og forpliktelser har en tendens til å bli prioritert over lek og hygge. Noen opplever også at det er lettere å si ja til arbeidsgiver, familie og venner, og dermed lar det seg utvikle et mønster der parforholdet blir satt på vent eller nedprioritert.

- Den lekne tonen og atmosfæren gjennomsyrer forholdet i veldig mange situasjoner, mens stress tar livet av det. Stress fører oss vekk fra kroppen og gleden og latteren så et av våre hovedpoenger er at det må settes av tid. Vi bør ha det mer morsomt. Det er faktisk fornuftig å leke. Når jeg baser i snøen med barnebarna, så ler jeg jo, det kommer av seg selv, sier Toril Stevnebø.

Og da eksisterer det ikke noe annet?

- Nettopp. Da snakker vi om å være til stede i øyeblikket og dette med mindfulness er jo kommet for fullt, det handler om fokusert nærvær, om å være til stede, men ta ett øyeblikk av gangen.

Når vi leker er vi nemlig mer i kontakt med oss selv, den vi er og er ment å skulle være. Som lekens far, poeten Friedrich Schiller, formulerer det alt i 1776: «Mennesket er aldri mer menneske enn når det leker», eller som Joseph Levy sa det i 1977: «Det er først når vi leker at vi virkelig er i kontakt med essensen i livet».

(Andre kilder: samlivskommunikasjon.no)

Hvordan få et mer lekent forhold?

- Leken kan være innendørs, utendørs, seriøs, tøysete, sportslig, hobbyrelatert, intellektuell, litt konkurransepreget, romantisk, seksuell, spirituell eller sesongbetont. En av de morsomste datene jeg har hatt med min kone Joan, var da jeg tok henne med på en mysterie-tur i bil. Den andre gir direksjonene, så bytter dere igjen og slik fortsetter dere helt til dere kommer til et uventet sted - gå rundt på dette stedet og prøv å finne veien hjem, skriver Keith Hackett som har skrevet en av få bøker om «morsomme parforhold», Couples in the Art of Playing, på playfulrelationships.com.

Tre små huskeregler

1. Prøv å være leken hver dag. Dette er hva jeg kaller å praktisere «positiv manipulasjon». Gjør noe gøy, positivt, oppmuntrende eller støttende hver dag og gjør det først, før partneren din gjør det. Det skaper en varm atmosfære som begge vinner på. Del morsomme historier og minner, ert hverandre og vær kreative.

2. Ta dere en helg et annet sted, bare dere to, en gang i mellom, og tilsvarende ferie.

3. Lag en moro-mappe som dere samler ideer i.

Fem par som har skjønt det

«Vi danser helt ko-ko sammen, kiler og lekeslåss til vi havner på gulvet som ender med kos eller sex. Han begynner å synge på en sang, jeg fortsetter med en strofe, så fortsetter han igjen. Høres helt grusomt ut, men vi har det gøy sammen. Kiler og fleiper, ler og koser. Kommer han hjem tidlig kan jeg si det var bra at "Hans" ("elskeren" min) nettopp har gått og da kan han spørre om det var deilig ...»

«Vi flørter og ler vi mye når vi står på kjøkkenet og lager mat sammen.»

«Vi kiler hverandre og lekeslåss en hel del! Og når vi er ute holder vi alltid hender og hopper ofte bortover gaten slik som man gjorde da man var 5 år og hadde en bestevenn.»

«Vi spilte opera i stuen en gang. Det var det morsomste vi har gjort.»

«Vi kiler og lekeslåss mye. Og snakker bakvendt. Bakvendt'ene er selvsagt morsomt når de er skikkelig grove. Noen er så stygge at vi ikke kan si dem ute (vi prøvde i et selskap, og der ble de helt stille da vi tok et anagram på Knut Vollebæk, gitt).»

Fra en tråd om lek i samlivet på DoktorOnline.no

Siden det er fredda'n

Kanskje frister det med seksuell lek i kveld? Sjekk ut Voksenlek.no for fredagsinspirasjon!

Prøv en morsom stilling, på et annet sted eller gå rundt splitter nakne og se hva som skjer.

Spill et erotisk spill eller ta dere en runde naken-Twister, prøv et sexleketøy, gå på skattejakt rundt i huset på jakt etter hverandre eller leketøy og bli enige om hva dere skal gjøre når dere finner hverandre, utforsk hverandre på nye måter for eksempel med en lommelykt i mørket eller la lapper eller terningkast bestemme hva kvelden skal brukes til.

Kilder: Solveig Nordanger/Voksenlek.no, Sally Bishop/Fun sex

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

7 dødssynder i parforholdet

Vrient når gutter vil ha modne kvinner

Munnsexen menn elsker

Vil du ha sex om igjen, må du kunne dette trikset

Dette gjør kvinner feil i senga

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning