Klitoris:

- Snakk mer om klitoris

Det snakkes alt for lite om hvordan man ved hjelp av å bruke fingre og spytt stimulerer kvinnen, mener sexologer.

ONANI: Selvmasturbasjon sammen er sjeldent håndverk.
ONANI: Selvmasturbasjon sammen er sjeldent håndverk. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Vet vi nok om det kvinnelige kjønnsorgan? - Ikke på langt nær, sier sexologer med klitoris som sine kjepphester.

De er ikke i tvil om at klitoris fremdeles er tabu å snakke om for mange.

Del

Ikke politisk korrekt

- Det er fremdeles ikke helt politisk korrekt å snakke faglig og i detaljer om hvordan man stimulerer klitoris. Vi merker at det er et tabu å snakke om kvinnen som seksuelt aktiv. Spesielt er det vanskelig for mange å snakke om hvordan kvinner kan stimulere sitt eget kjønn for egen hånd og side om side med partneren, sier Stine Kühle-Hansen.

Hun er sexologisk rådgiver og leder for Amoroteket, Norges første sexologiske museum.

Klitoris er 12 cm

Kühle-Hansen mener det generelt snakkes alt for lite om temaet, til tross for at TV-programmer som «Trekant» på NRK er med på å sette ytterligere fokus på seksualitet og seksuallivets tabuer.

Det beste med programmet i hennes øyne var fokuset på onani og ikke minst at serien viste den oppdaterte modellen av klitoris som faktisk er på 12 cm.

- Det snakkes generelt alt for lite om hvordan man ved hjelp av å bruke fingre og spytt stimulerer kvinnen. Det er alt for få ord om kvinnenes onanikunst og jeg hører stadig om tilfeller med manglende kunnskap på hvordan man skal gjøre dette.

- En del gutter og menn er fremdeles uvitende. De vet for eksempel ikke at en kvinne vil oppleve det like ubehagelig å bli stimulert på et tørt klitorishode som det er å bli stimulert på et tørt penishode, sier sexologen.

SEXOLOG: Stine Kühle-Hansen er sexologisk rådgiver og leder for Amoroteket, Norges første sexologiske museum.
SEXOLOG: Stine Kühle-Hansen er sexologisk rådgiver og leder for Amoroteket, Norges første sexologiske museum. Foto: Foto: Privat

Ønsker fokus på stimulering

Kühle-Hansen får støtte av en annen sexolog som har klitoris som sin kjepphest, nemlig Gro Isachsen. Hun mener at seksualundervisning om den gode sexen nesten er ikke-eksisterende.

- Hva folk kan om sex er svært variabelt. Dessverre lærer fortsatt de fleste gutter og menn det meste om sex gjennom porno, noe som ofte gjør sex katastrofalt dårlig for kvinnene de er sammn med. Det hjelper heller ikke at mange av kvinnene spiller skuespill og later som om det som foregår er toppen av nytelse , sier Isachsen, som nylig har gitt ut boken "Mer lyst!" - en bok som forklarer hvorfor lysten ofte forsvinner.

Den inneholder også sexologiske metoder for hvordan man kan få lysten tilbake .

Isachsen mener det er viktig å sette fokus på klitorisstimulering og å bidra til at folk får mer kunnskap om nettopp klitoris.

- Klitoris er det mest følsomme organet på kvinnekroppen. Den består ikke bare av den synlige delen, men strekker seg også langt innover i kroppen. Det viser seg at kvinner som har trent bekkenbunnsmusklene får lettere kontakt med den innvendige delen av klitoris og dermed nyter samleiet mer enn de utrente.

- Et samleie uten utvendig klitorisstimulering blir ofte en temmelig kjedelig affære for kvinnen, siden skjeden er nesten følelsesløs. Slik må det være siden skjeden jo også er en fødselskanal - mens mannens penis er hans største kilde til nytelse. Et samleie kjennes derfor helt annerledes for ham.

- Menn flest skjønner bedre hennes behov for klitorisstimulering når de får spørsmål om hvordan de hadde nytt sexen dersom penis ikke ble berørt, sier Isachsen, som tror at uten kunnskap og aksept for kvinners behov for klitorisstimulering vil stadig flere kvinner miste lysten på sex.

KLITORISSTIMULERING: - Seksualundervisning om den gode sexen er nesten ikke-eksisterende, sier sexolog Gro Isachsen.
KLITORISSTIMULERING: - Seksualundervisning om den gode sexen er nesten ikke-eksisterende, sier sexolog Gro Isachsen. Foto: Foto: Morten Holm / SCANPIX

- Ta nytelsen på alvor

Så hvordan kan man fokusere mer på klitorisstimulering i samfunnet?

- Jeg skulle ønske vi fikk en seksualundervisning som også fokuserte på ulike fysiske forutsetninger for å nyte sex. Klitoris har oftest vært et fremmedord i seksualundervisningen og det ungdommen har fått av informasjon til nå er stort sett de vanskelige sidene av sexlivet. Som for eksempel informasjon om seksuelt overførbare sykdommer, abort og prevensjon, sier Isachsen.

Hun håper at det i fremtiden vil komme flere TV-programmer som «Trekant».

- Jeg skulle ønske enda flere kvinner tar sin egen nytelse på alvor og selv stimulerer klitoris under samleiet. Det gir bedre sex både for ham og henne, slår sexolog Isachsen fast, hun legger også til at hun tror det er langt igjen til full seksuell likestilling, noe hun mener kommer godt frem i NRKs sin samleieguide med 60 samleiestillinger.

- Der er ikke klitoris engang nevnt, sier sexologen.

Utelatt i undervisningen

Sexolog Stine Kühle-Hansen fortviler også over manglende fokus på klitorisstimulering.

- Noen ganger er klitorisstimulering helt utelatt i undervisningsmaterialet i seksualundervisningen på skolen. Det er sjelden man får detaljer og det er for eksempel ikke mange ord om hvordan man kan bruke fingre sirkulerende, og å bruke fukt, spytt og slim for å stimulere klitoris mer behagelig .

- Hvis onani blir viet mer oppmerksomhet slipper ungdom å kapitulere etter mislykkede forsøk. Noen velger da samleiet som en erstatning. Mye av seksualiteten er basert på penis sine premisser og ikke på klitoris sitt behov for berøring, sier hun.

Fakta om klitoris

Klitoris er gresk for «den lille bakken».

Norske «kjælenavn» på kroppsdelen er kildrer, kiler og klitt.

Hos kvinner tilsvarer klitoris mannens penis.

Klitoris sitter nær de små kjønnsleppene - over åpningen av urinrøret og skjeden.

Klitoris er svært følsomt for berøring og seksuell nytelse.

Kilde: Wikipedia

Kühle-Hansen henviser til forskning og informasjon som er brakt på banen av den australske forskeren Helen O'Connell.

I en artikkel publisert av BBC i 2006 kommer den australske urologen, som er professor ved Universitetet i Melbourne, med oppsiktsvekkende ny informasjon.

Funnene viser at klitoris er en langt større del av det kvinnelige kjønnsorgan enn man tidligere har trodd.

Kühle-Hansen undrer seg over at det ikke har blitt mer fokus og interesse rundt disse oppsiktsvekkende funnene.

Hun mener det lenge har vært en usynliggjøring av kvinnen som seksuelt vesen.

- I de fleste kulturer har det vært ensbetydende med «syndig» eller skamløst hvis kvinnen viste initiativ og stimulerte eget kjønn, sier hun.

Vet ikke nok

- Folk vet alt for lite om anatomien til klitoris, mener sexolog Stine Kühle-Hansen.

Hun henviser til det faktum at mange tror klitoris er liten og ikke kjenner til det faktum at klitoris er både lang og ligger 12 cm innover i kvinnekroppen.

GULLSKULPTUR: - Publikum viser beundring for min gullskulptur av klitoris, sier sexologisk rådgiver, Stine Kühle-Hansen. Figuren på bildet viser hun frem i sine utstillinger.
GULLSKULPTUR: - Publikum viser beundring for min gullskulptur av klitoris, sier sexologisk rådgiver, Stine Kühle-Hansen. Figuren på bildet viser hun frem i sine utstillinger. Foto: Foto: Amoroteket
Folk vet alt for lite om anatomien til klitoris

- De vet ikke om svampelegemene og de 8000 nervene som er tilknyttet klitoris. Klitoris har to ben på hver side av urinrøret og den vokser med kvinnen. En kvinne på 50 år vil ha syv ganger så stor klitoris som da hun var et spedbarn. På akkurat samme måte utvikler også penis seg. Kjønnsorganene endrer seg gjennom hele livet, understreker sexologen.

Kunnskap gir respekt

Men hvordan skal man få slutt på tabuet om å snakke om stimulering av klitoris? Sexologen mener det er mange gode måter å gjøre dette på.

- Vi kan formidle kunnskap og forskning om klitoris på skoler, museum, i media, i bøker og ikke minst for våre egne barn. Jenter må få vite at fakta om deres lystorgan blir prioritert. Jeg tror at mange jenter i utgangspunktet har vært like opptatt av størrelse og form på sitt kjønnsorgan som gutter, men jentene har fått så lite kunnskap og ord på kjønnet sitt, sier Kühle-Hansen.

Hun mener kunnskap gir trygghet og kjennskap til gode erfaringer.

- Selv viser jeg frem klitoris-skulpturer i mine utstillinger. Og publikum viser beundring for en gullskulptur av klitoris. Slike anerkjennende blikk trenger ikke minst unge kvinnelige publikum å se at folk har i forhold til deres kjønnsorgan.

- Det er dessverre fremdeles mye «æsj» og skam rundt vagina, kjønnslepper og klitoris. Noen kvinner er så misfornøyde at de ikke vil se på eget kjønnsorgan. Noen vil operere det og fjerne de små kjønnsleppene fordi de henger «for langt» ut.

- Vi må vie mer respekt til kvinnens kjønnsorgan. Jeg ser at vitenskap og kunst sammen kan bidra med mer respekt og stolthet til klitoris. Kunnskap og magi, sier sexologen som selv står bak ungdomsutstillingen «Lyst» - en utstilling beregnet for elever i niende klassetrinn på ungdomsskolen.

LES OGSÅ:

Fem myter om kvinnekroppen

Mer om temaet?

I den norske boken «Jenter som kommer» kan man på en artig og lærerik måte få mer kunnskap om stimulering av klitoris.

Les mer på www.jentersomkommer.no.

I 2011 kan du se utstillingen Desire! - en hyllest til både mannen og kvinnens lyst.

Utstillingen skal holdes i Oslo under den Nordiske konferansen for klinisk sexologi som i år har begjær som tema.

Alt om penis

Alt om kvinnens underliv

Vaginaens åtte hemmeligheter

Denne saken ble første gang publisert 15/04 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også